Koje su akupresurne točke i tip disanja važni za imunitet?

Kako bismo ostali zdravi, važno je voditi brigu o imunitetu našeg tijela. Imunitet možemo jednostavno jačati putem zdrave i uravnotežene prehrane, vježbanjem, ali i pravilnim disanjem. U kratkom videu pokazat ćemo kako ispravno disati uz takozvane tehnike abdominalnog disanja te pritiskom na akupresurne točke možemo pomoći jačanju imuniteta.

Povezano:

Abdominalno disanje

Abdominalno disanja kreće dubokim udahom u trbuh, a ne samo u prsni koš kako to obično radimo. Ovim način disanja u pluća ulazi puno više zraka, a puno više kisika u našem tijelo pozitivno utječe na rješavanja anksioznosti, stresa i nelagode.

Kako bismo pravilno izveli vježbu abdominalnog disanja potrebno je udobno se smjestiti na pilates loptu ili stolčić. Stopala moraju biti na podlozi, a potkoljenice moraju biti pod pravim kutom u odnosu na natkoljenice. Leđa izravnata, jednu ruku stavimo na prsni koš, a drugu na abdominalni dio. Posebnu pažnju dajemo udahu i izdahu. Sporo udišemo, a još sporije izdišemo.

Akupresurne točke imuniteta

Meridijan pluća – točka 1

Ova akrupresurna točka važna je za energiju i funkciju pluća. Nalazi dva to tri centimetra ispod ključne kosti na trokutastom mjestu koje je malo bolno na dodir. Kad nađete bolno mjesto, masirajte kružno s obje ruke 10-ak puta. Nakon toga možete 10-ak puta malo jače tapkati, time se diže energija pluća te se tako potiče bolja funkcija pluća. Možete ponoviti kružno masiranje pa tapkanje.

Pogledajte video:

Abdominalno disanje i akupresurne točke

Meridijan pluća – točka 7

Dignite palac gore kako biste pronašli udubljene pored palca koje se naziva anatomska kutija (pogledajte u videu za detalje). Točka pluća 7 nalazi se dva prsta udaljenosti od anatomske izbočine na udubljenu između dva ligamenta. Pritisak na navedenu točku te lagano kružno masiranje pomaže kod kašlja, visoke temperature, grlobolje te smanjuje glavobolju. To je najbolja energetska točka pluća za imunitet.

Meridijan želudac/slezena

Ispod donjeg ruba patele, četiri prsta niže na vanjskom rubu tibije (pogledajte video) pri pomicanju stopala gore-dolje, na mjestu te točke će iskočiti mišić. Malo je bolna na dodir, ali ta točka je služi za dizanje energije u tijelu, smanjuje mučninu, stres, uklanja umor, jača imunosustav i uz tu pritisak na tu točku izbacujete patogene bakterije iz tijela.

Meridijan slezena – točka 6

Kako biste pronašli točku, stavite četiri prsta udaljenosti na unutarnju stranu noge iza medijalnog maleolusa, na stražnjoj strani tibije i masirajte. Točka je pomaže u jačanju imuniteta, ali i kod PMS sindroma i grčeva, no ne preporučuje trudnicama.

Foto: Screenshut YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -