Što je afazija, bolest zbog koje se Bruce Willis povukao iz glume, a Sharon Stone ponovno je učila hodati i govoriti?

Vijest koja je odjeknula medijima je da se glumac Bruce Willis povlači s glumačke scene zbog dijagnoze afazije. U objavi njegove kćeri Rumer Willis na Instagramu, javnost je saznala da ova glumačka zvijezda od simptoma ima smanjene kognitivne sposobnosti, te da napušta glumačku karijeru. Što je zapravo afazija, što je uzrokujte te koji su se još poznati s time susreli?

Što je afazija?

Afazija je posljedica oštećenja mozga koje uzrokuje poremećaj u komunikaciji, točnije umanjenu sposobnost razumijevanja, proizvodnje i upotrebe jezika. U određenim slučajevima afazije osoba može imati problema sa svjesnim djelovanjem, poimanjem sredine, koncentracijom i pamćenjem, objašnjava bontech.hr.

Instagram will load in the frontend.

Česta je posljedica moždanog udara, koja se javlja u 40 % pacijenata koji su moždani udar preboljeli. Kod polovice njih, teškoća je trajna, prenosi Suvag. Osim toga, afaziju mogu uzrokovati tumori, traume, infekcije, bolesti krvnih žila, ali i demencija, prema krenizdravo. Posljedica je oštećenje centra za govor u mozgu. Ne zahvaća samo jezik u svim oblicima, već i druge motoričke i kognitivne funkcije.

Osoba zanijemi jer ne može pokretati govorne organe

Prvi znaci ove bolesti su poteškoće u razumijevanju i proizvodnji govora, kao i s čitanjem i pisanjem. Afazija se može podijeliti u dvije glavne vrste. Motorna afazija odnosi se na nemogućnost pronalaska odgovarajućih riječi u danom trenutku. Sposobnost i mogućnost razumijevanja, očuvana je. Osoba je u suštini nijema, jer nema mogućnost namjernih pokreta govornih organa. Nije sposobna ponavljati ni jednostavne rečenice.


Pročitajte više: Dan crvenih haljina: Koliko ste svjesni opasnosti od moždanog udara?


Sharon Stone dvije godine nije mogla čitati

Senzorna se afazija manifestira kao nemogućnost prepoznavanja riječi ili smislenih informacija. Proizvodnja govora je uglavnom očuvana, no izostaje nerazumijevanje izgovorenih riječi. Osoba nema problem s govorom. Ovisno o razini oštećenja mozga, osoba može razumjeti o čemu se govori, ili imati velike poteškoće razumijevanja riječi izvan rečenice, prenosi kreni zdravo.

Osim Brucea Willisa, s ovom se bolešću suočila i glumica Sharon Stone. Kako je izjavila za Hollywood Reporter, nakon moždanog udara dvije je godine ponovno učila hodati i pričati. „Nakon moždanog sam se udara kući vratila mucajući, a čitati nisam mogla dvije godine“, rekla je Stone.


Pročitajte više: Sharon Stone, žena koja se boji starenja slavi 63. rođendan!


Emilia Clarke molila je doktore da umre

Ubrzo nakon što je završila sa snimanjem prve sezone serije Igre Prijestolja, glumica Emilia Clarke zbog aneurizme je pretrpjela moždani udar i krvarenje. Dva tjedna nakon operacije mozga koja je uslijedila, nije se mogla sjetiti vlastita imena. „Bolovala sam od afazije, koja je nastala kao posljedica traume koju je moj mozak doživio,“ napisala je Clarke u eseju za The New Yorker.

„U svojim najgorim trenucima, htjela sam sve okončati. Molila sam medicinsko osoblje da me puste da umrem. Moj posao – moj san o tome što će mi biti život – fokusirao se na jezik, komunikaciju. Bez toga, bila sam izgubljena.“ Njena je afazija bila privremena, te je nakon kratkog vremena prošla i ponovno je mogla govoriti.

Foto: Canva/Emilia Clarke Twitter/Sharon Stone Instagram/ Bruce Willis Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -