Novi Zeland uveo plaćeni dopust za žrtve obiteljskog nasilja

Velika pobjeda za zakonodavstvo Novog Zelanda stigla je u obliku odluke koje žrtvama obiteljskog nasilja daje pravo na 10 plaćenih slobodnih dana kako bi mogle pronaći novi dom i pobrinuti se za sebe i svoju djecu, donosi The Guardian.

Ekstremno visoka stopa nasilja u obitelji

Novi Zeland ima jednu od najviših stopa obiteljskog nasilja u razvijenom svijetu, gdje policija dobiva pozive i intervenira radi takvih razloga čak svake četiri minute. Procjena troška obiteljskog nasilja u Novom Zelandu iznosi preko 4 milijardi tamošnjih dolara.

Članovi parlamenta klicali su i pljeskali radi ove odluke koja je donesena s 63 glasa „za“ prema 57 „protiv“. Rezultat je to sedmogodišnjeg rada Jan Logie, koja je prije nego što je postala političarka, radila u ženskom skloništu.

Neki zastupnici koji su u početku podržavali Logie, povukli su svoju podršku s objašnjenjem da će trošak za male i srednje tvrtke biti previsok. Također, smatrali su kako bi poslodavce ova odluka mogla odvratiti od zaposlenja onih osoba za koje sumnjaju da su žrtve obiteljskog nasilja.

Novi zakon vrijedit će od travnja sljedeće godine, a desetodnevni dopust dodatak je uz standardni godišnji odmor i pravo na bolovanje.

Nekolicina zemlja sa sličnim zakonima

Jedina zemlja koja je uz Novi Zeland prihvatila ovakav zakon na nacionalnoj razini su Filipini, čija odluka iz 2004. godine također uključuje pravo na desetodnevni dopust. Poslodavci koji ne poštuju to pravo mogu biti pravno kažnjeni. Međutim, nije poznato koliko se to pravo koristi, provodi i koliko se za njega uopće zna.

Slični zakoni postoje i u Kanadi, ali na pokrajinskoj razini. Sličnu odredbu najavila je i australska vlada, koja će u svibnju uvesti zakonsku mogućnost neplaćenog petodnevnog dopusta za sve radnike koji se nose s problemom obiteljskog nasilja.

Posebni radni uvjeti za žrtve

Logie, koja je zaplakala kad je zakon izglasan, rekla je kako je ova odluka prvi korak u suočavanju i borbi sa zastrašujućim stopama obiteljskog nasilja u Novom Zelandu. Pozvala je i ostale zemlje da se priključe.

„Dio cilja ove inicijative bio je i u dobivanju reakcije cijelog društva. Ne ostavljamo sve samo policiji, nego moramo biti svjesni da svi imamo svoju ulogu u pomaganju žrtvama. Radi se i o mijenjanju kulturnih normi te shvaćanju da imamo svoj glas i da možemo reći da ovo što se događa nije u redu“, poručila je.

žrtve obiteljskog nasilja

Žrtve obiteljskog nasilja neće trebati pružiti dokaz svojih okolnosti i imat će pravo na fleksibilne radne uvjete koji osiguravaju njihovu sigurnost. To primjerice uključuje promjenu radne lokacije i e-mail adrese ili brisanje njihovog kontakta sa službene web stranice.

„Obiteljsko nasilje ne poštuje granicu između poslovnog i privatnog života. Ogroman broj istraživanja pokazuje kako velik dio nasilnih partnera prenosi to nasilje i na radno mjesto žrtve. To može biti u obliku praćenja osobe, konstantnog slanja e-mailova i upućivanja telefonskih poziva ili prijetnji ostalim zaposlenicima. Time djelomično žele raskinuti žrtvinu povezanost s poslom i natjerati ju na otkaz kako bi bila što više ovisna o nasilnom partneru“, ispričala je Logie.

Korak u pravom smjeru

žrtve obiteljskog nasilja

Grupe za borbu protiv obiteljskog nasilja u Novom Zelandu pozdravile su novi zakon, naglasivši kako je ovo početak shvaćanja činjenice da je hvatanje u koštac s ovom temom važno i zbog poboljšanja uvjeta radnika.

Ang Jury, direktorica organizacije Women’s Refuge, izjavila je kako ovaj zakon nije magično rješenje, ali je značajan korak u dobrom smjeru.

„Znamo da je kod žena ekonomska situacija ključna u procesu odlučivanja onoga što može i ne može raditi. Ako ona sada može zadržati posao i povjerenje poslodavca, a istovremeno se nositi s privatnom situacijom, onda su ovo odlične vijesti.”

Borba se nastavlja

Holly Carrington, glasnogovornica dobrotvorne organizacije Shine, naglasila je kako ova odluka „donosi čvrst primjer za primjeren način rada u svim tvrtkama“. Također, smatra kako „tvrtke ovo mogu iskoristiti i za svoju korist jer pomaganjem takvim zaposlenicima zadržavaju kvalitetne i vrijedne radnike te povećavaju produktivnost“.

Vlada laburističke koalicije osigurala je dodatnih 80 milijuna dolara za financiranje grupa protiv obiteljskog nasilja.

„Naravno da pozdravljamo ovu inicijativu, ali borba se nastavlja. Naši zaposlenici i dalje su pretrpani poslom. Svakodnevno se susrećemo s opasnim i visokorizičnim slučajevima za koje sustav nema rješenje. Mi nismo odvojili vrijeme za proslavu ove odluke, ali možda smo trebali jer ovo je zaista velika pobjeda“, zaključila je Carrington.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više