Znate li zbog čega vas ne zovu na razgovore za posao?

Bez obzira na vaše obrazovanje, radno iskustvo ili znanje ne možete dobiti posao? Nemoguće je sakriti taj osjećaj razočarenja, a to vam može i rušiti samopouzdanje.

Možda je to zbog toga jer ipak nemate dovoljno iskustva? Ili jer jednostavno nemate sreće?

Zašto ne biste razmislili u čemu je problem i poradili na tome?

Što pogrešno radite?

Career Strategist Christy Frank objasnila je zbog kojih stvari vas ne zovu na razgovor za posao i kako to ispraviti. Radi se o sljedećem:

1. Vaš životopis nije dovoljno značajan

Koristite li isti životopis za prijavljivanje na različite poslove, neki će poslodavci to odmah uočiti. Smatrat će kako niste uzeli dovoljno vremena kako bi prilagodili životopis njihovom oglasu.

Pročitajte što se traži u oglasu, proučite ga i prilagodite životopis zahtjevima (naravno, ako ih ispunjavate). Naglasite kompetencije koje su im važne, vaše projekte, postignuća… U prosjeku, poslodavac će na vaš životopis potrošiti sedam sekundi, stoga ga pokušajte impresionirati.

2. Mislite da je dovoljno to što ste kvalificirani za taj posao

Iako se mnogima čini kako je to dovoljno, razmislite o ovome – i drugi su se prijavili za taj posao jer su kvalificirani jednako kao i vi. Ponekad vam te kvalifikacije nisu dovoljne ni da dođete u priliku da se predstavite na razgovoru za posao.

Trebate znati kako se istaknuti iz konkurencije. Razmišljajte kao marketinški stručnjak – kreirajte životopis kao da prodajete kuću i pozvat će vas na razgovor.

3. Koristite najmanje učinkovitu metodu za traženje posla

Pretražujete li na internetu slobodna radna mjesta i na taj način tražite posao? Prema nekim istraživanjima, između 60 do 80 posto radnih mjesta nikada nije oglašavano. Poslodavci su skloni zapošljavati i interno – odnosno ljude unutar svoje kompanije unaprijediti ili premjestiti. Također, veliku ulogu imaju i preporuke drugih pouzdanih kontakata.

To poslodavcima znači uštedu vremena, truda, pa i novaca. Odlazak na networking evente i razna umrežavanja iskoristite i na taj način dođite do željenog posla.

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. A možda nas ne zovu na razgovore posao jer se na jedno radno mjesto javi 700 ljudi pa trebamo imati 100%-tno iskustvo kakvo odgovara ona 3 oglasa koja se objave tjedno na razini Hr ili jer je većina oglašenih mjesta za stručno osposobljavanje.
    Američki savjeti nisu primjenjivi na hrvatske okolnosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kristina Ercegović: Ah, ti zaposlenici

Poslovna savjetnica, osnivačica Business Cafea i autorica knjige "Najjači si kad si svoj", Kristina Ercegović, piše o vrijednosti koju zaposlenici imaju...