Koji dokumenti su vam potrebni ako ste vlasnica nekretnine?

Biti vlasnik nekretnine zvuči puno primamljivije, nego biti podstanar. Barem je to tako kod nas u Hrvatskoj. Iako naravno, i jedno i drugo ima svoje prednosti. No, mi ćemo u ovome članku pričati o vlastitoj nekretnini. Ako ona to stvarno je – vlastita, vaša, naša, svoja, moja, tvoja. Bez brige, niste krivo shvatili. Ne govorimo ovdje o zamjenicama niti ćemo provjeravati vaše znanje hrvatskog jezika. Pričamo o vašoj nekretnini. Jer vjerojatno i vi, a i mi želimo da ona stvarno bude vaša, a za to su vam prije svega potrebni katastarski dokumenti.

Zašto to tako kažem? Nekretninu treba shvatiti ozbiljno i tako se prema njoj odnositi. Brinuti o njoj, ishoditi sve potrebne papire da biste nad njom imali čisto i riješeno vlasništvo. Jer ako se o tome ne pobrinete sada, to će vas zasigurno kasnije dostići. Ako ne vas, onda sigurno vaše potomke. Svakako vam preporučujemo da to izbjegnete, za vaše dobro i miran san.


Pročitajte više: Bez ovih dokumenata ne kupujte nekretnine!


Na što morate obratiti pažnju kod nekretnine?

 • Bitno je da imate usklađeno vlasništvo i da ste upisani kao vlasnik u katastar i zemljišnu knjigu. To znači da VI morate biti upisani, a ne vaš pradjed ili prabaka!
  Npr. ako je nekretnina upisana u zemljišnu knjigu na vašeg pradjeda, tj. prijašnjeg vlasnika, tada se radi o knjižnom vlasništvu. Provedbom rješenja o nasljeđivanju se možete upisati kao vlasnik ili suvlasnik na nekretnine navedene u rješenju o nasljeđivanju, naravno  u definiranom omjeru.
  Ako ste naslijedili nekretninu koja nije upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika, tada se radi o izvanknjižnom vlasništvu. U tom slučaju se ne možete direktno upisati kao vlasnik u zemljišnu knjigu temeljem rješenja o nasljeđivanju, već morate pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva. No, više o tome na www.agrodet.hr.
 • Morate uskladiti ono što imate na terenu sa stanjem u katastru i zemljišnoj knjizi. To znači da ako na terenu imate kuću i dvorište, ne možete u katastru i zemljišnoj knjizi imati livadu ili oranicu.
 • Morate imati dozvole za objekt – RIS (rješenje o izvedenom stanju), uvjerenje da je građevina građena prije 1968., građevinsku dozvolu i uporabnu dozvolu. Zabluda mnogih ljudi je što misle da ako imaju građevinsku dozvolu da to znači da su im objekti upisani u katastru i zemljišnoj knjizi, no to nije tako. Jedno ne vuče drugo!
 • Morate imati utvrđene međe na terenu! Savjet: Izvedite geodeta na teren kako bi pokazao međe, a elaborat iskolčenja međa neka potpišu svi susjedi za konačni mir na terenu.

Pročitajte više: Blaženka Mičević visoku poziciju u javnom sektoru zamijenila poduzetništvom i preporodila se


Zašto su ova 4 koraka važna?

Prvo, uistinu je važno da imate riješeno vlasništvo i „čiste“ papire nad svojom nekretninom. Jer kako smo u početku rekli, ako ćete nekretninu ostavljati u nasljedstvo npr. svojoj djeci, neriješeni papiri će im samo stvarati probleme. Isto tako, ako se u nekom trenutku odlučite prodati svoju nekretninu, bitno je da je vaša nekretnina 1/1. Što znači 1/1? To znači da imate riješene, odnosno kako se to kod nas kaže „čiste“ papire.

Zašto je bitno da je vaša nekretnina 1/1?

 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu koja nije usklađena u katastru i zemljišnoj knjizi sa stanjem na terenu
 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu koja je nelegalno izgrađena
 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu kod koje postoji spor sa susjedima oko međe
 • jer nitko ne želi sve to, barem ne za cijenu za koju biste vi željeli prodati nekretninu
 • jer i ako ne želite prodati nekretninu, već ju želite zadržati za sebe i svoju djecu, mirnije ćete spavati kada ćete imati „čiste papire“

Pročitajte više: Četiri osnovne stvari koje morate provjeriti prije kupnje nekretnine


Da vas ne zatrpamo s previše informacija, ovo je samo sažetak onoga na što trebate obratiti pozornost kod vaših nekretnina. Ako imate pitanja, slobodno nam se javite!

Autor: Blaženka Mičević, Agrodet

Foto: Unsplash, CHUTTERSNAP, Igor Kralj/Pixsell

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -