‘Jeste li za baby lazanje’ ili kako iskoristiti aktualnosti za vlastiti PR

Baby Lasagna nije samo pobjednik ovogodišnje Dore ili goruća tema rasprava na društvenim mrežama. On je ovih dana postao i inspiracija pojedinih PR kampanja u Hrvatskoj. Tako je Ledo na reklamu o svojim poznatim lazanjama dodao pitanje „Jeste li za jedne baby lazanje?“, a Podravka je pak na reklamu za svoju Lino Ladu dopisala: „Rim Tim Tagi Dim, Lino Lada odi sim“. Reakcije javnosti na Baby Lasagna PR kampanje nisu izostale. Ponovno svjedočimo tome koliko je važna sposobnost kompanija da brzo reagiraju na aktualnosti. Ova situacija ima i svoj stručni naziv – riječ je o newsjackingu.

Baby Lasagna PR kampanje – Ledo i Podravka pogodili ‘u sridu’

Naime, newsjacking je komentiranje i nadovezivanje na aktualne događaje u svijetu koji mogu, ali ne moraju imati veze s poslovanjem neke kompanije, a sve u svrhu promocije i privlačenja pažnje klijenata, piše Right Source Marketing. Riječ je o poznatoj strategiji u odnosima s javnošću, a cilj joj je, osim privući klijente, i istaknuti neki proizvod ili uslugu kompanije.

Prije nego što se odluče na ovakav potez, kompanije bi trebale provesti temeljitu analizu. Važno je promisliti kako će se njihova poruka uklopiti u aktualnost. Poruka mora biti suptilna i prikladna te nikako uvredljiva i neprimjerena. Iz komentara na društvenim mrežama da se zaključiti da su Ledo i Podravka svojim potezima inspiriranim ovogodišnjom Dorom „pogodili u sridu“. Izazvali su uglavnom pozitivne reakcije.


Pročitajte više: ‘U krizi šutnja nije zlato’. Kako komunicirati u krizi?


Kako je to radio Pipi?

Mogli bismo reći da je predvodnik newsjackinga u Hrvatskoj kompanija Pipi. Iako svoje PR kampanje često temelje na aktualnostima, javnost najbolje pamti „Pipi guzu“. Podsjetimo, jedan zagrebački salon ljepote osmislio je „nagradnu igru“ kojom je podigao prašinu na društvenim mrežama. Sudionici su na plažama trebali fotografirati „opuštene“ stražnjice žena „koje nisu bile u njihovom salonu“. Potom su im te fotografije trebali proslijediti.

Pipi je tada osmislio Instagram objavu pod nazivom „Guzica ne triba tretman, nego šugaman“ s porukom da žene „boli pipi“ za to kako izgledaju na plaži te da bi tako i trebalo biti. Objava je rezultirala sa 169 prijava, organskim dosegom od gotovo 26.000 korisnika, preko 30.000 impresija i 1355 novih followera, piše Dalmatinski portal. Na Danima komunikacija u Rovinju zbog tog su poteza proglašeni najboljima u kategoriji Corporate Social responsibility Campaign te im je za kampanju dodijeljen MIXX Awards kipić.

Foto: Canva / Ledo / Podravka

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -