5 aplikacija za praćenje financija uz koje je lako uštedjeti

Koliko često pomislite da se novac s vašeg bankovnog računa jednostavno – topi? Ponekad točno znamo na što smo ga potrošili, a ponekad nam nije jasno gdje je nestao. Manji troškovi često su nam i veći neprijatelji od velikih jer na dnevnim bazama na njih niti ne obraćamo mnogo pozornosti. Ipak, ako se želimo osjećati kao da „držimo konce u svojim rukama“, praćenje troškova će nam uvelike pomoći. Iako to možemo činiti i pomoću Excel tablice ili običnog papira i olovke, u posljednje su vrijeme pravi hit postale aplikacije za praćenje financija.

Zahvaljujući mobilnom bankarstvu naš je mobitel gotovo pa sinonim za naš novčanik. Učinimo ga zato pametnim, piše Career Contessa. Donosimo pet aplikacija koje vrijedi isprobati.

YNAB

You Need a Budget savršen je izbor za one koji trebaju značajno promijeniti navike trošenja. Glavna ideja je „svakom dolaru dati posao“, kako biste uvijek vodili računa o tome gdje ostavljate svoj novac. Sigurnost korisnika je na prvom mjestu pa koriste enkripcije, slične onima koje koriste banke. Kod nas još uvijek nije moguće sinkronizirati aplikaciju s bankovnim računom, ali prihodi i troškovi mogu se unijeti ručno.


Pročitajte više: Koje aplikacije su najbolje za organizaciju sastanka i rezervacija?


Mint

Ova aplikacija nalazi se gotovo na svakom popisu najboljih aplikacija za osobne financije. Prilagođena je početnicima u planiranju financija, a između ostalog pomaže i u planiranju otplaćivanja dugova, štednji većeg iznosa novca i praćenju ciljeva općenito. Također, pokazuje korisnicima kreditni rezultat i neto vrijednost.

Digit

Ova aplikacija za praćenje financija posebna je po tome što nekoliko puta tjedno ili mjesečno automatski prebacuje malu količinu novca na Digit račun, ovisno o vašim navikama trošenja. Tako vam pomaže pri štednji bez da aktivno razmišljate o tome. Možete namjestiti i da vam redovito uzima novac za plaćanje mjesečnih računa.

Goodbudget

Ovo je jedna od zanimljivijih aplikacija jer na zabavan način potiče uštedu novca, piše Zaposlena.hr. Ideja je da se unutar aplikacije stvore omotnice uz koje ćete zapisati stavke svog budžeta. Kada unesete trošak, morate izabrati iz koje ste omotnice izvukli novac. U opisu aplikacije stoji da je inspiracija pronađena u našim bakama koje su upravo tako, pomoću omotnica, planirale troškove. Stvari se mijenjaju pa su tako i omotnice sada prebačene u virtualni svijet.


Pročitajte više: Kako prestati osjećati krivnju zbog potrošenog novca?


Thriv

Thriv vam nudi opciju postavljanja ciljeva poput kupnje stana, automobila ili nove haljine. U besplatnoj verziji možete ih unijeti najviše pet. Sljedeći korak je upisivanje iznosa koji želite prikupiti te datuma do kojeg želite ostvariti cilj. Aplikacija potom računa koliko novca morate izdvojiti svaki dan.

Programirana je tako da vas motivira, a znamo da nam je, kada govorimo o štednji, svima ponekad potrebno malo motivacije. Pokazuje vam i koliko ste blizu cilja, zbog čega ćete češće poželjeti i koji novčić više ostaviti „sa strane“. Pomoću ove aplikacije lako ćete uočiti i nepotrebne troškove na koje vam odlazi puno novca, poput ispijanja kava u kafićima.

Aplikacije za praćenje financija samo su pomoć

Koju god aplikaciju odabrali, moramo biti svjesni da nam ovakve aplikacije za praćenje financija mogu samo poslužiti kao desna ruka pri planiranju vlastitih financija, ali mi smo ti od kojih sve kreće.

Zato je važno biti svjestan svojih potrošačkih navika i stvarati ih na temelju prihoda koje imamo. Sve počinje i završava na našoj odgovornosti i disciplini. Ako uz to imamo i kredit za otplatiti – naš oprez mora biti i veći.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -