Kako je Mateja Bogdanić preuzela agenciju u kojoj je radila

Mateja priča nije klasična poduzetnička priča, naime ona je bila zaposlenica u agenciji za nekretnine Euro Immobilien u Rijeci čija je danas vlasnica. Ispričala nam je kako je do toga došlo i kako je ostvarila svoj san o poduzetništvu.


Pročitajte više: Tatjana Tošić otkriva zašto su Nijemci vodeći među stranim kupcima nekretnina na hrvatskoj obali


U radu s nekretninama nema zone komfora

“Kako sam započela s radom u agenciji odmah nakon njenog osnutka, mogu reći da ju poznajem ‘u dušu’, prošla sam i dobre i loše faze od prvog dana, počevši od pozicije voditeljice ureda do direktorice.”

S obzirom na brojne poslovne okolnosti koje su se dogodile tijekom godina, kao i njezine velike želje za realizacijom vlastitih ambicija i ideja, transformacija iz zaposlenice u vlasnicu se dogodila prirodno uz dogovor s tadašnjim poslodavcem s kojim je i danas  u vrlo uspješnom poslovnom odnosu.

Posao s nekretninama ju je privukao jer ljudima pomaže u važnom životom koraku. “S obzirom na to da mi prodajemo uglavnom nekretnine za odmor, to je kupcima nešto o čemu dugo sanjaju pa je lijepo sudjelovati u realizaciji tog sna.”

Uz to, posao je dinamičan, adrenalinski i vrlo brz. “Nema zone komfora.”

Ljubav prema poslu joj je pomogla da izgradi agenciju za nekretnine koju ljudi odabiru ne samo zbog predivnih nekretnina, već i zbog personalizirane usluge koju pružaju. “Za takvu je uslugu potrebno jako puno znanja i rada na sebi jer mi volimo reći da smo u poslu s ljudima, a ne s nekretninama. Nekretnine se prodaju tek nakon što dobro upoznate ljude i njihove potrebe. Na stvaranju tima koji razmišlja na isti način dugo sam radila i mogu reći da je to bio možda i najveći izazov. Jer danas agent za nekretnine može biti svatko, ali ne može svatko klijentima pružiti i vrhunsku uslugu kakvom se mi ponosimo.”

Teško je pronaći kvalitetan kadar

Baš zbog zahtjeva posla, teško je pronaći kvalitetne zaposlenike. “Teško je pronaći ljude koji su spremni na takav tempo i život. To je posao u kojem ćeš, ako kvalitetno radiš, moći i dosta zaraditi, ali ako ne radiš dobro, možeš brzo propasti.”

Zaposlenici moraju biti spremni na promjenu dnevne dinamike jer jedan poziv može preokrenuti cijeli dan. “Kod nas se zbog pasivnosti može izgubiti konkretan posao, ali i velike prilike. Primjerice, ako ja ne nazovem nikoga tjedan dana, vrlo brzo se i pozivi upućeni prema meni smanjuju. Proaktivnost je jako bitna.”

Nažalost, neki kandidati prije razgovora za posao očekuju puno drugačiji posao. “To nije posao u kojem se klijentima pokaže nekoliko kuća, oni se odluče i to je to. Obično mi trebamo pronaći ono što klijent traži, a za to je potrebno imati i uši i oči otvorene.”


Pročitajte više: Četiri osnovne stvari koje morate provjeriti prije kupnje nekretnine


Klijenti su nam obično stranci, a često ih dobivamo preporukom

Digitalni marketing usmjeravaju prema stranim tržištima, klijenti su im većinom Nijemci, Austrijanci i Slovenci. “Obično nas pronalaze putem interneta pa se odluče kontaktirati nas.”

Ali dosta preporuka dobivaju od zadovoljnih klijenata, a to Mateja smatra ‘najslađom’ reklamom. “Agencije za nekretnine mnogim ljudima imaju negativne konotacije, no klijenti koje smo dobili preporukom nam prilaze bez straha i vjeruju da ćemo učiniti najbolje za njih. Lijep je imati neki minuli rad koji radi za vas.”

Planiraju se okrenuti i drugim tržištima te tako širiti svoj posao.


Pročitajte više: Koji dokumenti su vam potrebni ako ste vlasnica nekretnine?


Rast u pandemiji

Prošle godine je velik izazov bila pandemija, a kako su stranci većinom klijenti Euro Immobiliena dolasci su bili otežani i nekoliko je mjeseci situacija bila neizvjesna.

“Mi smo u vrijeme lockdowna bili maksimalno aktivni, realizirali smo neke ideje za koje u ‘normalnim’ uvjetima nikad nije bilo dovoljno vremena, tako da kad su se granice ponovno otvorile, imali smo više posla nego ikad. Zato sam jako zadovoljna s prošlom godinom, a i prva polovica 2021. uspješnija nam je nego ikad.”

Ne postoji poslovni i privatni život, postoji samo život

“Najveći izazov je u svemu pronaći balans. No, smatram da u poduzetništvu ne postoji poslovni i privatni život, postoji samo život.”

Njezin radni dan obično traje 8 – 9 sati, iako je to ponekad i fleksibilno. Ako radi na nekom važnom projektu ili kupoprodaji, ako je na putu, nije rijetko da radni dan traje i duže, ali nastoji ne pretjerivati kao što je nekad znala.

Međutim, shvatila je da treba postaviti granice sebi, ali u odnosima s drugima pa tako i klijentima. Uslužna djelatnost, pogotovo kad je kvaliteta usluge koje pružate klijentu jako bitna, može zaista biti kobna za taj tzv. privatni život. U nekretninama je jako bitna i dobra ponuda nekretnina, kvaliteta komunikacije, brzina, točnost, fleksibilnost, a to zahtjeva od pojedinca i tima jako puno vremena.

“Kako radimo većinom sa strancima koji su u pravilu u Hrvatskoj samo kratko vrijeme, često je potrebno razgledavanja ili proces kupoprodaje odraditi i u nekom roku ili npr. vikendom, odnosno prije njihovog odlaska. Godinama sam provodila popodneva na telefonu, provjeravala dokumentaciju usred noći, dolazila u ured u 6 ujutro kako bi sve bilo spremno za radni dan, a na godišnjem odmoru, umjesto knjige, čitala sam kupoprodajne ugovore.

Vikendi skoro nisu za mene ni postojali, oni su bili rezervirani za pokazivanje nekretnina, pregovore ili pripremu za sljedeći tjedan. Sve to me dovelo do toga da sam postala premorena i frustrirana poslom, najviše zbog toga što sam većinu posla preuzimala na sebe. Popuštanjem kontrole, učenjem delegiranju i formiranjem kvalitetnog tima, uspjela sam smanjiti pritisak i sada ponovno uživam u poslu.”

Sloboda kreiranja vlastitog radnog dana je ono što posebno voli u poduzetništvu.

“Ono što je veliki benefit kod poduzetništva je da imam slobodu i kroz tjedan ponekad uzeti slobodan dan, obaviti nešto privatno ili jednostavno odlučiti ostati doma s djetetom bez opravdavanja ikome. Ja jako volim raditi, ali volim i uživati u životu i jako sam zahvalna što trenutno imam i mogu i jedno i drugo.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -