Ana Luetić, ASEE Grupa: “Digitalna transformacija je za žene velika prilika”

Digitalno je riječ koja je danas prisutna svuda oko nas. Ana Luetić, direktorica prodaje u ASEE Grupi, naglašava ključnu ulogu žena u financijskom sektoru tijekom digitalne transformacije. Njezino izlaganje na Konferenciji za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga ističe duboke promjene koje donosi digitalna revolucija.

“Prelazak s mehaničkih na pametne uređaje simbolizira mnogo više od tehnološkog napretka. To je transformacija u načinu rada, organizaciji i razmišljanju”, kaže Luetić. Ona ističe ključnu ulogu kulture unutar organizacije u ostvarivanju uspješne digitalne transformacije.

žene u bankarstvu

Revolucija koja otvara nove načine rada

“Procese možemo prilagoditi, alate upotrijebiti, no ključna je promjena kulture kako bi digitalna transformacija bila uspješna”, naglašava Luetić. Kroz transformaciju, organizacije postižu digitalnu konkurentnost, otvarajući nove mogućnosti za inovacije i poboljšane radne procese.

Što se tiče uloge žena u ovom procesu, Luetić ističe da su one ključne akterke. Iako žene često pokazuju kreativnost i organizacijske vještine, statistika pokazuje da većina žena u bankama zauzima niže pozicije, posebno u back office zadacima. Digitalna transformacija pruža priliku ženama da preuzmu aktivniju ulogu i doprinesu konkurentnosti organizacija.

“Digitalna transformacija predstavlja veliku priliku za žene, bez obzira na staž, godine ili iskustvo. Kroz ovaj proces, žene stječu nova znanja, podižu svoje kompetencije i iskustvo, otvarajući se za kompleksnije poslove i napredak u karijeri”, ističe Luetić.

Važnost prepoznavanja utjecaja žena na usluge koje banke pružaju nije samo pitanje njihovog uključivanja u digitalnu transformaciju, već i nužnost stvaranja poticajnog okruženja koje aktivno podržava njihov doprinos. Uzimajući u obzir raznolikost i specifičnosti koje žene unose u radne procese, organizacije bi trebale uložiti dodatne napore u razvoj programa koje potiču žensko liderstvo, mentorstvo i profesionalni razvoj.


Pročitajte više: Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji


Podržavanje žena ključno za izgradnju snažnih timova

Ana Luetić naglašava važnost aktivne podrške organizacija ženama. “Mješoviti timovi, s inkluzivnim pristupom, ne samo da potiču inovacije već i značajno doprinose konkurentnosti organizacija”, ističe Luetić. Ulaganje u raznolikost timova donosi bogatstvo različitih perspektiva i iskustava, što organizacijama omogućuje da se bolje prilagode dinamičnim izazovima suvremenog poslovnog okruženja.

U svijetu gdje žene često nose teret ravnoteže između karijere i obitelji, organizacije bi trebale implementirati programe koje potiču fleksibilnost, podršku obitelji te ravnotežu između privatnog i profesionalnog života. “Aktivno podržavanje žena u svim aspektima njihovog života i rada ključno je za izgradnju snažnih, inovativnih timova”, dodaje Luetić.

Digitalna transformacija, stoga, ne bi trebala biti samo tehnološki napredak. Ona predstavlja priliku za stvaranje inkluzivnog poslovnog okruženja koje cijeni doprinos svakog pojedinca, bez obzira na spol. Organizacije koje prepoznaju važnost poticanja ženskog liderstva bit će konkurentnije. Predvodit će oblikovanje radnih mjesta budućnosti, cijeneći raznolikost i doprinos svakog zaposlenika.


Pročitajte više: Kako implementirati Salesforce u ‘konzervativni’ bankarski sektor 


Svaka žena ima potencijal

Luetić naglašava da je ključno prepoznati raznolikost znanja i sposobnosti koje žene donose u financijski sektor. Bez obzira na specifičnu stručnost, bilo da se radi o financijskom sektoru, IT-u, marketingu ili administraciji, svaka žena ima potencijal doprinijeti digitalnoj transformaciji.

Važno je poticati žene da osvijeste svoje vještine i sposobnosti, stvarajući tako inspirativno okruženje koje potiče rast i razvoj. Kroz ovaj proces, žene ne samo da postaju ključne igračice u digitalnoj transformaciji već i oblikuju budućnost žena u financijskom sektoru, ostavljajući neizbrisiv trag na profesionalnom planu i u društvu u cjelini.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -