Pomazite alpake u Hrvatskoj! Imamo i mi svoju farmu

Preslatke, mekane alpake već godinama osvajaju svijet. Iako nalikuju na srodne ljame, one su zapravo puno manje od njih. Obitavaju u krdima na području Južne Amerike, a uzgajaju se primarno zbog vune. No, ‘običan puk’ alpake primarno zna kao simpatične životinjice, a dobra je vijest da u Hrvatskoj imamo i farmu alpaka.

Jedinstvena farma alpaka – savršena za jednodnevni izlet

Prva farma alpaka u Hrvatskoj osnovana je još u listopadu 2015. Osim uzgoja alpaka, djelatnici ove farme također izrađuju i proizvode od vune alpaka. Na svojoj službenoj stranici ovaj ranč alpaka ponosno ističe kako se uvijek trude nabaviti što kvalitetnije jedinke alpaki i vrhunske strojeve za obradu vune kako bi osigurali proizvode uistinu izvrsne kvalitete.

U pitanju je Alpaka Farm Croatia nalazi se u Velikom Trojstvu nedaleko Bjelovara, te je mjesto koje zaista vrijedi posjetiti. Eto, ako ste se pitali gdje nabaviti kvalitetnu vunu alpake, sad znate.

alpake
Alpaka Farm Croatia

Danas su jedni od rijetkih farmi alpaka u Europskoj Uniji koja nudi izbor personaliziranih, kvalitetnih proizvoda od vune. Štoviše, kupci mogu odabrati alpaku od čije vune žele da im se izradi željeni predmet.

Alpaka Farm Croatia ne nudi meso alpake, već su uže specijalizirani za uzgoj radi vune. Ako ste se pitali gdje kupiti kvalitetne proizvode od vune alpaka, sad znate.

alpake
Alpaka Farm Croatia

Pročitajte više: Na povratku iz Dalmacije, obavezno posjetite barem jedan predivni vodopad u Hercegovini


Mekana, luksuzna vuna alpaka

Inače je vuna alpaka iznimno tražena zbog svoje kvalitete, a nije ni jeftina. Štoviše, smatra se luksuzom. Puno je nježnija i izdržljivija od ovčje vune. Iako prozračna, vuna alpaka odlično izolira, te je jedna od najtoplijih tkanina životinjskog porijekla.

Teško ju je zapaliti i visoko je otporna na vodu. Ne sadrži lanolin, te je hipoalergenska. Sama tekstura vune razlikovat će se ovisno o pasmini alpake, piše Sewport.

alpake
Alpaka Farm Croatia

Vuna alpake najčešće se koristi za rukavice, šalove, veste, čarape, kao i za druge odjevne predmete, tepihe, posteljinu i modne dodatke. Ako odlučite uložiti u neki od ovih proizvoda, zajamčena vam je vrhunska kvaliteta koja traje, pogotovo ako vam je ovčja vuna previše gruba. Uostalom, mnogi će reći da je upravo alpaka najmekša životinja koju su ikad pomazili.

Foto: Canva / Alpaca Farm Croatia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -