Žestoki protivnik roditeljskog dopusta promijenio mišljenje

Rijetko kad su mediji toliko jednoglasni u ocjeni nastupa nekog političara. No, kad je kongresmen iz Wisconsina, Paul Ryan, objavio da razmišlja o kandidaturi za poziciju “House Speakera” (američka verzija predsjednika Sabora, op. a.), gotovo svi su ga nazvali licemjerom.

Naime, Ryan je tijekom svoje političke karijere u nekoliko navrata jasno i glasno rekao kako se protivi bilo kakvim dodatnim povlasticama za roditelje, poput plaćenog roditeljskog dopusta.

No, kad se njegovo ime počelo spominjati u kontekstu “House Speakera”, prvo je odbacio ideju o prihvaćanju položaja, da bi potom promijenio stajalište i svoju kandidaturu uvjetovao “vremenom za obitelj”.

“Ne mogu i ne želim odreći se vremena sa svojom obitelji. Možda neću biti na terenu toliko koliko moji prethodnici, ali zasigurno ću provesti više vremena komunicirajući našu viziju i poruku”, rekao je Ryan i izazvao salve kritika.

Čak su mu i kolege iz kongresa predbacili da se takav njegov stav kosi s prethodnim stavovima o plaćenom roditeljskom dopustu.

Mediji su podsjetili kako je Ryan 2009. godine glasovao protiv zakona kojim bi se federalnim zaposlenicima osigurao plaćeni roditeljski dopust. Također je odgodio i raspravu o zakonu kojim bi se uredio plaćeni roditeljski dopust i plaćeno bolovanje.

Zanimljivo je da ni zaposleni u njegovom kongresnom uredu nemaju pravo na plaćeni rodiljni ili roditeljski dopust.

I dok su ga kongresnice prozivale zbog dvostrukih standarda i ukazivale na neravnopravnost, neke poznate žene dale su mu svojevrsnu podršku.

Tako je Sheryl Sandberg, COO Facebooka, pohvalila Ryana što se brine kako bi kampanja i njegov odabir na mjesto “House Speakera” utjecalo na njegovo troje djece (koji su 10, 12 i 13 godina stari).

“Moramo učiniti da posao odgovara roditeljima – a činjenica da imalo vođe koji razmišljaju o svojim obvezama kao očevi, jednako ozbiljno kao i o svojim obvezama prema poslu, pokazuje nam svima što je moguće”, napisala je na Facebooku Sheryl Sandberg.

Naravno, to je potaknulo žestoku raspravu na Facebooku o tome može li on tražiti za sebe nešto što ne nudi drugima i što zapravo uskraćuje prosječnom Amerikancu i Amerikanki. Brojni su komentatori podsjetili kako je on glasao protiv plaćenog roditeljskog dopusta, ali i protiv poštene plaće za žene.

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Ryan promijeniti svoj stav i prema pitanju plaćenog roditeljskog dopusta, ako se ostvare njegovi uvjeti i dobije više vremena koje će provesti s obitelji.

U Hrvatskoj je još uvijek gotovo nezamislivo da visokopozicionirani političar uzme roditeljski dopust i brine se za dijete ili djecu.

Dovoljno je samo pogledati aktualnu situaciju. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko postao je po treći put otac početkom listopada. Međutim, otkako je postao otac nije smanjio svoj angažman u izbornoj kampanji niti se u jednom trenutku dotaknuo pitanja očeva na roditeljskom dopustu.

Najbliže što je tome bio bilo je svojevrsno izborno obećanje da će HDZ po dolasku na vlast, svako novorođenče nagraditi s 1000 eura.

I (još uvijek) aktualni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak postali su očevi tijekom svoje ministarske karijere. I to svaki po dva puta . Jakovini je to, usput rečeno, bilo treće dijete.

Ni oni nisu usporili ili zatražili roditeljski dopust. Jedini ustupak koji su napravili je da su bili uz svoje supruge kad su rađale te zbog toga propustili neke protokolarne obveze.

A bilo bi lijepo da neki od političar pokaže na vlastitom primjeru da nije sramota biti otac i brinuti se za svoje dijete te uzeti barem onaj minimalni roditeljski dopust.

Tko zna, možda bi onda mogli bolje razumjeti sve probleme s kojima se žene susreću po povratku na posao s porodiljnog dopusta.

Foto: Flickr/StarleyShelton

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više