10 inspirativnih citata Amelije Earhart uz koje ćete i vi “dobiti krila”

Iako je od njezina nestanka u pokušaju da preleti svijet po dužini Ekvatora prošlo pune 82 godine, Amelia Earhart i danas je inspiracija mnogim djevojčicama i ženama diljem svijeta. Donosimo vam 10 poznatih citata ove legendarne pilotkinje i nevjerojatno hrabre žene.

U vrijeme dok žene u većini svjetskih zemalja nisu imale ni pravo glasa, Amelia Earhart probijala je granice i postavljala rekorde u zanimanju koje se i danas smatra tipično muškim. Rođena 24. srpnja 1897. u gradiću Atchison u Kanzasu, Amelia je od djetinjstva bila sklona pustolovinama i predvodnica u društvu svojih sestara i prijateljica. Obitelj joj je bila uglednog podrijetla, no ne baš sjajnog financijskog stanja, a otac joj je bio alkoholičar.

“Život ne služi tome da se u njemu bude samo prolaznik”

U letenje se zaljubila 1918. u Torontu, gdje je došla godinu dana ranije u posjet svojoj starijoj sestri, te ostala raditi kao medicinska sestra, liječeći ranjene kanadske vojnike koji su se vraćali iz rata. U bolnici u kojoj je radila tada je zaradila i tešku upalu pluća čije je posljedice osjećala do kraja života.

“Svatko ima neke oceane za preletjeti, ako ima hrabrosti. Je li to nerazumno? Možda. Ali što snovi znaju o granicama?”

Do sudbonosnog susreta došlo je na aeromitingu, kada je pilot, junak Prvog svjetskog rata, spazio Ameliju i prijateljicu kako stoje na čistini udaljene od mnoštva, i izveo spektakularno poniranje iznad njih kako bi ih zadivio.

Povezano: Michelle Obama podijelila snažne savjete o bračnim odnosima

“Tada to još nisam do kraja shvaćala, ali mislim da mi je taj mali crveni zrakoplov rekao nešto kad mi je prozujao kraj glave”, rekla je Amelia.

“Nikad ne ometajte nekoga dok čini ono za što ste rekli da je nemoguće učiniti”

Prvi put je letjela 1920. u Long Beachu u Kaliforniji, gdje joj se preselila obitelj. Desetminutni let s akrobatskim pilotom Frankom Wrightom njezin je otac platio 10 dolara, a čim se digla 90-ak metara iznad tla Amelia je znala – njezina je sudbina da bude avijatičarka.

“Ne radite stvari koje drugi mogu i hoće napraviti ako postoje stvari koje drugi ne mogu i neće napraviti”

U tome je baš ništa nije moglo zaustaviti. Njezina želja bila je toliko iskrena i snažna da je svima bilo jasno – ova djevojka je rođena letačica. Za satove letenja sama je zaradila radeći cijeli niz različitih poslova.

Povezano: Inspirirajte se izjavama Audrey Hepburn

“Hrabrost je cijena koju život zahtijeva da biste imali svoj mir”

Amelia je prva žena koja je 1928. tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik  s pilotom Wilmerom Stulzom, a 1932. preletjela je ovaj ocean i sasvim sama, samo godinu dana nakon što je to učinio legendarni pilot Charles Lindbergh.

“Žena koja zna stvoriti svoj vlastiti posao je žena koja će steći slavu i bogatstvo”

U srpnju 1935. sama je letjela od Havaja do Kalifornije. Let je trajao 18 sati i 16 minuta, pri čemu je Amelia preletjela 3.860 kilometara.

“Najteže je donijeti odluku da nešto učinite, sve ostalo je samo ustrajnost. Strahovi su tigrovi od papira. Možete napraviti sve što odlučite. Vi možete djelovati kako biste promijenili i kontrolirali svoj život, a već taj proces je nagrada sam po sebi”

Ovakvi pothvati donijeli su joj titulu pionirke avijacije i simbola borbe za ravnopravnost žena, a njezinoj slavi, koja je bila veća od bilo koje medijske zvijezde tog vremena, pridonosilo je i djelovanje njezinog supruga, medijskog mogula Georgea P. Putnama.

“žene trebaju pokušavati raditi stvari koje su pokušavali učiniti i muškarci. Njihov neuspjeh mora biti izazov drugima”

Amelia je smatrala da ne zaslužuje toliku slavu i obožavanje javnosti, što je bio vjerojatno i glavni razlog zbog kojeg se 1937. nedovoljno pripremljena upustila u nemoguć pothvat – prelet oko svijeta po dužini Ekvatora.

Povezano: Ove riječi poznate spisateljice J. K. Rowling potaknut će vas da ne odustanete od svojih snova

“Odlučite je li cilj vrijedan rizika koji zahtijeva. Ako jest, prestanite brinuti”

Amelia i njezin navigator Fred Noonan nestali su 2. srpnja na putu prema pacifičkom otoku Howland, a o tome kako su završili i danas se raspredaju različite teorije, od toga da su pali u more, završili na nekom otoku gdje su ih ubili domoroci, ili čak da su ih zarobili Japanci uoči početka Drugog svjetskog rata.

“Vjerujem da djevojka ne treba raditi ono što misli da treba raditi, već treba kroz iskustvo naučiti što želi raditi”

Iako vjerojatno nije doživjela niti svoj 40. rođendan, Amelia Earhart je žena koja je mnogim djevojčicama dala inspiraciju i hrabrost da slijede svoje snove i ostavila trajan trag u povijesti.

Foto: Wikipedia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

inauguracija

Inauguraciju obilježile žene različitih rasa, priprema li se SAD na velike...

Inauguracija 46. američkog predsjednika Joea Bidena održana je s mnogo presedana, a izgleda da je to samo početak velikih promjena u...
- Advertisment -