Život bez djece je odluka koju treba poštovati

‘I, kad ćeš roditi?’, pitanje je koje se često postavlja ženama koje su ušle u određene godine, pogotovo ako su u braku. No, iako je odluka o zasnivanju obitelji osobna i ne bi ju trebalo dovoditi u pitanje, odgovor ‘neću imati djecu’ još uvijek nailazi na osude i nerazumijevanje.

Poznata holivudska glumica, Cameron Diaz, otvoreno je rekla kako ne želi imati djecu jer je to ‘previše posla’.

‘Imati živote, uz svoj, za koje si odgovorna – nisam bila spremna na to. I to mi je učinilo život jednostavniji. Ne imati djecu zaista čini stvari jednostavnijima, ali to ne znači da je to laka odluka’, rekla je u intervjuu američkom Esquireu.

Život bez djece

Prioriteti mladih žena u proteklih su se 50 godina promijenili pa se tako sve više njih odlučuje svjesno ne imati djecu. Dijelom je za to odgovorna veća obrazovanost i financijska neovisnost žena, a dijelom i dostupnost različitih kontraceptiva.

No, možda je to najbolje objasnila glumica Helen Mirren.‘Oduvijek sam, i još uvijek, previše cijenim svoju slobodu’, odlučna je Britanka.

Činjenica je da se mlade žene u velikom broju odlučuju na završavanje fakulteta i ostvarivanje karijere zbog čega odgađaju zasnivanje obitelji. Isto tako, žene koje žele ostvariti karijeru u područjima koja su tradicionalno muška, imaju osjećaj kako moraju obitelj staviti u drugi plan kako bi se ravnopravno mogle natjecati s muškarcima.

I poznata hrvatska pjevačica, Josipa Lisac, svjesno je donijela odluku da neće biti majka jer želi ostvariti uspješnu karijeru.

‘Ja sam izabrala da ja nemam djecu, odlučila sam to pri punoj svijesti, svojom voljom. I nije istina da sam, kada sam tako odlučivala prvenstveno razmišljala o sebi, nego sam razmišljala i o djetetu. Da ono možda neće biti tako jako sretno uz mene ako ću se ja baviti i karijerom glazbenice i karijerom majke. Te dvije karijere ne idu lako jedna s drugom i negdje bih sigurno zakazala, pa sam ja odlučila da ne želim biti loša mama. Jer da sam ja odabrala da želim imati djecu ja bih sigurno bila jako dobra mama”, rekla je Josipa Lisac prije nekoliko godina.

Novac je presudan?

U Hrvatskoj se, zbog tradicionalnih stavova, ženu koja je odlučila ne imati djecu, doživljava kao ‘sebičnu’, ‘egoističnu’ ili ‘da s njom nešto nije u redu’. Često se i odluku da ne rode opravdava teškom gospodarskom situacijom i nesigurnošću na tržištu rada.

Žene koje su navikle na određeni stil života i nisu spremne odreći ga se, vjerojatno će se pozvati upravo na financijsku komponentu svoje odluke o ne rađanju. Naime, prema nekim računicama, u Hrvatskoj je za hranu, školu i odjeću djeteta tijekom njegovog života potrebno izdvojiti čak 465 tisuća kuna. Istina, taj je iznos raspoređen kroz 18 godina, ali je svejedno impresivan.

Osim novca, žene često ističu kako nisu spremne za majčinstvo ili jednostavno ne žele biti majke. Neke previše uživaju u svom životu i ne žele biti opterećene dodatnim odgovornostima, druge tvrde kako jednostavno nemaju poriv biti majke.

Poznate ličnosti poput Oprah Winfrey, Betty White i ranije spomenute Josipe Lisac čvrsto stoje pri svojim odlukama da nemaju djecu.

Je li život bez djece za vas?

Odluka o životu bez djece je nešto što se ne donosi naprečac, ali vam može obilježiti život. Ako niste sigurni želite li imati djece, upitajte se: Osjećate li se preopterećeno i pod stresom? Da li želite djecu jer ‘svi’ imaju djecu? Osjećate li pritisak okoline? Osjećate li da još uvijek niste spremni odreći se života kojeg živite ‘punim plućima? Ako ste se prepoznali u ovim pitanjima, možda biste zaista trebali razmisliti o tome želite li uopće djecu.

Statistike pokazuju kako je petina žena u SAD-u odlučila ne roditi, a istraživanja pokazuju i kako će taj broj u budućnosti biti sve veći.

Činjenica je da neke žene rano u životu jednostavno odluče da neće biti majke i tu njihovu odluku treba poštovati. Uostalom, nitko ne kaže da se ne mogu predomisliti, iako tek rijetke to i naprave.

Foto: wallbeta.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -