Spektakl na Wimbledonu jučer je napravila publika, a svjetla pozornice ukrala je znanstvenica Sarah Gilbert

Događaj koji se jučer odvio na najpoznatijem svjetskom teniskom natjecanju podsjetio nas je koliko su žene učinile za svijet u posljednjih 18 mjeseci! Umjesto tenisača, svjetla pozornice na nekoliko su trenutaka ukrali britanski znanstvenici koji su odgovorni za razvoj AstraZeneca cjepiva, a jednu od njih reakcija publike ganula je do suza.

Izgleda da su se gledatelji vratili na teren najpoznatijeg svjetskog teniskog natjecanja Wimbledon razdragani i prepuni emocija, a to su na jučerašnjim mečevima i dokazali.


Pročitajte još: Utjecajne i hrabre žene koje nam daju nadu u bolju 2021.!


U publici se našla profesorica Sarah Gilbert, jedna od znanstvenica odgovorna za razvoj Oxfordovog AstraZeneca cjepiva, koja je tom procesu dala nevjerojatan doprinos. Gilbert je sjedila u kraljevskoj loži kada je spiker prije meča navodio zahvale svima koji su sudjelovali u nacionalnoj borbi protiv pandemije. U jednom je trenutku zahvalio svim britanskim znanstvenicima koji su mjesecima neumorno radili na razvoju cjepiva, a zatim je uslijedilo nešto zaista spektakularno.

Gromoglasni pljesak zaorio je stadionom, a spiker, koji je već nastavio sa sljedećim zahvalama, ustuknuo je pod snagom publike i pričekao kraj ovacija. Publika je spontano počela ustajati, a ove su ovacije toliko raznježile Gilbert da nije mogla suspregnuti suze.

Gilbert je inače majka troje djece i profesorica vakcinologije na Sveučilištu Oxford. Osim toga, ova je znanstvenica i proslavljena junakinja u Britaniji, s obzirom na to da njezin doprinos razvoju cjepiva nije prošao nezamijećeno. Za razliku od zemalja u kojima je cijepljenje ovim cjepivom zaustavljeno zbog rijetkog poremećaja razvoja krvnih ugrušaka, većina Britanaca ga je dočekala kao spasonosno rješenje za pandemiju.


Pročitajte još: Je li pandemija negativno utjecala na karijere znanstvenica?


Ova nacija kraj pandemijskih restrikcija duguje upravo masovnom procjepljivanju AstraZenecom, a većina Britanaca već je primila dvije doze što im je dozvolilo da se vrate svojim normalnim životima.

Gilbert, inače 58-godišnjakinja, cjepivo je dizajnirala u suradnji sa Sir Andrewom Pollardom i profesoricom Cath Green. Ovaj je trio brzu učinkovitost postigao uzimajući najmanji uzorak DNA virusa krajem siječnja, a klinička su ispitivanja cjepiva započela samo dva mjeseca nakon toga.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -