Afganistanke već godinu dana pod vlašću Talibana – Spolni apartheid ili strah od neovisnih žena?

Prošlo je godinu dana od kad su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu. Tad su obećavali da će poštovati žene i njihova ljudska prava, no vrijeme je pokazalo upravo suprotno. Njihove su slobode ograničene šerijatskim zakonom koji je stupio na snagu. Šerijat obuhvaća sve muslimanske norme, a izraz dolazi iz  Kur’ana, te mu se značenje može prevesti kao ‘popločen put od Boga’ ili ‘put do izvora’. „Šerijatski zakon uključuje odredbe o osnovnim uvjerenjima i vjerskoj praksi, na primjer molitvene rituale, propise o hrani i odjeći ili zakonske odredbe. Obuhvaća aspekte vjerske etike“, tumači dw.com.

Afganistanke pod velom ‘zaštite’

Munjevitom brzinom nova je vlast uspostavljena u Afganistanu ukinula prava žena, stavivši ih pod veo i odvojivši od suprotnog spola potezom koji mnogi zovu ‘spolni apartheid’. Samo neke od zabrana koje su stupile na snagu su sekundarno obrazovanje žena, rad i daleko putovanje bez muške pratnje. „Preko noći, 14 milijuna Afganistanki, žena i djevojaka, izgubilo je svoje pravo na školovanje, pravo na rad i slobodu kretanja“, napisala je Angelina Jolie u svojem članku za Time.

Uz to, u svibnju je donesena nova odredba. U javnosti, sve žene moraju prekrivati lice. Uloga je poslodavca (žene smiju raditi u zdravstvu i obrazovanju) i članova obitelji da paze kako se žena pridržava ove odredbe. U suprotnom, žena otkrivena lica u javnosti kaznit će svog muškog ‘skrbnika’ tako što će morati platiti novčanu kaznu i provesti vrijeme u zatvoru, prenosi The Guardian. Prekrivalo lica, tzv. burka česta je u Afganistanu. Jedini otvor koji ima nalazi se na području očiju. Dok gotovo sve odrasle žene tamo nose neki oblik hijaba, u urbanim sredinama poput Kabula riječ je većinom o pokrivalima kose. Ova odredba vjerojatno kao cilj ima nametanje tradicija konzervativnih, ruralnih područja zemlje. Žene, ako je to moguće, uopće ne bi trebale napuštati dom, ‘savjetuju’ Talibani.


Pročitajte više: Mlade afganistanske poduzetnice i studentice zabrinute su za svoju budućnost: Prijete im sistemska silovanja, a vijesti o užasima koje trpe pristižu iz različitih pokrajina


Bez pratnje ni do trgovine

Također, ženama je zabranjeno putovanje na velike udaljenosti bez muškog ‘skrbnika’ koji bi im bio pratnja. U talibanskom ekstremističkom ponovnom zamišljanju Afganistana, žene nisu potpuno autonomne građanke vlastite zemlje. Umjesto toga, muškarac se smatra odgovornim za njihovu prisutnost u javnosti, uključujući kako se oblače i kamo putuju, piše The Guardian. Pod budnim okom ‘velikog brata’, dopuštena su im putovanja unutar i izvan zemlje, no prijavljeni su slučajevi gdje ženama nije dopušteno ukrcavanje u avion bez prisutnosti mahrema. Tu ulogu može obnašati muž, brat, otac, sin ili nećak određene žene.

Razvedene, neudane žene i udovice imaju najviše problema s ovom odredbom. Nemaju muškog skrbnika, a iako su se donedavno smatrale neovisnim ženama, taj pojam više ne postoji u afganistanskom društvu. Krše pravila, skrivaju se i putuju u strahu od detekcije.Pročitajte više: Malala Yousafzai: “Bojim se za svoje afganistanske sestre!”


Strah od slobodnoumnih žena?

Postavlja se sasvim logično pitanje vezano uz afganistansko društvo i ekonomiju zemlje u trenutnoj situaciji. Ako je ženama zabranjeno raditi u većini polja, kako će oni opstati? Utjecaj žena na društveni, politički, obrazovni i kulturni život u toj zemlji neosporiv je. Napredak koji je Afganistan postigao u posljednjih 20 godina od prošle opsade Talibana vrlo je brzo pao u vodu, a afganistansko je društvo vraćeno 10 koraka unazad. „Mir izgrađen na potlačenosti žena nije nikakav mir, već društvo koje je stalno u ratu sa sobom,“ piše Jolie.

Zatvaranje i mučenje žena čiji je jedini zločin to što su doprinijele uspjehu, zdravlju, stabilnosti i vlastitog naroda ona smatra vrhuncem uzaludnosti. Povlači i pitanje vođenja rasprave o tome kolika je razina obrazovanja ‘prikladna’ za jednu ženu u 21. stoljeću. Obrazovane žene imaju stavove, mišljenja, ciljeve i želje, ali i distinkciju između prava i opresije, pa se nameće zaključak ponovnog uvođenja šerijatskih zakona zbog straha od slobodnoumnih, neovisnih žena.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -