Znate li u kojoj fazi razvoja je vaša tvrtka?

Glomazna i spora administracija, nedovoljno poznavanje tržišta, loše definirani ciljevi, nepostojanje poslovnog plana, razočaranje prvim neuspjehom… Sve to mogu biti razlozi zbog čega će ljudi odustati od vlastite poslovne ideje te ugasiti tvrtku i prije nego što su prošli sve faze njezina razvoja.

Unatoč tome, zov privatnog poduzetništva svake godine privlači sve veći broj ljudi. Oni koji se s vlastitom tvrtkom susreću po prvi puta, vrlo lako mogu upasti u čitav niz zamki koje će im znatno otežati poslovanje, čak ih i natjerati da odustanu od snova da napokon postanu “sam svoj gazda”.

Faze razvoja tvrtke

Prije nego što se odlučite na avanturu u privatnom poduzetništvu, nije naodmet upoznati se s osnovnim fazama razvoja tvrtke. Iako svaka djelatnost sa sobom nosi određene posebnosti, životni ciklus tvrtke može se podijeliti u četiri osnove faze: osnivanja, rasta, zrelosti i opadanja.

1. Faza osnivanja

Imate ideju, spremni ste na poslovni pothvat, odredili ste izgled tvrtke i način upravljanja te ste osigurali početni kapital. Spremni ste za osnivanje tvrtke i početak poslovanja. No, u ovoj fazi budite spremni i na ulaganje nemjerljive količine vlastite energije, želje, htijenja i vremena kako biste započeli s prvim konkretnim poslovima koji će vam omogućiti priljev novca. Poslovni kotač možda jest teško pokrenuti, no složit će se iskusni poduzetnici, daleko ga je teže održati u pokretu.

U ovoj početnoj fazi razlikujemo i dvije važne podfaze – opstanak i održavanje. Nakon pokretanja vlastitog biznisa vrlo je važno ne odustati na prvoj prepreci, ali i precijeniti vlastiti mogućnosti i kapacitete koji bi mogli odmah na početku dovesti do gašenja poslovanja, a samim time i tvrtke. Jednom kad je opstanak osiguran, težite tome da tvrtku i njezino poslovanje održite. U ovoj podfazi tražite način da tvrtki osigurate barem i malu zaradu, nešto što će vas dodatno motivirati za posao, ali i omogućiti da lakše prebrodite buduća lošija razdoblja koja će, ne zavaravajmo se, zasigurno doći.

2. Faza rasta

Faza rasta najvažnija je faza u razvoju tvrtke. I nju možemo promatrati kroz dvije međufaze, širenje kontrole i izgradnje tima. Tijekom širenja kontrole poduzetnik mora definirati čitav niz pravila, modela i sustava ponašanja, koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje tvrtke na tržištu. Pravilnim definiranjem sustava u budućnosti će se izbjeći stresovi koje mogu izazvati manje turbulencije u okolini, a vi se možete posvetiti drugim stvarima koje će tvrtki donijeti novi, još veći uzlet. Još uvijek niste u mogućnosti zapošljavati nove ljude, pa će i dalje najveća količina posla biti na vašim leđima. Stoga – nema opuštanja!

Tek u trenutku kad je tvrtka posložena od temelja, možete započeti s sljedećom međufazom, okupljanjem tima suradnika. Količina obveza sada je tolika da ne može sve biti u rukama jedne osobe, vas, već se zadaci i odgovornosti moraju raspodijeliti. Ne učinite li to, ostat ćete zarobljeni u poslu, a nećete se moći posvetiti poslovanju. Dobar odabir suradnika donosi novi uzlet, ali jednako tako loš odabir može biti fatalan.

3. Faza zrelosti

Napokon je uspostavljena stabilizacija poslovanja i tijeka novca. Vaši proizvodi ili usluge poznate su tržištu, imate podužu listu zadovoljnih klijenata i poslovnih partnera, a vaši zaposlenici znaju svoje zadaće i odgovornosti. Faza zrelosti vlasniku tvrtke pruža nove mogućnosti za dokazivanjem. I ova faza može se promatrati kroz dvije podfaze – posvećenost poslovanju, a ne poslu te izgradnja poslovnog carstva.

Posao sada rade vaši zaposlenici po ranije određenim obrascima i sustavima, a vi se možete posvetiti poslovanju, odnosno funkcijama koje su do sada zbog nedostatka vremena bile u drugom planu. Ovo je vrijeme kad širite listu veza i poznanstava te ispitujete dijelove tržišta koji su vam do sada bili nedostižni.

Izgradnja poslovnog carstva vrhunac je u razvoju tvrtke koja posluje potpuno samostalno i ne ovisi više o vašem svakodnevnom angažmanu na operativnim problemima. Vi se pak možete posvetiti potpuno novim interesima, tražiti investicijske partnere, ali i sami ulagati u projekte koji nisu u opisu osnovne djelatnosti vaše tvrtke.

4. Faza opadanja

Iako o fazi opadanja razmišlja malo poduzetnika, ona je sastavni dio životnog ciklusa svake tvrtke. Ovisno o vrsti djelatnosti, ova faza može nastupiti prije ili kasnije. Moguće ju je doskočiti te na taj način izbjeći njezine negativne posljedice. Činjenica je da svaki posao u određenom trenutku doživi svoj vrhunac, a s vrha vodi samo jedan put – onaj prema dolje. Novim strategijama, inovacijama, proizvodima i uslugama, tvrtka se može ponovno izboriti za vraćanje na put prema vrhu. Upravo je ovaj fenomen ono što daje ritam burnom i turbulentnom životu na otvorenom tržištu.

Postati poduzetnik nije nimalo lagan zadatak, ali uspjeh na kraju tog puta još je uvijek veliki mamac koji privlači mnoge odvažne ljude. Budite spremni na brojna odricanja, uspone i padove. Nije tajna da veće šanse za uspjeh imaju oni sa “žicom za biznis”, a nije naodmet i kvalitetno teorijsko znanje. Mogućnosti je nebrojeno pa dohvatite i vi svoju priliku.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...