Aplikacija TikTok: Što trebate znati o njoj?

Aplikacija s najviše preuzimanja u ovoj godini, TikTok, korisnicima nudi priliku da dijele kratke videozapise s prijateljima, obitelji ili cijelim svijetom. Kao i u slučaju prethodnih aplikacija Vine i Musical.ly, videozapisi i na ovoj aplikaciji variraju od skečeva do sinkronizacije usana, a trenutno je dostupna na čak 75 jezika s milijardu aktivnih korisnika.

Ako ste ponosni roditelj tinejdžera ili tinejdžerice, vjerovatno ste već čuli za Musical.ly, video aplikaciju za sinkronizaciju usana. Prije nekoliko godina, nakon što se ugasio popularan Vine, na scenu je stupila i TikTok aplikacija, u Kini poznata kao Douyin, i postala najbrže rastuća aplikacija na svijetu. Lansirana je u rujnu 2016. i ubrzo je skupila oko 150 milijuna jedinstvenih korisnika, a onda se odlučila za jedan plodonosan poslovni pothvat.

Povezano:

Spajanje s Musical.ly

Nešto više od godinu dana nakon lansiranja, matična je tvrtka TikTok-a, ByteDance, potrošila oko milijardu dolara na kupnju startupa Musical.ly, popularne platforme usmjerene uglavnom prema američkom tržištu. U nadi da će iskoristiti mlađu bazu korisnika ove američke digitalne platforme, TikTok se prošle godine spojio s Musical.ly-jem, stvorivši veću video zajednicu s postojećim računima i podacima objedinjenima u jednu aplikaciju, zadržavši ime TikTok.

Što roditelji trebaju znati o TikTok-u?

TikTok je otvorena aplikacija, pa se u streamu može pojaviti eksplicitniji sadržaj. Srećom, aplikacija ima postavke privatnosti pa možete odlučiti želite li ili ne želite da vas drugi pronađu. Postavljanjem privatnog računa drugi korisnici ne mogu pregledavati vaš preneseni sadržaj, a također možete i odrediti tko vam smije slati poruke, ostavljati komentare ili pjevušiti zajedno s vama.

tiktok

Iako je u App Store-u navedeno da je TikTok namijenjen djeci starijoj od 12 godina, ne postoji sustav za provjeru starosti korisnika pa ga svatko može preuzeti. Zbog pristupa neprikladnom sadržaju i glazbi koja može sadržavati eksplicitni jezik, ovo nije aplikacija za mlađu djecu. Roditelji koji ne žele da im djeca preuzimaju aplikaciju, mogu to spriječiti u postavkama roditeljskog nadzora.

Jedan hvale vrijedan aspekt aplikacije TikTok je postavka Digital Wellbeing. Kada je ova postavka uključena, aplikacija se može koristiti do dva sata u danu. Za nastavak upotrebe aplikacije nakon dosezanja tog vremenskog ograničenja potreban je kôd. Upravo je taj kôd savršena prilika da roditelji “zakorače” i postave ograničenje oko prekomjernog vremena provedenog na pametnom uređaju.

Zašto ju mladi toliko vole?

tiktok

Razlog zbog kojeg je ova aplikacija toliko obožavana među mlađom populacijom je taj što ona predstavlja priliku da se izraze i naprave kratke videoisječke kako bi stekli pratitelje i izgradili zajednicu oko svojih interesa. Ona sadrži i neke efekte koje korisnici mogu primijeniti u kreiranju videozapisa kako bi ih učinili jedinstvenima. Sadržaj koji pritom kreiraju može se i na jednostavan način objaviti na drugim platformama kako bi dosegnuo veću publiku.

Foto: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. TikTok sam nedavno skinula preko Huawei AppGallerya jer u zadnje vrijeme svi govore o njemu. I super mi dođe za skratiti vrijeme i malo se opustiti u ovom vremenu kada moramo ostajati doma. 😊

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -