Stiže internetska inačica Youtube Kids-a

YouTube pokreće zasebnu web stranicu za djecu nakon kritika na račun prikazivanja neprikladnih videozapisa djeci na njihovoj glavnoj stranici. Obavijest o lansiranju internetske inačice mobilne aplikacije YouTube Kids, objavljenja je u srijedu u priopćenju tvrtke.

Sadržaj YouTube-a prilagođen djeci odsad ćete moći gledati na novoj web stranici, Youtube Kids. Ova će stranica ponuditi slične mogućnosti kao već postojeća mobilna aplikacija, a roditelji će moći naći videozapise koji odgovaraju dobi djece. Omogućeno će im biti i praćenje povijesti gledanja i blokiranje sadržaja koje su YouTube filtri propustili. Nova stranica neće, u početku, nuditi opciju prijave s korisničkim računom, ali iz tvrtke poručuju da imaju to u planu.

Povezano: Kako zaštititi svoju privatnost na internetu?

YouTube je godinama kritiziran zbog objavljivanja neprimjerenih, ponekad nasilnih videozapisa. Videozapisi namijenjeni djeci bili su posebno problematični, dijelom i zbog toga što YouTube ne može pregledavati sve objave. Njihov je broj velik, a softveru nije lako prepoznati koji je sadržaj primjeren mladim gledateljima.

Sadržaji primjereni dobi

Ono što je za četverogodišnjaka odličan sadržaj ne mora biti odlično i za desetogodišnjaka, zbog čega će roditelji moći odabrati sadržaj između tri različite dobne skupine, poručuju iz Youtube-a.

youtube kids

Prvu će dobnu skupinu činiti djeca do 4 godine, a sadržaji namijenjeni njima biti će usmjereni na promicanje kreativnosti i razigranosti. Pripadnicima druge dobne skupine, od 5 do 7 godina, biti će omogućeno istraživanje šire palete tema – pjesama, crtanih filmova te različitih tutorial-a.

Povezano: 9 roditeljskih aplikacija za nadzor djece na internetu i pametnim uređajima

Zadnju skupinu čine nešto starija djeca, od 8 do 12 godina. Youtube će im ponuditi opciju pretraživanja dodatnih glazbenih videozapisa, igara, obiteljskih vlogova, znanstvenih tema i sličnog.

youtube kids

Sadržaj je nemoguće potpuno filtrirati

Međutim, u priopćenju su članovi tvrtke upozorili roditelje da i dalje postoji mogućnost da neće moći primjetiti sve neželjene aktivnosti i neprikladne sadržaje. “Naš sustav naporno radi kako bi izbacili sadržaj koji nije prikladan za najmlađe, ali nemoguće je sve videozapise pregledati ručno”, kažu iz tvrtke. “Ako uočite nešto što smo mi propustili, takav ćete sadržaj moći blokirati ili ga označiti “zastavicom” za brzi pregled.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -