Zašto ovaj vikend ne biste ‘zaronili’ u svijet vodenih životinja?

Jeste li upoznati s bogatstvima i raznolikošću hrvatskih voda? Biljni i životinjski svijet ispod površine vode stoljećima je izvor brojnih istraživanja. Sjeverni je Jadran dom Glavatih želvi, morskih kornjača koje se ondje gnijezde. Tu i mnoge druge vrste možete vidjeti ovaj vikend, ako se odlučite na izlet u akvarij!

Povijesna utvrda dom stotina vrsti riba

Aquarium Pula na jedinstven način spaja bogatstvo Jadrana sa stoljetnom vojnom poviješću Pule, stoji na njihovoj mrežnoj stranici. Naime, akvarij se nalazi u utvrdi Verudela, koja je nekoć bila dio moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. Ovu 130 godina staru utvrdu danas nastanjuju stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana, kao i mnogo vrsta iz tropskih morskih i slatkih voda. Konačno, Verudela je dom i ribama hrvatskih jezera i rijeka.

Ovaj akvarij neprekidno se razvija usmjerenjem ka zaštiti najosjetljivijih i najugroženijih jadranskih vrsta. Jedna od misija Aquariuma Pula je podizanje svijesti javnosti.

“Upravljanje akvarijem, standardi skrbi za životinje, kvaliteta obrazovnih sadržaja i metode podizanja svijesti javnosti osmišljeni su i neprestano usavršavani prema mjerilima renomiranih europskih akvarija,“, izjavila je vlasnica Milena Mičić za privredni.hr.

Osim uživanja u prirodnom aspektu akvarija, privlačan je i onaj povijesni. Posjetitelji mogu vidjeti interijer stoljetne vojne utvrde, istovremeno se educirajući o morskom okolišu u akvariju, kroz čak 6 postava, od kojih se ističe jadranski postav.


Pročitajte više: Kamo za vikend – do vrha zagrebačke gore gondolom


Financiran sredstvima iz EU fonda

Na svega 40 minuta vožnje od Zagreba smjestila se Aquatika. Ovaj je slatkovodni akvarij u Karlovcu jedini potpuno slatkovodni u Hrvatskoj. Cilj mu je razvijati svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti. Stoga, financiran je sredstvima EU. Također, Aquatika educira korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma.

Niste upoznati s faunom hrvatskih jezera, rijeka, bara i močvara? Ovaj će akvarij pružiti informacije i pomoći vam da se uvjerite u iznimno bogatstvo hrvatskih voda. Više od stotinu se ribljih vrsta ugodno smjestilo u bazenima kompleksa, od čega ih je 40-ak endemskih.

Foto: Facebook Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -