Forbes u potrazi za uspješnim europskim ženama za listu “50 preko 50”

Forbes i ove godine poziva žene da se prijave za njihovu listu “50 preko 50”. Lista je posvećena istaknutim ženama starijim od 50 godina koje ruše norme vezane uz dob i spol u svim sektorima ekonomije i kulture. Prve su godine primili više od 10.000 prijava. Početkom 2022. godine proširili su liste globalno, lansirajući “50 Preko 50: Azija” i “50 Preko 50: EMEA” (za žene u Europi, na Bliskom istoku i u Africi).

Traže žene koje iskaču iz ustaljenih razmišljanja

Traže žene koje ne slijede konvencionalno mišljenje da su im “najbolje godine prošle”. Žene koje su promijenile smjer svoje karijere i postigle najviše pozicije na poslu, i sve to nakon navršenih 50 godina. Naglasak im je i na ženama koje su prebrodile značajne poteškoće.

Iz Forbesa kao primjer navode 60-godišnju Falguni Nayar iz Indije. Dva desetljeća svoje karijere radila je kao investicijska bankarica te pomagala drugim poduzetnicima da ostvare svoje snove. Odluku da će raditi za sebe donijela je 2012. godine. Investirala je dva milijuna dolara da bi pokrenula beauty i maloprodajnu tvrtku Nykaa. Vrijednost njezine tvrtke 2021. godine bila je 13 milijardi dolara, čime je Nayar postala najbogatija self-made žena u Indiji.

Tu je i Christine Lagarde, koja je s 55 godina, 2011., postala prva žena imenovana za čelnu osobu Međunarodnog monetarnog fonda. Prije četiri godine postala je prva ženska predsjednica Europske središnje banke. Ta ju uloga stavlja na čelo monetarne politike koja utječe na gotovo 750 milijuna građana Europe.


Pročitajte više: Prva žena glavna ekonomistica EK. Savjetovala Obamu, tech divove…


Prijaviti možete i druge

Prijave su otvorene za žene čije se prebivalište ili rad nalazi u Aziji ili Europi, na Bliskom istoku ili u Africi, a rođene su 31. prosinca 1972. ili prije. Kandidatkinje trebaju odražavati različita karijerna područja. Mogu biti poduzetnice i vlasnice tvrtki, javne službenice, kreatorice politika, izvršne direktorice, vizionarke u STEM području i još mnogo toga.

Prijaviti možete sami sebe, a ako imate prijateljicu, kolegicu ili članicu obitelji koja odgovara opisu dopušteno je prijavljivanje drugih. U prijavi je važno istaknuti zašto netko koga prijavljujete treba biti na ovoj listi. Važno je i navesti kako se karijera promijenila nakon 50. godine života.

Polufinalistkinje će biti kontaktirane radi dodatnih materijala i potvrde informacija. Prijave traju do 10. prosinca 2023. godine.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -