Kreće novi ciklus Akceleratora, samo za poduzetnice koje misle ozbiljno

Žensko poduzetništvo je jače nego ikada, pomislili biste kad gledate objave po društvenim mrežama. Grupe, konferencije, “mi” poduzetnice… a kad uzmeš brojke, statistiku, nema ih nigdje. Poduzetnice ne mogu konkurirati muškim kolegama po prihodima, dobiti, zaposlenima… jedan od čestih izgovora je “ali ja ne patim od titule i veličine firme”. A od čega patimo onda? Jesmo li biznis pokrenule da ostvarimo neku misiju, riješimo problem ili samo da, eto, zaradimo plaću. Poduzetnik koji ima viziju želi ju ostvariti, a to će lakše uspjeti ako zapošljava ljude i jača svoj utjecaj. Onaj/ona tko zaista pati od titule će odustati putem i neće moći izdržati pravu patnju, patnju izgradnje firme.

Od čega patimo?

Kad sam prije 12 godina pokrenula Women in Adria, žene su tek upoznavale poduzetništvo, bježale su iz “zlih korporacija” i tražile taj famozni work-life balance. Danas je pokrenuti posao puno lakše. Imamo HZZ poticaje, puno se više priča o poduzetništvu, više je edukacija.

Problem nastaje nakon godinu, dvije, tri kad početna strast nestane, a para niotkud. Korona je promijenila korporativni svijet. Zaista ne morate biti poduzetnica da bi imali bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. I više ćete zarađivati, ova patnja samo zbog ravnoteže vam ne treba u životu.

A što je s onima koje imaju viziju i žele ju ostvariti? Njima je užasno teško. Svim poduzetnicima je užasno teško, a ženama je još teže. Jer i uz ravnopravnog partnera, potrebno je cijelo selo da se djeca podignu. Lako je zaposliti ljude, treba posložiti proces ljudskih resursa, financija da znamo kako i na čemu zarađujemo, a treba posložiti i sebe. I sama sam zapošljavala ljude kojima nije bilo mjesto u mojoj firmi, pa im davala otkaze.

Svaki dan sam slušala frustracije, nezadovoljstvo kroz koje sam i sama prolazila. Zato sam unutar našeg networka kreirala komunikacijske kanale za najveće probleme kroz koje sam i sama prolazila i pilila po njima. Pričala sam o problemima da zajedno pronađemo rješenje i narastemo. Kako mi je rekla jedna članica: “Uporna si i ne odustaješ dok ne nađeš rješenje i vučeš nas naprijed”.


Pročitajte više: Naša osnivačica Ivana Matić održala predavanje o relationship marketingu


Nema više jadikovki, samo konstruktivnih diskusija

U suradnji sa izvrsnim trenericama, kreirala sam ciklus edukacija pod nazivom Akcelerator koji sadrži rad na ključnim poslovnim procesima i rad na sebi. Prošla sam ga i sve implementirala i radi! Ciklus je zahtjevan i nakon svake edukacije treba se uhvatiti posla u firmi i implementirati nove procese, ciljeve, feedbackoveEdukacije su online, traju po 3 sata i iskustvo nam je pokazalo da funkcioniraju odlično. Samo se nakon njih treba uhvatiti posla.

Kao rezultat, kvaliteta komunikacije u našem networku se podigla. Nema više jadikovki, ima samo konstruktivnih diskusija kako možemo bolje. Okupljamo poduzetnice koje misle ozbiljno i rade prvo na sebi, pa onda na svom biznisu. I tako i zrače.

Prva edukacija kreće 26 travnja: Profesionalizacija poslovanja. Kroz ovu radionicu naučit ćete zašto je potrebno uvesti sistematična pravila u vaš biznis, kako definirati koji su ključni procesi u vašem biznisu i kako ih staviti u formalni okvir, kako postaviti pravila ponašanja, kako spriječiti da procedure “pojedu” posao, ali i kako graditi srednju liniju upravljanja.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -