Vojvotkinja pokrenula podcast – Priča li Meghan Markle o arhetipovima ili samo o sebi?

Bivša glumica i supruga princa Harryja, Meghan Markle, pokrenula je vlastiti podcast. Naziva Archetypes, podcast će ugostiti razne povjesničare i druge stručnjake kako bi se otkrilo podrijetlo stereotipova i etiketa koje koče žene. U prvoj je epizodi Markle ugostila Serenu Williams, najbolju tenisačicu svijeta. Izgleda da je pothvat uspješan, jer na Spotifyjevim ljestvicama zauzeo je prvo mjesto.

Najslušaniji podcast na Spotifyju

Svega nekoliko dana nakon što je objavljena, prva epizoda Archetypesa naziva ‘Zablude ambicije’ broj jedan je po slušanosti u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Kanadi.

„Bok, ja sam Meghan, a ovo je Archetypes – moj podcast o etiketama koje se prišivaju ženama. Luđakinja, diva, histerična – te se riječi često čuju u medijima, na Internetu, kod kuće…“, govori Markle u uvodu. „Ući ćemo u korijen tih riječi kako bismo shvatili zašto se i dalje koristimo njima i kako bismo ih suzbijali“, prenosi Večernji.hr.  Cilj je njena podcasta, kako je sama objasnila, slušateljima pokazati tko je ona doista, te pobiti medijske napise i priče o njoj posljednjih godina.

Kao prvu gošću Markle je odabrala Serenu Williams, osobnu prijateljicu i ženu koja itekako zna na koji način stereotipi oblikuju osobne priče.


Pročitajte više: Treba vam doza biznis motivacije? Ovi su podcasti rješenje za to!


Zablude ambicije

Tema o kojoj su Williams i Markle raspravljale u prvoj epizodi bila je ambicije. Dok je Meghan izjavila da mnogi smatraju kako je ambicija grozna stvar kod žena, Serena je govorila o dvostrukim standardima koje je proživjela kao žensko u sportu.

Prema pisanju Forbesa, prva je epizoda bila duhovita, odvažna i zadivljujuća. Hrabrost s kojim su sudionice govorile o prihvaćanju ambicije i seciranju mnogih načina na koje društvo pokušava ograničiti žene neki su od istaknutijih dijelova podcasta koji će se svidjeti slušateljima.

No, mišljenja su podijeljena. Dio kritičara Markle zamjera da previše priča o sebi te se sve vrti oko nje. Poznato je da engleska javnost i mediji nisu veliki ljubitelji supruge princa Harryja, a The Times je to ponovno pokazao svojom recenzijom. James Marriot opisao je podcast kao „paradu banalnosti, apsurda i samoveličajućih kalifornijskih floskula“.

Jesu li ovakvi napisi o vojvotkinji zapravo pokazatelj da je njen podcast i tematika koju obrađuje stvarno istinita? Kako je i sama napomenula, cilj joj je prikazati stvarnu sebe, izvan tv okvira i naslovnica tabloida.


Pročitajte više: Je li Meghan Markle najomraženija osoba na svijetu?


Archetypes ima više značenja

Ime Archetypes nije odabrano slučanjno. Da, dvanaest najavljenih epizoda podcasta bavit će se problemom arhetipova žena, no naziv je povezan i s fundacijom vojvoda iz Sussexa, ali i imenom njihova sina Archieja.

Bivša članica kraljevske obitelji koja je zajedno sa suprugom odstupila s pozicije senior royala, vojvotkinja od Sussexa s obitelji se preselila natrag u rodni grad, Los Angeles. Kraljevske je palače, službena putovanja i domjenke s prominentnim Britancima zamijenila životom na istoku SAD-a. Iako se nije vratila glumi, svoj utjecaj odlučila je iskoristiti za drugačiji tip medijskog eksponiranja. Sa suprugom je osnovala Archewell fundaciju, a sad se okrenula i podcastingu.

Foto: Youtube Spotify screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -