Je li pandemija negativno utjecala na karijere znanstvenica?

Posljedice pandemije na radnom mjestu osobito osjećaju žene. Istraživanja pokazuju da su na poslu suočene sa znatno većim pritiskom od muškaraca, a puno češće i napuštaju radna mjesta. S problemom nejednakosti suočene su i žene u znanosti. Kako prenosi New York Times, znanstvenice za vrijeme pandemije ne dobivaju podršku u epidemijskim razmjerima.

Istraživanja su pokazala da su za vrijeme pandemije žene objavile znatno manji broj znanstvenih članaka, kliničkih ispitivanja i bile su znatno manje prepoznate kao stručnjakinje u svom području. Pred osobitim izazovom našle su se majke znanstvenice čija djeca zbog pandemije prate nastavu kod kuće. Mnoge od njih počele su zanemarivati svoje poslovne dužnosti i istraživački rad stavljati po strani kako bi se mogle baviti djecom.

“Bojim se da smo suočeni sa sekundarnom epidemijom – gubimo žene u STEM područjima. Osobito su pogođene mlade žene čija je karijera tek počela”, navodi Michelle Cardel, istraživačica sa Sveučilišta na Floridi.


Pročitajte više: Iz inspirativnih priča znanstvenica smo zaključili: Svijet treba znanost, a znanost treba žene!


Važnost potpore na poslu

Primjeri u Hrvatskoj nešto su pozitivniji i pokazuju koliko je važna potpora institucija. Doc. dr. sc. Dajana Kučić Grgić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije ističe da joj je lockdown omogućio da se posveti stvarima koje je prije toga zanemarivala, kao što je usavršavanje u poslu. “Pandemija je neupitno utjecala na sve segmente mojeg života, ali u pozitivnom smislu. Radila sam na usavršavanju sebe kao nastavnika u cilju što boljeg prijenosa znanja studentima.”

Ističe pozitivan primjer uprave svog fakulteta koji im je nakon potresa omogućio brz povratak radu. “Imali smo sreću da je Uprava Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije jako brzo reagirala i omogućila nam nesmetani rad, tako da smo se u prostore Fakulteta vratili već sredinom travnja.”

Mag. educ. hist. art. i univ. spec. oec. Maja Šarić iz tvrtke COF, odnosno Cell of the Future ističe da pandemija pozitivno utjecala na njezinu karijeru, s obzirom na to da je poslovanje ostalo neokrznuto novim okolnostima. “Uz povećan obim posla preusmjerila sam svoje djelovanje na poboljšavanje organizacijskih procesa unutar tvrtke vodeći pojačanu brigu o ljudskim potencijalima.”


Pročitajte više: Znanstvenica s dvije brutalne fotografije otkrila kako izgleda rad od kuće s djecom!


Važnost potpore kod kuće

Maja Šarić djelomično je koristila rodiljni dopust te je nastavila doktorski studij koristeći mogućnosti dostupne putem interneta. “Obzirom da je riječ o istraživačkom radu za koji su potrebne neometana koncentracija, te dostupnost izvora neposrednim obilascima izvora literature djelujem u skladu s propisanim mjerama, kako nikoga od bližnjih ne bih ugrozila.”

znanstvenice-za-vrijeme-pandemije
Mag. educ. hist. art. i univ. spec. oec. Maja Šarić

Također ističe važnost tima i međusobne potpore, a nemogućnost provođenja istraživanja nadoknadili su na druge načine. “Pandemija nas nije unazadila, dapače u vrijeme dok nismo mogli provoditi istraživanja pisali smo znanstvene radove i proučavali literaturu vezanu uz područje istraživanja. Imam sreću da tim u kojem radim je fleksibilan, ambiciozan i ono najvažnije potpora smo jedni drugima.”

Dajana Kučić-Grgić ističe da se isti princip može primijeniti i na održavanje kućanstva. “Smatram da je u svemu najbitnija organizacija, dobra komunikacija, razumijevanje i zdrav odnos s članovima kućanstva. Onaj tko voli i želi raditi iz svake situacije će izvući nešto pozitivno i u tom smjeru će ići.” Važnost organizacije ističe i Maja Šarić, koja se osim o kućanstvu brine i o četvero djece u dobi od jedne, 3, 5 i 7 godina. “Organizaciju brige o kućanstvu postigla sam odličnom organizacijom unutar doma i neposrednom podrškom roditelja, na čemu sam iznimno zahvalna.”

Kako karijere znanstvenica ne bi nazadovale u vrijeme pandemije, nužna je potpora njihovih fakulteta, instituta i radnih mjesta koja će im omogućiti rad na sebi i razvijanje čak i kada su druge aktivnosti onemogućene. Također, važno je osvijestiti da većina poslova u kućanstvu kao i podizanje djece i dalje pada na leđa ženama, što im oduzima znatan dio vremena koji muškarci mogu iskoristiti za neometano napredovanje u karijeri. Znanstvenice za vrijeme pandemije zaslužuju punu podršku.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -