Afganistanke već godinu dana pod vlašću Talibana – Spolni apartheid ili strah od neovisnih žena?

Prošlo je godinu dana od kad su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu. Tad su obećavali da će poštovati žene i njihova ljudska prava, no vrijeme je pokazalo upravo suprotno. Njihove su slobode ograničene šerijatskim zakonom koji je stupio na snagu. Šerijat obuhvaća sve muslimanske norme, a izraz dolazi iz  Kur’ana, te mu se značenje može prevesti kao ‘popločen put od Boga’ ili ‘put do izvora’. „Šerijatski zakon uključuje odredbe o osnovnim uvjerenjima i vjerskoj praksi, na primjer molitvene rituale, propise o hrani i odjeći ili zakonske odredbe. Obuhvaća aspekte vjerske etike“, tumači dw.com.

Afganistanke pod velom ‘zaštite’

Munjevitom brzinom nova je vlast uspostavljena u Afganistanu ukinula prava žena, stavivši ih pod veo i odvojivši od suprotnog spola potezom koji mnogi zovu ‘spolni apartheid’. Samo neke od zabrana koje su stupile na snagu su sekundarno obrazovanje žena, rad i daleko putovanje bez muške pratnje. „Preko noći, 14 milijuna Afganistanki, žena i djevojaka, izgubilo je svoje pravo na školovanje, pravo na rad i slobodu kretanja“, napisala je Angelina Jolie u svojem članku za Time.

Uz to, u svibnju je donesena nova odredba. U javnosti, sve žene moraju prekrivati lice. Uloga je poslodavca (žene smiju raditi u zdravstvu i obrazovanju) i članova obitelji da paze kako se žena pridržava ove odredbe. U suprotnom, žena otkrivena lica u javnosti kaznit će svog muškog ‘skrbnika’ tako što će morati platiti novčanu kaznu i provesti vrijeme u zatvoru, prenosi The Guardian. Prekrivalo lica, tzv. burka česta je u Afganistanu. Jedini otvor koji ima nalazi se na području očiju. Dok gotovo sve odrasle žene tamo nose neki oblik hijaba, u urbanim sredinama poput Kabula riječ je većinom o pokrivalima kose. Ova odredba vjerojatno kao cilj ima nametanje tradicija konzervativnih, ruralnih područja zemlje. Žene, ako je to moguće, uopće ne bi trebale napuštati dom, ‘savjetuju’ Talibani.


Pročitajte više: Mlade afganistanske poduzetnice i studentice zabrinute su za svoju budućnost: Prijete im sistemska silovanja, a vijesti o užasima koje trpe pristižu iz različitih pokrajina


Bez pratnje ni do trgovine

Također, ženama je zabranjeno putovanje na velike udaljenosti bez muškog ‘skrbnika’ koji bi im bio pratnja. U talibanskom ekstremističkom ponovnom zamišljanju Afganistana, žene nisu potpuno autonomne građanke vlastite zemlje. Umjesto toga, muškarac se smatra odgovornim za njihovu prisutnost u javnosti, uključujući kako se oblače i kamo putuju, piše The Guardian. Pod budnim okom ‘velikog brata’, dopuštena su im putovanja unutar i izvan zemlje, no prijavljeni su slučajevi gdje ženama nije dopušteno ukrcavanje u avion bez prisutnosti mahrema. Tu ulogu može obnašati muž, brat, otac, sin ili nećak određene žene.

Razvedene, neudane žene i udovice imaju najviše problema s ovom odredbom. Nemaju muškog skrbnika, a iako su se donedavno smatrale neovisnim ženama, taj pojam više ne postoji u afganistanskom društvu. Krše pravila, skrivaju se i putuju u strahu od detekcije.Pročitajte više: Malala Yousafzai: “Bojim se za svoje afganistanske sestre!”


Strah od slobodnoumnih žena?

Postavlja se sasvim logično pitanje vezano uz afganistansko društvo i ekonomiju zemlje u trenutnoj situaciji. Ako je ženama zabranjeno raditi u većini polja, kako će oni opstati? Utjecaj žena na društveni, politički, obrazovni i kulturni život u toj zemlji neosporiv je. Napredak koji je Afganistan postigao u posljednjih 20 godina od prošle opsade Talibana vrlo je brzo pao u vodu, a afganistansko je društvo vraćeno 10 koraka unazad. „Mir izgrađen na potlačenosti žena nije nikakav mir, već društvo koje je stalno u ratu sa sobom,“ piše Jolie.

Zatvaranje i mučenje žena čiji je jedini zločin to što su doprinijele uspjehu, zdravlju, stabilnosti i vlastitog naroda ona smatra vrhuncem uzaludnosti. Povlači i pitanje vođenja rasprave o tome kolika je razina obrazovanja ‘prikladna’ za jednu ženu u 21. stoljeću. Obrazovane žene imaju stavove, mišljenja, ciljeve i želje, ali i distinkciju između prava i opresije, pa se nameće zaključak ponovnog uvođenja šerijatskih zakona zbog straha od slobodnoumnih, neovisnih žena.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -