Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji za žene u bankarstvu

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni, iako ih češće koriste od muškaraca. Istovremeno, poduzetnice posluju bez dugova, te se puno odgovornije financijski ponašaju od svojih kolega. Kao zaposlenice, rijetko ostvaruju povišice.

O ovim i drugim fenomenima razgovarale smo danas na našoj već petoj Konferenciji za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga u zagrebačkom hotelu International.

žene u bankarstvu

Karijera nije cilj niti to može biti

Jasna Fumagalli, članica uprave Nexi, prisjetila se kako nas od malih nogu ispituju što želimo biti. No, ta odluka nije jednostavna, a kad završavamo srednju školu čini nam se da moramo odlučiti što ćemo raditi do kraja života.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Ne volim konačne stvari i nije mi se to svidjelo“, rekla je. Započela je s pravom, prešla u IT, te došla do bankarstva. Svo je vrijeme učila nove stvari i eksperimentirala. Shvatila je kako je karijerni put doista putovanje, a ne cilj.

Ana Luetić, direktorica prodaje u Asee Grupi, otkrila nam je da je digitalna transformacija otvorila vrata većoj participaciji žena u bankarstvu. Iako je omjer žena i muškaraca u bankama 70:30 u korist žena, njih 90% je na back office pozicijama, obično su SSS i starije od 40 godina.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kroz digitalnu transformaciju prepoznalo se kako žene i muškarci različito koriste financijske usluge što je dalo vrijednost i pokrenulo uspon žena. Posebno je to važno samohranim majkama koje mogu raditi fleksibilno i kod kuće bez da posao pati.


Pročitajte više: 100% ženska uprava – ove uspješne žene vode Nexi Croatia


Ne postoje „rođeni vođe“, to je vještina

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Iz Erste Card Cluba stigla je članica izvršnog odbora Anita Markota Štriga i postavila važno pitanje: „Je li leadership nešto s čime se rodimo ili nešto što naučimo“? Ona smatra da je sve moguće naučiti. Primjerice, mnogi misle kako su glazbenici tek talentirani, no svatko može naučiti svirati instrument. Nekome će ići lakše, nekome teže, no svaka vještina se uči.

Vođenje je teško i puno izazova. Ali najvažnije je učiti i napredovati. Jer koliki god talent imali, ako ne radite na njemu – ništa od toga.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Iz Afrodite se predstavila nutricionistica Suzana Tomašević koja nas je podučila o benefitima korištenja shoteva u kozmetici. Shotevi su visokokoncentrirani proizvodi koji rješavaju hitne probleme kože. Afroditin novi X shot je pun peptida koji oponašaju botulin, a poboljšava izgled kože bez „zamrzavanja“ lica.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Suosnivačica tvrtke LeverUp Daria Nemchonok fokusirana je na digitalizaciju poslovanja, napose CRM sustava. Čak 72% klijenata promijenit će dobavljača usluge ako im usluga nije personalizirana. Salesforce s lakoćom kreira profil klijenta, a sam se sustav fokusira na klijenta, bez puno ljudskog inputa.

„Salesforce je izradio i financial cloud s pojačanom sigurnošću što je sjajno za bankarsku industriju“, dodala je Nemchonok. „Znate kad trebate reagirati kako ne biste izgubili klijenta“.


Pročitajte više: Kako implementirati Salesforce u ‘konzervativni’ bankarski sektor 


„Poduzetnice nemaju dugova, pomno odlučuju o poslu“

Uslijedio je panel na temu nezadovoljstva uslugama financijskih institucija u kojemu su pod vodstvom osnivačice Women in Adria Ivane Matić sudjelovale Barbara Cerinski iz EOS Matrix, Maja Menićanin iz InterCapital, Olja Brkljačić iz Erste Card i Petra Bašić Jantolić iz Addiko banke.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

„Iako su financijske usluge spolno neutralne, žene se ne osjećaju kao da su usluge krojene za njih“, pojasnila je Menićanin. „Ako dobijete naklonost žena, muškarci će vam svejedno doći“.

Bašić Jantolić istaknula je kako kupovna moć žena raste, no daleko sporije nego ona muškaraca.

„Prosječna plaća žena narasla je za 14%, a muška preko 60%. Žene češće štede i opreznije se zadužuju. Puno manje riskiraju“.

Brkljačić je dodala kako žene češće koriste pogodnosti i više paze na kućni budžet nego muškarci.

Cerinski je to potkrijepila informacijama o zaduživanjima. „Ne sjećam se da smo ikad radili naplatu u korporativnim potraživanjima, a da je dužnik bila žena. Žene koje napuštaju poduzetništvo nemaju dugove, one pomnije razmišljaju o poslovnim odlukama i ne dolaze ‘u crveno’“.

Menićanin je istaknula kako žene bolje razumiju ciljnu skupinu dok muškarci tvrde da je sve za svakoga. „I načelno je, ali ako postoje prepiranja u timu, to je oko načina na koji ćemo komunicirati“.

Bašić Jantolić kaže kako su u Addiko banci prodaja i marketing jedan tim jer ipak imaju zajedničke ciljeve.

„Marketing je efikasniji kad razumije što biznis želi“, kazala je. „Stoga odgovaramo na potrebe. Ako trebaš novi auto, nisu nam bitni dob i spol“.


Pročitajte više: Žene ne traže veću plaću – mit ili istina?


Nije važno što govorite, nego kako govorite

Iz Partus akademije stigla je Mirta Friasman Čobanov koja nas je podučila o empatijskom vođenju uz čvrste granice. Često prvu polovicu života živimo kako bismo trebali živjeti, a u 40-ima doznamo što bismo zbilja željeli i počnemo razmišljati kako to ostvariti.

Kako bismo to postigle, trebamo biti svjesne svojih vrijednosti, a zatim to iskomunicirati. Trebamo postaviti granice i reći „ne“, što je teško, pogotovo kad pokušavamo postići kompromis. No, važno je da ne izdajemo svoje vrijednosti jer ih onda narušavamo.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Emocionalno inteligentna osoba sluša, surađuje i razumije druge. Takve osobe znaju i kako iskoristiti svoje emocije, shvaćajući kako one nisu negativne. Primjerice, ljutnja nam pomaže da postavimo svoje granice.

„Ako je potisnemo, ljutnju ćemo pretvoriti u tugu i plakati. Zapitajte se plačete li jer ste tužni ili jer trebate biti ljuti. Ako trebate biti ljuti, postavite granice“, rekla je Fraisman Čobanov. „Zapitajte se i koliko se želite svidjeti drugima. Ako vam je to važno, vjerojatno ćete napustiti sebe“.

Kod postavljanja granica pazite da budete mirni. Kad podižete glas i koristite puno riječi, poruka ne dolazi. Poruka treba biti jasna, kratka i izrečena silaznom intonacijom.

„Ako pričate jedno te isto godinama i sve je isto, vjerojatno krivo pričate“.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Nakon predavanja dodijelila je ovogodišnje Future Leaders nagrade koje su odnijele:

  • Anica Vranaričić, RBA
  • Maja Jambrošić, RBA
  • Ana Vlainić, OTP banka

Za cvijeće su se pobrinuli Cvijet kreativa.


Pročitajte više: 6 ključnih stavki dobre korisničke podrške u financijskom sektoru


Predrasude koče žene, a rješenje je u fleksibilnosti

Iz Mazarsa nam se predstavila revizorica Mirela Copot Marjanović. „Svi smo mi, bez obzira na spol, bili izloženi nekim predrasudama, mislim da je to dio društva s kojim se moramo nositi. Svi mi odrastamo s nekim uvjerenjima koja nisu uvijek točna i koja nas ograničavaju“.

Žene koje plaču smatra se labilnima, ako su autoritarne, govori se o „višku testosterona“.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

„Kolegica je pričala kako je bila na visokoj poziciji među muškarcima i oni su običavali ići na pivo, a nju nisu zvali jer ‘žene ne vole pivo’“.

Tzv. majčinski zid također koči žene jer se majke doživljava manje angažiranima, a nakon porodiljnog je dočeka čak i otkaz. Doživljava ih se i manje proaktivnima pri javljanju na posao jer se ne javljaju ako ne zadovoljavaju baš sve uvjete koji se traže.

Konačno, ambicioznost se smatra „muškom“ osobinom, ali i žene su motivirane i žele više i bolje. Potrebno je truditi se i dokazati da su predrasude samo to – predrasude.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Anđela Buconjić Šutija direktorica je i vlasnica tvrtke Ano, a glavna osobina koja ju krasi je fleksibilnost. „Zato imam dva prezimena“. Prošla je mnoge industrije, puno učila i umrežavala se, u čemu joj je prilagodljivost puno pomogla. Klijent želi popiti pivo? Nije ljubiteljica, ali nema problema. Prilagodila im se.

Prilagodila se i novim generacijama od kojih je naučila postavljati granice i uzeti svoj život u svoje ruke. „I moj sin me naučio kako dobiti što želim, a to sam preselila u ured“.

Njezin recept za uspjeh je: srce, hrabrost i petlja. A i mozak. Samo trebamo znati koliko toga nam treba.


Pročitajte više: 3 stvari koje će vašu djecu učiniti financijski pismenijom


Žene mogu biti najbolje, ali ne preko noći

Marina Puljiz je direktorica u HPB-u, a u 22 godine bankarstva pratili su je predanost i ustrajnost. Prepoznala je i važnost obrazovanja u koje i danas redovito ulaže.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

„Banka je strogo regulirana institucija, puna zakona i brige. Dinamična je i ponekad moramo izaći iz okvira, imati osjećaj za tržište i biti kreativni“, rekla je. Da bismo bili uspješni u tome, važno je reagirati na potrebe tima i staviti ih ispred sebe, u čemu ona vidi pravu potrebu za ženskim snagama.

„Kod nas je uvijek sve kako treba. Ne hvalim time sebe, već vam šaljem poruku da žene mogu biti najbolje“.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Maja Menićanin nam je zatim predstavila Genius aplikaciju, kao i otkrila nam da su u InterCapitalu uvijek dostupni za informacije oko ulaganja.

Konferenciju je završila Klaudija Karabuva Vidas, članica uprave OPT leasinga, a u industriju se zaljubila, kaže, „na prvi pogled“. Velika je pobornica napornog rada, bilo da je u pitanju rad na poslu ili rad na sebi.

„Jedino tako možemo ostvariti dobre rezultate, ništa ne dolazi preko noći“, rekla je. Vrijedi to i za promjene koje su puno lakše ako imate rezultate koje možete pokazati.

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Sponzori i partneri konferencije su Mazars, Nexi, LeverUp, InterCapital, Eos Matrix, OTP leasing, OTP banka, Asee, Ano, Erste Bank, Afrodita, Raiffeisen bank, Juicy, Partus akademija, Visa, Wellness i Gloria prirodna kozmetika

Foto: Domagoj Bregant

zajednica-zene-u-financijskoj-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -