Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo u proljeće. Da, ima nešto magično u bijelom prekrivaču no morat ćemo vam srušiti snove – zbog klimatskih promjena u Lici je zadnjih godina sve manje snijega pa je lutrija pogoditi datume kad će dolove i brijeg zabijeliti snijeg onako kako je nekada znao. Ali zato u proljeće ne možete ‘fulati’ – zelenilo, cvrkut ptica, ‘zubato’ sunce… Iskoristite ovaj vikend za posjetiti Baraćeve špilje koje s dolaskom travnja otvaraju svoja vrata.

Otkud baš Baraćeve špilje? Ova se lokacija nalazi na manje od dva sata udaljenosti od Zagreba, a idealna je za obiteljski izlet u prirodu koji će biti mješavina aktivnosti, odmora i uživanja – onako kako najviše volimo. Izlet u Baraćeve špilje lako se proširi – u neposrednoj su blizini Slunj, Rastoke i Plitvice pa možete ‘krstariti’ od mjesta do mjesta.


Pročitajte više: Pomazite alpake u Hrvatskoj! Imamo i mi svoju farmu


Barać porazio turskog gorostasa

Dvije su teorije o nastanku imena Baraćevih špilja. Prema jednoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa. Prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

U krajobrazu Baraćeve špilje nalaze se četiri špilje i tri pješačke staze. Gornja Baraćeva špilja, jedna od četiri Baraćeve špilje i jedina otvorena za turističke posjete, krije bogate arheološke i paleontološke nalaze poput narukvice iz 7. st. pr. Kr. te ostataka špiljskog medvjeda i lava. Da bi došli do špilje prvo slijedi šetnja kroz zelenu šumu, a špilja prepuna ukrasa – stalaktita, stalagmita i stalagnata – prkosi uvjerenju da su krški krajevi siromašni vodom. Upravo je voda ta koja je stvorila ove bogate ornamente.

Špilja ima i svoje stanovnike – vjerojatnost susreta sa šišmišom koji visi sa stropa je vrlo velika, piše Lika destination. Vano je znati da obilazak špilje traje oko sat vremena, a temperatura je tijekom cijele godine oko 9 stupnjeva.


Pročitajte više: 25-godišnja Romana Radočaj otvorila prvi robinzonski kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj


Baraćeve špilje nude tri divlje staze

Za ljubitelje prirode otvorene su tri pješačke staze nazvane po velikim zvijerima koje borave upravo unutar značajnog krajobraza Baraćeve špilje – vučja, risja i medvjeđa staza.

Vučja staza  je najkraća, a za obilazak je potrebno između 20 i 30 minuta hoda. Staza je duga svega 1,2 kilometra te je pogodna za šetače početnike. Također, vrlo je zgodna opcija za kraću šetnju dok čekate na obilazak Gornje Baraćeve špilje.  Prilikom šetnje vučjom stazom pratite narančastu markaciju na stablima odnosno šapice vuka.

Risja staza duga je 3,1 kilometar, a procjena trajanja šetnje je između 1 te 1 i pol sat što je čini idealnom za ugodnu obiteljski šetnju. Prilikom šetnje risjom stazom pratite modru markaciju na stablima odnosno šapice risa.

Medvjeđa staza je uređena za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 do 4 sata, obzirom da je duga 7,5 km. Zauzvrat, Medvjeđa staza krije najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. Prilikom šetnje medvjeđom stazom pratite crvenu markaciju na stablima odnosno šapice medvjeda.

Na izletištu podno brda u kojem su smještene Baraćeve špilje, nalazi se dječje igralište, teren za badminton i mini nogomet s opremom te klupe na kojima uz žubor vode s izvora Baraćevac možete odmoriti ili napraviti piknik uz potok, savjetuje Lika destination.

Foto: Baraceve-spilje.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -