Meditacija: Što se događa u mozgu kada se spoje emocije i fizika?

Svaki dio našeg tijela i sve naše aktivnosti povezane su s energijom, odnosno frekvencijama na kojima naše tijelo ili stanice u tijelu vibriraju. Upravo na tom principu funkcionira i mozak, a moždani valovi mogu vibrirati na različitim frekvencijama ovisno o tome što radimo, kako se osjećamo ili što mislimo. Jedanko tako, frekvencija rada moždanih valova može utjecati na naše raspoloženje, koncentraciju, emocije, misli, sposobnosti i slično.

Mozak je vrlo kompleksna “centrala” koja proizvodi energiju aktivnošću neurona i pritom radi paralelno na više područja, emitra više frekvencija od kojih je jedna dominantna. Mogli bismo reći da imamo vrlo složeno računalo u glavi čija uloga je fantastična. Ovakve frekvencije prvi je izmjerio dr. Hans Berger, njemački neurolog. Putem EEG uređaja zabilježio je moždanu aktivnost čovjeka (Bergerov val), tako da danas znamo na kojim to frekvencijama operiraju moždani valovi i moždana aktivnost ljudi.


Pročitajte više: Meditacija: Kako joj pristupiti i kako meditirati?


Moždana aktivnost ovisi o vrstama valova

GAMA valovi (30 Hz i na više) karakteristični su za faze intenzivne aktivnosti ili stresa, straha, panike, bijesa, visoke fokusiranosti, sporta, učenja i slično.

BETA valovi (14 – 30 Hz) pojavljuju se kod snažne moždane aktivnosti, koncentracije, kognitivne aktivnosti ili pak tjeskobe i zabrinutosti, ovisno u kojem rasponu vibriraju. Beta valovi su brži i manji. ALFA valovi (8-13 Hz) su karakteristični za stanja opuštenosti, sporiji su i veći. Ako se želimo opuštati i čistiti stres, cilj nam je doći u stanje kada moždani valovi budu u ovoj frekvenciji. Alfa valovi su karakteristični i za stanje svijesti neposredno nakon što se probudimo ili neposredno prije no što smo utonuli u san. Smatra se i da planeta Zemlja vibrira na ovoj frekvenciji (Shcummanova frekvencija od 7,95 Hz).

THETA valovi (4 – 7 Hz) su još sporiji od alfa valova, a nalazimo ih u stanju duboke opuštenosti, kada maštarimo, sanjarimo ili kada smo polusvjesni svijeta i događaja oko sebe.

DELTA valovi (0,1 – 3 Hz) su najsporiji moždani valovi i karakteristični su za spavanje i nesvjesna stanja. Ovo stanje poznato je u transcendentalnoj meditaciji.


Pročitajte više: Ana Keglović Horvat: Kažu da je strah najgori


Meditacijom protiv stresa

Ako uzmemo u obzir ulogu moždanih valova kod čovjeka i spoznaje o amplitudama i frekvencijama rada naših moždanih valova, smatra se da stimulacijom upravo određenih frekvencija rada moždanih valova možemo pozitivno utjecati na naše opće stanje organizma, ali i stanje i razine naše svijesti.

Frekvencije rada moždanih valova ovise o našim aktivnostima. Što su aktivnosti i misli intenzivnije, frekvencija raste. Kada moždani valovi vibriraju na nižim frekvencijama, veća je šansa da će se naše tijelo i um dublje odmarati, povećavati fokus, kreativnost i svjesnost, a smanjiti stres, opterećenje i rizik bolesti povezan sa stresom.

Jedan od razloga zašto koristimo meditaciju jest da nas “spusti” odnosno da frekvencija rada moždanih valova tijekom meditacije bude niža od naše “radne” frekvencije. Na taj način lakše otpuštamo stres i odmaramo tijelo i um, ali i postižemo niz pozitivnih efekata na zdravlje, efikasnost i boljitak. Kada u ovakve tehnike opuštanja uključimo i stimuliranje moždanih valova, dobijamo dobitnu kombinaciju u antistresu.

Da bismo se doista i doveli u niže frekvencije rada moždanih valova, potrebno je malo vježbati tehnike opuštanja i redovno ih koristiti. Ako pri tome koristimo i druge znanstvene spoznaje koje nas uče o pojačanoj stimulaciji mozga, možemo dobiti još bolje razultate.


Pročitajte više: Je li ovo taj život koji si uvijek htjela? Je li to tako treba izgledati? Je li ovo život bez kočnica?


Mozak sluša ton i počinje funkcionirati na istoj frekvenciji

Jedan od načina stimulacije rada moždanih valova prema pozitivnim stanjima svijesti je i korištenje zvuka ili ritama i tonova koje nazivamo binauralni. Tzv. efekt binauralnog ritma otkrio je otkrio 1839. Heinrich Wilhelm Dove.

Kako taj ritam funkcioniraja? Radi učinka koji proizvode takvi tonovi, idealno ih je slušati uz pomoć slušalica za potpuni efekt. U svakoj se slušalici pušta ton različitih frekvencija koje dolaze do uha slušatelja. Kada dvije različite frekvencije zvuka uđu u uho (svaki zvuk na jedno uho = dva uha, dva različita zvuka), te frekvencije se spajaju, a razlika između dvije frekvencije stvara tzv. binauralni ritam koji se raspoznaje kao pulsirajući (vibrirajući) zvuk.

Istraživanja Geralda Ostera dokazala su da mozak slijedi binauralni ritam i počinje emitirati iste frekvencije. To bi značilo da nas mozak koji sluša ton, počinje raditi na frekvenciji tona koju mu serviramo i tako se možemo dovesti u neko željeno stanje svijesti. Drugim riječima, mozak dva različita zvuka registira kao treći, novi zvuk i emitira signal koji je jednak razlici dva signala koje primamo putem slušalica. Ovakva pojava stvara određenu slušnu iluziju. Što to znači za naše stanje? Zvukovi različitih frekvencija iz slušalica stimuliraju mozak i izazivaju različita emotivna stanja i stanja svijesti.

Korištenje binauralnih frekvencija i zvukova poznato je i koristi se u raznim tenikama opuštanja, terapijama zvukom, ali i iscjeljivanjima. Svaka frekvencija može proizvoditi drugačije učinke ili biti korisna za drugačiju svrhu. Pravilnim odabirom, možemo potaknuti željeno stanje svijesti i emocije. Kada se binauralni tonovi koriste u meditacijama, pozitivno djeluju na još bolje opuštanje tijela i uma, čiščenje stresa, duboki odmor, fokus i koncentraciju, bolje raspoloženje i povećanje kreativnosti.


Pročitajte više: Ana Keglović Horvat vam otkriva kako zavoljeti sebe!


Primjer tehnike opuštanja pomoću glazbe

Za primjer jedne takve tehnike opuštanja, predlažem da uz korištenje slušalica poslušate vrlo jednostavnu i laganu meditaciju čija je glazbena podloga ugođena na frekvenciji 432 Hz, dok se povremeno raspon frekvencija širi od 46 Hz do 960 Hz. Upravo ova bezna frekvencija od 432 Hz je jednostavna, lagana i jasna za slušanje, a pomože lakšem ulasku u meditativno stanje i duboku opuštenost. Tehnika traje 20 minuta i poželjno ju je prakticirati na dnevnoj bazi.

Frekvencija 432 Hz odabrana je jer se smatra da je matematički usklađenom s Univerzumom. Ovakva “frekvencija ljubavi” pozitivno utječe na srčanu čakru, mozak, kreativnost, iscjeljenje, opuštanje, razvoj mašte i intuicije, balansu energije, poboljšava stanje duha i emocija. Ujedno čisti stres i pročišćava pa možete osjeti pulisranje u tijelu, valove topline ili lagani pritisak oko srčane čakre.

Ako želite imati cijelu dnevnu rutinu koja, osim tehnike opuštanja, uključuje još nekoliko bazičkih tehnika rada na sebi, poslušajte produženu verziju u trajanju od 44 minute.

Nekima ovakvi tonovi neće odgovarati jer im mogu stvarati nemir koji prouzrokuje čišćenje emocija. Ako se ne osjećate ugodno, probajte tehnike koje se ne bave toliko emocionalnim stanjem. Osobe s epilepsijom trebaju se posavjetovati s liječnikom prije korištenja glazbe s binauralnim tonovima.

Foto: Unsplash, Hans Vivek /Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -