Barbara Corcoran: 5 savjeta kako održati uspješan biznis za vrijeme pandemije

Američka poduzetnica i jedna od investitorica u američkom reality showu “Shark Tank” izdvojila je pet ključnih savjeta kako održati uspješan biznis za vrijeme pandemije koronavirusa.

U ožujku, kada je koronavirus počeo “pustošiti” tvrtke diljem SAD-a, Barbara Corcoran počela je nazivati čelnike svojih tvrtki – svih njih 78. Dok su se najuspješnija poduzeća investitora u Shark Tanku već pokušavala prilagoditi, mnoge druge njezine tvrtke bile su “na čekanju”.

Razgovori s vodećim ljudima u tvrtkama poslužili su američkoj poduzetnici kao rani pokazatelj tko će od njezinih poduzetnika imati ono što je potrebno da njegov biznis preživi u tom kriznom trenutku, a tko ipak neće.


Pročitajte više: Koliko je uvođenje promjena u poslovanju zbog korona krize spasilo poduzetnice?


Kako prenosi portal Inc., Barbara Corcoran u posljednjih šest mjeseci naučila je mnoge lekcije o tome što ova neočekivana pandemija predstavlja za tvrtke. Isto tako, kako i sama kaže, dobila je priliku da nauči što je potrebno tvrtkama da bi opstale i ostale uspješne za vrijeme koronavirusa. U nastavku vam donosimo pet njezinih savjeta kako preživjeti, odnosno kako održati uspješan biznis za vrijeme pandemije.

Riješite se poslovnog plana

Jedna od prvih stvari koje je Corcoran učinila već na samom početku pandemije bila je sljedeća. Od svojih je suradnika zatražila da naprave popis potencijalnih izvora prihoda, a zatim ga se riješe. U mnogim su slučajevima poduzetnici lakše dolazili do novih mogućnosti zarade interakcijom s postojećim klijentima nego putem dobivanja novih kupaca. Naime, dobivanje novih klijenata stoji otprilike četiri ili pet puta više od zadržavanja onih postojećih, što se u doba pandemije nije isplatilo.

Nazovite svoje iznajmljivače

Sljedeća stvar koju biste trebali napraviti jest nazvati svog iznajmljivača, savjetuje poduzetnica. Mnogi su se njezini poduzetnici već od samog početka koronakrize borili s plaćanjem zakupnine za svoja poduzeća, pa čak i ona za koja nisu očekivali da će na kraju ostati bez novca za najam. Onog trenutka kada pomislite da biste u budućnosti mogli imati bilo kakvih problema s plaćanjem najma, vrijeme je da se javite iznajmljivaču. Budite iskreni, podijelite s njim što više podataka o eventualnom izgubljenom prihodu i zatražite fleksibilnost pri plaćanju.

“Morate biti svjesni da je koronakriza razdoblje u kojem se gotovo svaki stanodavac i/ili iznajmljivač boji. To vam daje ogromnu prednost i priliku da vam popusti pri plaćanju jer trenutno nitko ne želi da prostor koji iznajmljuje ostane prazan”, govori Barbara.

Naučite proizvod i/ili uslugu prodati preko ekrana

S obzirom na to da video konferencije u velikoj mjeri zamjenjuju osobnu komunikaciju, mnogi poduzetnici primorani su naučiti kako učinkovito predstaviti (ali i prodati!) svoj proizvod ili uslugu preko ekrana, odnosno kamere. Corcoran pripisuje zasluge jednoj od svojih poduzetnica u “Shark Tanku”, Kim Nelson koja je osnivačica internetske tvrtke za ručno izrađenu tortu Daisy Cakes. Ona je, naime, pomogla ostalim Barbarinim poduzetnicima da svoje proizvode što bolje predstave i prodaju putem kamere.


Pročitajte više: Zašto ne smijete prestati s digitalnim marketingom tijekom korona krize?


Osmislite najbolji, ali i najgori mogući scenarij

Kako biste smanjili utjecaj koronakrize na svoje poslovanje, dobra priprema jedan je od temeljnih koraka. Tijekom pandemije koronavirusa, Corcoran je savjetovala svim svojim poduzetnicima da osmisle dva plana – jedan koji će pretpostavlja ti najbolji mogući ishod u sljedećih šest mjeseci i onaj koji bi trebao pretpostavljati najgori mogući scenarij. Bez obzira na to što se dogodi s vašim poslom, tako nećete biti potpuno zatečeni.

“Isplanirajte najbolji i najgori mogući scenarij za svoju tvrtku jer nikada ne možete biti potpuno sigurni što se zapravo može dogoditi”, rekla je poduzetnica.

Fokusirajte se na kratkoročne rezultate

Iako je posao svakog poduzetnika usmjeravati svoje poslovanje prema dugoročnom rastu, kratkoročno održavanje tvrtke ipak je mnogo bolja strategija tijekom pandemije, smatra Corcoran. U trenutku koronakrize postoji previše neizvjesnosti da bismo se mogli usredotočiti isključivo na dugoročne rezultate. Jedan od načina kako održati uspješan biznis za vrijeme pandemije jest upravo taj – fokusirati se na trenutno poslovanje i kratkoročne rezultate.

“Poludjet ćete uporno pokušavajući kontrolirati nešto što ne možete. Sve ljude s kojima radim potičem da se fokusiraju na dnevne ili tjedne rezultate jer oduvijek vjerujem da je upravo promjena načina razmišljanja to što čini najveću razliku u kriznim trenucima”, tvrdi poduzetnica.

Foto: Facebook Barbara Corcoran

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -