Kamo za vikend – do vrha zagrebačke gore gondolom

Jeste li znali da riječ sljeme (sleme) na kajkavskom znači vrh? Vrh zagrebačke gore od prošlog je tjedna dostupniji no ikad. Za sve željne uživanja u svježem zraku i zelenilu Medvednice, otvorenjem nove žičare taj je doživljaj postao lakši no ikad.

Kako do početka avanture

Na podnožju planine, u Gračanima, nalazi se početna stanica žičare. Osim velikog broja parkirnih mjesta unutar kompleksa žičare, lako je do nje stići i javnim gradskim prijevozom. Tramvaj 15, najkraća linija, od okretišta Mihaljevac kroz šumovitu prugu vozi do Gračanskog dolja, gdje se nalazi žičara. S istog je okretišta moguće ukrcati se i na autobusnu liniju 233, čija je autobusna stanica tik do žičare.

Planinari se uvijek pozdravljaju

Žičara na raspolaganju ima 84 gondola od kojih u svaku stane 10 putnika. Idealno za uputiti se u avanturu s prijateljima ili obitelji. Ako ste pak više ‘solo igrač’, sigurno ćete u gondoli upoznati nekog zanimljivog. Planinari su društveni ljudi, uvijek rado pozdravljaju i popričaju s prolaznicima.  

Kako stoji na službenoj mrežnoj stranici Žičare Sljeme, polazna postaja Dolje nalazi se na 267 metara nadmorske visine (mnv), međupostaja Brestovac na 877 mnv, dok je postaja Sljeme na 1030 metara nadmorske visine. Žičara može prevesti oko 1500 ljudi na sat, što umanjuje mogućnost gužvi, te je čekanje u redu minimalno. Karte je moguće kupiti i online, a tamo se nalazi i cjenik.


Pročitajte više: Ovaj vikend okušajte se u nečemu novom i uzbudljivom – evo što je glamping i kako do njega u Hrvatskoj


Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme…

Putovanje u žičari pravi je doživljaj za sve uzraste, posebice najmlađe. Pogled na grad zakupit će misli i onima koji se boje visine. Za nagradu se uvijek možete počastiti rakijicom. Na vrhu planine nalaze se restorani, planinarski domovi i ostali zanimljivi sadržaji. Naravno, i priroda. Snježni pokrivač i dalje čuva dio Medvednice, pa se pripremite na blato. No, to je čar planinarenja. Nakon zabave, ručka i opuštanja, uputite se pješke niz planinu, slijedeći jednu od dobro označenih planinarskih staza. Usput možete stati i razgledati jednu od najstarijih građevina, koja gotovo 800 godina bdije nad gradom.


Pročitajte više: Zavlače se u ruševine, penju na krovove i spašavaju živote, one su članice HGSS-a


Gdje su medvjedi?

Medvedgrad je srednjovjekovna utvrda, izgrađena u 13. stoljeću kako bi se u nju smjestilo crkveno blago tijekom invazije Tatara. Danas ostaju zidine, toranj i kapelica. Popnite se na toranj koji pruža nezaboravan pogled na grad. Imajte na umu kako se ulaz naplaćuje. Pozorno gledajte tijekom razgledavanja burga, jer Medvedgrad i Medvednica ime su dobili po medvjedima.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -