7 vrsta odmora koje trebate!

Dr. Saundra Dalton-Smith u svojem je Ted talku u sklopu „How to be a better human“ serije, iznijela 7 vrsta odmora. Spavanje i odmor nisu sinonimi, to su dva različita pojma koja često miješamo. Zato nije rijetko da se nakon devetosatnog sna ne osjećamo odmoreno. Dr. Dalton-Smith objašnjava kako je razlog tome nedostatak ostalih tipova odmora koji su nam očajno potrebni. Rezultat je to kulture koja zahtjeva visoka postignuća i produktivnost što rezultira kronično umornim, burned-out pojedincima.

Odmor treba biti jednak obnovi u 7 ključnih područja vašeg života.

Fizički odmor

Ovo je prva vrsta odmora koji nam je potreban. On može biti pasivan ili aktivan. Pasivan se fizički odmor odnosi na spavanje i drijemanje, dok aktivan uključuje obnavljajuće aktivnosti poput joge, meditacije, masaže, koje tijelu pomažu u poboljšanju cirkulacije i fleksibilnosti.


Pročitajte više: Meditacija: Što se događa u mozgu kad se spoje emocije i fizika?


Mentalni odmor

Za sve zaposlenike koji dan počinju velikom šalicom kave, a tijekom radnog dana se osjećaju zaboravnima i iritabilnima, teško se koncentriravši na poslu. Uz ove, znakovi nedostatka i manjka mentalnog odmora su nemogućnost utišavanja misli prije spavanja i umor nakon prospavanih 7-8 sati. Dr. Dalton-Smith objašnjava kako se mentalni odmor može postići promjenom navika. Na poslu, radite kratke stanke svaka 2 sata. One vas mogu podsjetiti da usporite. Također, predlaže držanja notesa pored postelje, kako biste zapisali misli koje vam ne daju spavati.

Senzorni odmor

Naši su osjetilni senzori često preopterećeni jakim svjetlima monitora, pozadinskom bukom, uredskim žamorom i ostalim „ometačima“ na radnom mjestu. Poništiti to preopterećenje možete jednostavnim zatvaranjem očiju tijekom radnog vremena, kao i namjernim isključivanjem elektroničkih uređaja na kraju radnog dana. Takvi namjerni trenuci senzorne deprivacije potaknut će oporavak od prestimulirajućeg svijeta kojem pripadamo.

Kreativni odmor

Ova vrsta odmora posebno je važna za sve koji u svojem poslu moraju naći rezolucije problema ili brainstormati nove ideje. Kreativan odmor ponovno budi strahopoštovanje i začuđenost unutar svakog od nas. Postižemo ga tako da si dopustimo gledati prirodne ljepote te u njima uživati. Također, on uključuje uživanje u umjetnosti. Pretvorite svoje radni prostor u mjesto inspiracije, tako da u njega stavite fotografije mjesta i umjetnina koji vas inspiriraju.

Emocionalni odmor

Pogledajte osobu, prijatelja ili kolegu, na kojeg se uvijek možete osloniti, kojeg smatrate najdivnijom osobom koju poznajete. On, koji će vam na svaku molbu odgovoriti s da. Ta se osoba u svojoj samoći osjeća uzetom zdravo za gotovo, iskorištenom, necijenjenom. Emocionalno umorna osoba neće imati hrabrosti biti autentična, neće moći na pitanje „Kako si danas“odgovoriti s „Nisam dobro“. Potreban joj je emocionalni odmor, koji podrazumijeva  imati mjesto i vrijeme za istinito izražavanje svojih osjećaja. Ovaj tip odmora povezan je sa socijalnim.


Pročitajte više: Novo istraživanje potvrdilo: Uključena kamera na virtualnim sastancima stvara umor


Socijalni odmor

Ako imate potrebu za emocionalnim odmor, vrlo vjerojatno imate i deficit socijalnog odmora. Do toga dolazi kad zaboravimo razlikovati veze i odnose koji nas oživljavaju od onih koji nas umaraju. Kako biste se socijalno odmorili, okružite se pozitivnim ljudima koji vas podupiru.

Duhovni odmor

Posljednji od 7 vrsti odmora, spiritualni, se odnosi na mogućnost povezivanja na višoj razini, iznad fizičkog i mentalnog. Do njega dolazi postizanjem osjećaja duboke pripadnosti, ljubavi, prihvaćanja i svrhe. Do tih se osjećaja, predlaže dr. Dalton-Smith, dodavanjem molitve i/ili meditacije u svoju dnevnu rutinu, kao i uključivanje u zajednicu.


Pročitajte više: Meditacija: kako joj pristupiti i kako meditirati?


Zaključno, evidentno je kako stanje odmorenosti ne možete postići isključivo snom. Stoga, osvijestite koja vrsta odmora vam je potrebna i slijedite savjete liječnice kako se pravilno odmoriti.

Foto: Canva, elenaleonova/Youtube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -