Pomazite alpake u Hrvatskoj! Imamo i mi svoju farmu

Preslatke, mekane alpake već godinama osvajaju svijet. Iako nalikuju na srodne ljame, one su zapravo puno manje od njih. Obitavaju u krdima na području Južne Amerike, a uzgajaju se primarno zbog vune. No, ‘običan puk’ alpake primarno zna kao simpatične životinjice, a dobra je vijest da u Hrvatskoj imamo i farmu alpaka. Alpaka Farm Croatia nalazi se u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara, te je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti.

Jedinstvena farma alpaka

U pitanju je prva farma alpaka u Hrvatskoj, a osnovana je još u listopadu 2015. Osim uzgoja alpaka, djelatnici ove farme također izrađuju i proizvode od vune alpaka. Na svojoj službenoj stranici ponosno ističu kako se uvijek trude nabaviti što kvalitetnije jedinke alpaki i vrhunske strojeve za obradu vune kako bi osigurali proizvode uistinu izvrsne kvalitete.

farma alpaka
Alpaka Farm Croatia

Danas su jedni od rijetkih farmi alpaka u Europskoj Uniji koja nudi izbor personaliziranih, kvalitetnih proizvoda od vune. Štoviše, kupci mogu odabrati alpaku od čije vune žele da im se izradi željeni predmet.

Alpaka Farm Croatia ne nudi meso alpake, već su uže specijalizirani za uzgoj radi vune.

farma alpaka
Alpaka Farm Croatia

Pročitajte više: Na povratku iz Dalmacije, obavezno posjetite barem jedan predivni vodopad u Hercegovini


Mekana, luksuzna vuna

Inače je vuna alpaka iznimno tražena zbog svoje kvalitete, a nije ni jeftina. Štoviše, smatra se luksuzom. Puno je nježnija i izdržljivija od ovčje vune. Iako prozračna, ova vuna odlično izolira, te je jedna od najtoplijih tkanina životinjskog porijekla.

Teško ju je zapaliti i visoko je otporna na vodu. Ne sadrži lanolin, te je hipoalergenska. Sama tekstura vune razlikovat će se ovisno o pasmini alpake, piše Sewport.

farma alpaka
Alpaka Farm Croatia

Vuna alpake najčešće se koristi za rukavice, šalove, veste, čarape, kao i za druge odjevne predmete, tepihe, posteljinu i modne dodatke. Ako odlučite uložiti u neki od ovih proizvoda, zajamčena vam je vrhunska kvaliteta koja traje, pogotovo ako vam je ovčja vuna previše gruba. Uostalom, mnogi će reći da je upravo alpaka najmekša životinja koju su ikad pomazili.

Foto: Canva / Alpaca Farm Croatia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -