Prva žena glavna ekonomistica EK. Savjetovala Obamu, tech divove…

U rujnu dolazi do smjene na poziciji glavnog ekonomista Europske komisije. Aktualni glavni ekonomist Pierre Regibeau odlazi u mirovinu, a na njegovo mjesto dolazi Fiona Scott Morton. Ovo je prvi put da na poziciju glavnog ekonomista dolazi žena.

Fiona Scott Morton ne samo da će biti prva žena glavna ekonomistica EK već i prva ne-Europljanka i prva Amerikanka, prenosi Reuters. Scott Martin još nije niti zasjela na svoju novu poziciju, a već je predmet kontroverzi.

Još nije ni zasjela već ju se proziva za sukob interesa

Čelnici četiri glavne političke stranke u Europskom parlamentu kao i dvojica francuskih ministara upozoravaju na stratešku važnost radnog mjesta te potencijalne sukobe interesa zbog prethodnih pozicija koje je Scott Morton obavljala.

Scott Morton, naime, igrat će ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju u segmentu tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Mete i Microsofta. Povjerena joj je i ključna uloga u provjeri velikih akvizicija, poput Amazonove kupnje iRobota i Adobeove kupnje startupa Figme.

To je predmet propitkivanja s obzirom na to da djeluje kao viša savjetnica pri Charles River Associates, konzultantskoj tvrtki koja savjetuje brojne tehnološke divove.

Scott Morton radi i kao profesorica ekonomije. Predstojnica je katedre za ekonomiju na Yale School of Management i viša znanstvena suradnica na Sveučilištu u Edinburghu. Obnašala je i dužnost zamjenice glavnog državnog odvjetnika za ekonomske analize u američkom ministarstvu pravosuđa, u razdoblju od svibnja 2011. do prosinca 2012. Dakle, u administraciji Baracka Obame.


Pročitajte više: Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke


Glavna ekonomistica EK: Zašto je kontroverzna?

Još početkom svibnja skupina udruga civilnog društva izrazila je u zajedničkom pismu povjerenici za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager zabrinutost zbog imenovanja Scott Morton na dužnost glavne ekonomistice. Upozorili su na ranije izjave Scott Morton o rješavanju problema prevelike koncentracije ekonomske moći.

Naime, Morton “na papiru” prihvaća široko tumačenje pojma dobrobiti potrošača, koji nadilazi pitanje cijene i kvalitete proizvoda, ali ga je odbijala primjenjivati u praksi.


Pročitajte više: Još 131 godina do rodne ravnopravnosti. Kako stoji Europa?


‘Europa više nije europska’

Odluka izvršne potpredsjednice EK-a Margrethe Vestager da za glavnu ekonomisticu imenuje profesoricu ekonomije na sveučilištu Yale i bivšu dužnosnicu State Departmenta izazvala je burnu reakciju u Francuskoj.

Tri francuska ministra su izrazila zabrinutost zbog te odluke i pozvali EK da je preispita, a protiv je i lijeva i desna oporba. Krajnji ljevičar Jean-Luc Melanchon rekao je da je to imenovanje dokaz da se “europski kontinent priključuje Sjevernoj Americi”. Čelnica radikalne desnice Marine Le Pen napisala je na Twitteru da “Europa više uopće nije europska”.

Imenovanje Morton dolazi u trenutku kada EU treba provesti nove, ambiciozne zakone za regulaciju spomenutog sektora, a šefica EK-a Ursula von der Leyen našla se pod paljbom kritika i optužbom da je previše “atlantski” nastrojena, piše Hina.

“Zaposliti američku lobisticu GAFAM-a (Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft) i to u trenutku kada Europa pokušava ograničiti njihov utjecaj, pa to je nevjerojatno. To imenovanje je u najboljem slučaju čudno, a u najgorem slučaju opasno”, rekao je francuski eurozastupnik Geoffroy Didier.

Eurozastupnik Zelenih Yannick Jadot je imenovanje Scott Morton nazvao “skandalom” i poručio da je odluka “u suprotnosti s etikom”.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -