Koji dokumenti su vam potrebni ako ste vlasnica nekretnine?

Biti vlasnik nekretnine zvuči puno primamljivije, nego biti podstanar. Barem je to tako kod nas u Hrvatskoj. Iako naravno, i jedno i drugo ima svoje prednosti. No, mi ćemo u ovome članku pričati o vlastitoj nekretnini. Ako ona to stvarno je – vlastita, vaša, naša, svoja, moja, tvoja. Bez brige, niste krivo shvatili. Ne govorimo ovdje o zamjenicama niti ćemo provjeravati vaše znanje hrvatskog jezika. Pričamo o vašoj nekretnini. Jer vjerojatno i vi, a i mi želimo da ona stvarno bude vaša, a za to su vam prije svega potrebni katastarski dokumenti.

Zašto to tako kažem? Nekretninu treba shvatiti ozbiljno i tako se prema njoj odnositi. Brinuti o njoj, ishoditi sve potrebne papire da biste nad njom imali čisto i riješeno vlasništvo. Jer ako se o tome ne pobrinete sada, to će vas zasigurno kasnije dostići. Ako ne vas, onda sigurno vaše potomke. Svakako vam preporučujemo da to izbjegnete, za vaše dobro i miran san.


Pročitajte više: Bez ovih dokumenata ne kupujte nekretnine!


Na što morate obratiti pažnju kod nekretnine?

 • Bitno je da imate usklađeno vlasništvo i da ste upisani kao vlasnik u katastar i zemljišnu knjigu. To znači da VI morate biti upisani, a ne vaš pradjed ili prabaka!
  Npr. ako je nekretnina upisana u zemljišnu knjigu na vašeg pradjeda, tj. prijašnjeg vlasnika, tada se radi o knjižnom vlasništvu. Provedbom rješenja o nasljeđivanju se možete upisati kao vlasnik ili suvlasnik na nekretnine navedene u rješenju o nasljeđivanju, naravno  u definiranom omjeru.
  Ako ste naslijedili nekretninu koja nije upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika, tada se radi o izvanknjižnom vlasništvu. U tom slučaju se ne možete direktno upisati kao vlasnik u zemljišnu knjigu temeljem rješenja o nasljeđivanju, već morate pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva. No, više o tome na www.agrodet.hr.
 • Morate uskladiti ono što imate na terenu sa stanjem u katastru i zemljišnoj knjizi. To znači da ako na terenu imate kuću i dvorište, ne možete u katastru i zemljišnoj knjizi imati livadu ili oranicu.
 • Morate imati dozvole za objekt – RIS (rješenje o izvedenom stanju), uvjerenje da je građevina građena prije 1968., građevinsku dozvolu i uporabnu dozvolu. Zabluda mnogih ljudi je što misle da ako imaju građevinsku dozvolu da to znači da su im objekti upisani u katastru i zemljišnoj knjizi, no to nije tako. Jedno ne vuče drugo!
 • Morate imati utvrđene međe na terenu! Savjet: Izvedite geodeta na teren kako bi pokazao međe, a elaborat iskolčenja međa neka potpišu svi susjedi za konačni mir na terenu.

Pročitajte više: Blaženka Mičević visoku poziciju u javnom sektoru zamijenila poduzetništvom i preporodila se


Zašto su ova 4 koraka važna?

Prvo, uistinu je važno da imate riješeno vlasništvo i „čiste“ papire nad svojom nekretninom. Jer kako smo u početku rekli, ako ćete nekretninu ostavljati u nasljedstvo npr. svojoj djeci, neriješeni papiri će im samo stvarati probleme. Isto tako, ako se u nekom trenutku odlučite prodati svoju nekretninu, bitno je da je vaša nekretnina 1/1. Što znači 1/1? To znači da imate riješene, odnosno kako se to kod nas kaže „čiste“ papire.

Zašto je bitno da je vaša nekretnina 1/1?

 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu koja nije usklađena u katastru i zemljišnoj knjizi sa stanjem na terenu
 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu koja je nelegalno izgrađena
 • jer nitko ne želi kupiti nekretninu kod koje postoji spor sa susjedima oko međe
 • jer nitko ne želi sve to, barem ne za cijenu za koju biste vi željeli prodati nekretninu
 • jer i ako ne želite prodati nekretninu, već ju želite zadržati za sebe i svoju djecu, mirnije ćete spavati kada ćete imati „čiste papire“

Pročitajte više: Četiri osnovne stvari koje morate provjeriti prije kupnje nekretnine


Da vas ne zatrpamo s previše informacija, ovo je samo sažetak onoga na što trebate obratiti pozornost kod vaših nekretnina. Ako imate pitanja, slobodno nam se javite!

Autor: Blaženka Mičević, Agrodet

Foto: Unsplash, CHUTTERSNAP, Igor Kralj/Pixsell

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -