Malala Yousafzai: “Bojim se za svoje afganistanske sestre!”

Svijetom bukti vijesti o talibanskom zauzimanju Kabula i Afganistana, a poruke podrške građanima te azijske države dolaze sa svih strana. Malala Yousafzai, koja je i sama doživjela nasilje od strane talibana, progovorila je o neredima koje proživljava Afganistan i njegovi stanovnici.


Pročitajte više: Cijeli svijet šutke gleda


Malala Yousafzai je proživjela što Afganistan proživljava sada

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai napisala je u utorak “Bojim se za svoje afganistanske sestre” u izdanju objavljenom u The New York Timesu, prenosi France 24.

“Imat ćemo vremena za raspravu o tome što je pošlo po zlu u ratu u Afganistanu, ali u ovom kritičnom trenutku moramo osluškivati ​​glasove afganistanskih žena i djevojčica. One traže zaštitu, obrazovanje, slobodu i budućnost kakva im je bila obećana”, napisala je 24-godišnja Yousafzai.

“Ne možemo ih i dalje iznevjeriti. Nemamo vremena za gubiti.”

Nobelovka je dugo zagovornica prava djevojčica, posebno za njihovo obrazovanje jer je sama preživjela pokušaj atentata pakistanskih talibana u dobi od 15 godina kada su joj militanti pucali u glavu u ruralnom sjeverozapadnom Pakistanu. “Ne zaboravite vrijednost knjiga i olovki, oni su naše najmoćnije oružje”, njezina je misao vodilja zadnjih gotovo 10 godina.


Pročitajte više: Malala Yousafzai – simbol borbe za obrazovanje


Od tada je diplomirana studentica na Oxfordu postala globalna osoba koja promiče obrazovanje za djevojčice. Veliku podršku u njezinoj borbi za obrazovanje dao joj je otac, a onda sad tu podršku pruža dalje.

Talibani su u nedjelju preuzeli kontrolu nad Afganistanom kada je predsjednik Ashraf Ghani pobjegao, a pobunjenici su ušli u Kabul bez protivljenja.

Talibani su od 1996. do 2001. vodili parijaški režim, ozloglašen zbog brutalnog pravila prema kojem djevojčice nisu mogle ići u školu, ženama je bilo zabranjeno raditi na poslovima koji bi ih dovodili u kontakt s muškarcima, a ljude kamenovali.

Nedavno preuzimanje dovelo je do straha od ponovnog ugnjetavanja, posebno prema ženama i djevojčicama. “Ne mogu, a da ne budem zahvalna na svom životu”, napisala je Yousafzai.

“Nakon što sam prošle godine završila fakultet i počela krojiti vlastiti put u karijeri, ne mogu zamisliti da sve izgubim – vratiti se u život koji su mi definirali muškarci s oružjem”, nastavila je.

“Afganistanske djevojke i mlade žene ponovno su tu gdje sam bila – u očaju zbog pomisli da im više nikada neće biti dopušteno vidjeti učionicu ili držati knjigu u ruci.”


Pročitajte više: U Kabulu prefarbane slike žena na kozmetičkim salonima


Glasnogovornik talibana u utorak je naznačio da militanti neće burku – jednodijelnu odjeću koja pokriva cijelu glavu i tijelo – učiniti obveznom te je pokušao odbaciti zabrinutost da će ženama biti zabranjeno obrazovanje.

Žene “mogu dobiti obrazovanje od osnovnog do visokog obrazovanja – to znači sveučilišta. Najavili smo ovu politiku na međunarodnim konferencijama, konferenciji u Moskvi i ovdje na konferenciji u Dohi (o Afganistanu)”, rekla je Suhail Shaheen.

Ali Yousafzai je skeptična prema tom zavjetu. “S obzirom na talibansku povijest nasilnog suzbijanja ženskih prava, afganistanski ženski strahovi su stvarni”, napisala je.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -