Znanstvenici tvrde da nas rad od kuće čini produktivnijima i sretnijima

Prema istraživanju koje je prije nekoliko godina proveo portal Women in Adria, rad od kuće postao je trend u zapošljavanju žena, a čini se kako se od toga perioda taj broj samo povećao.

Rad od kuće, barem djelomično, postao je i praksa brojnih uspješnih svjetskih tvrtki, a to sa sobom nosi i brojne prednosti. Štoviše, američki znanstvenici tvrde da nas upravo rad od kuće čini produktivnijima i sretnijima.

Amerikanci sretniji s fleksibilnim radnim vremenom

Nicholas Bloom, profesor ekonomskih predmeta na Sveučilištu Stanford, u svome je TED govoru istaknuo da je rad od kuće jednako inovativan i snažan kao auti bez vozača.

Da bi potkrijepio svoje navode, spomenuo je primjer jedne tvrtke iz Singapura u kojoj polovica zaposlenih četiri dana provode radeći od kuće, dok druga polovica dolazi na posao pet dana u tjednu. Usporedivši njihove rezultate u radu nakon dvije godine, došlo se do zaključka da su oni koji su radili od kuće bili daleko produktivniji što se pripisalo manjim distrakcijama i nepotrebnim razgovorima s kolegama. Također se pokazalo i da su duže zadržali posao kod istog poslodavca nego oni koji su svakodnevno dolazili u ured.

Još jedna prednost koju navodi Bloom jest ta da se znatno povećala njihova razina sreće, a time i zdravlja pa nisu morali uzimati dane bolovanja, što je kompaniji znatno smanjilo troškove.

Navodno je eksperiment bio toliko uspješan da spomenuta kompanija planira tako raditi i u budućnosti te zaposliti nove djelatnike za rad isključivo od kuće, čime planiraju drastično uštediti na računima za komunalne naknade te činjenici da ne moraju proširiti urede.

Slične rezultate pokazala je Gallupova studija, a pratila je američke zaposlenike koji su tri do četiri dana radili od kuće, dok su ostatak radnog vremena proveli u uredu. Oni koji su prakticirali takav način rada bili su daleko zadovoljniji i predaniji kompaniji za koju rade.

Da, ali..

No, sve je ovo navedeno daleko od idealnog. Treba imati na umu da su sudionici potonjeg istraživanja pola radnog vremena odradili u uredu, a drugu polovicu tjedna iz svoga doma. Dakle, imali su određenu rutinu, interakciju s kolegama i uopće osjećaj “odlaska na posao”, barem tijekom polovice tjedna. Rijetko će koji hrvatski poslodavac dozvoliti takav način rada.

Dakako, ako ste poduzetnica ili honorarno radite od kuće za nekoga drugoga, situacija je nešto drugačija pa imate taj “luksuz” stalnog rada od kuće.

Međutim, svaka medalja ima dvije strane, a ako i sami radite cijelo vrijeme isključivo od kuće, bez povremenog odlaska na sastanke ili u ured, tada znate na što mislimo.

Ne samo da (još uvijek konzervativna) okolina drugačije gleda na one koji rade kod kuće, nego često ni naši ukućani nemaju osjećaj da radimo, Tako i meni nerijetko upadnu u sobu uslijed pisanja teksta, pa mi automatski pada sva koncentracija. Jer ja “ionako samo nešto tamo pišem”. Evo ih upravo sada.

Tijekom odrađivanja intervjua doslovce moram na vrata napisati da je intervju u tijeku kako bih ih spriječila da uđu. Kada sam na telefonu i snimam intervju, zna se dogoditi da dođe, primjerice, poštar pa pas poludi od lajanja, a meni na liniji osoba koju intervjuiram. Dakle, naučila sam da moram birati ono vrijeme za razgovor u kojem poštar ne dolazi kako bih zadržala profesionalnost.

Da ni ne govorimo o onim ženama koje još i imaju djecu pa su im ovi dani tijekom ljetnih praznika, budimo realni, jedni od najzahtjevnijih za uskladiti sve obaveze, telefonske razgovore tijekom kojih djeca neće svako malo nešto tražiti i slično.

Pronađite svoju idealnu mjeru

U počecima rada od kuće teško je pronaći granicu u kojoj posao završava, a dom počinje i obrnuto, no nakon nekog vremena uhvatit ćete svoj ritam. Primijetite li da se bolje osjećate kada kombinirate rad u kućnom uredu i izvan njega, a imate mogućnost unajmiti ured, svakako pokušajte s tom opcijom. U konačnici, upravo se takva kombinacija pokazala najuspješnijom u spomenutim američkim istraživanjima.

Foto: jordysbeautyspot.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

leasing kuće

Je li ovo kraj djelatnosti povremenog prijevoza putnika?

Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Nakon toga, održali su...