Koliko je uvođenje promjena u poslovanju zbog korona krize spasilo poduzetnice?

Upisali ste treninge online, a onda ste shvatili da biste mogli i naučiti španjolski za kojeg nikad niste imali vremene jer možete online. Brojne poduzetnice morale su odlučiti za uvođenje promjena u poslovanju kako bi opstale tijekom epidemije, a nerijetko je to bila transformacija iz offline u online. Otkrile su nam je li im to povećalo profit.

Efekti online edukacija nisu isti kao offline

Davorka Tolić je poduzetnica usmjerena na edukacije, poslovno savjetovanje i konzultantske usluge kroz svoju tvrtku Tremolo. Nakon što je posao pretrpio snažan udarac zbog novonastale situacije, prva reakcija je bila prebacivanje poslovanja u online, no to nije bilo toliko isplativo.

“Vrlo brzo su klijenti uvidjeli da im to ne odgovara jer se silom prilika toliko toga preselilo online i onda im dodatne edukacije te ponovno gledanje u monitor nekoliko sati nije bilo privlačno. S druge strane efekti edukacija na ovaj način su daleko manji od onoga što možemo ostvariti u živom kontaktu. Kad su konačno dozvoljena okupljanja u malim grupama napravili smo prilagodbe po pitanju prostora gdje održavamo treninge i čak su neki klijenti išli toliko daleko da su osigurali posebne velike šatore koji su bili poluotvoreni da bi se treninzi mogli održati s poštivanjem svih propisanih mjera. Ali toga je bilo u manjoj mjeri”, otkrila je Davorka.

Prometa u zadnjih 6 mjeseci skoro i da nemaju, rade trenutno s 20% kapaciteta i ostvaruju manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz to, postoje naznake da klijenti žele edukciju kakva je bila prije epidemije i ako to okolnosti budu dozvoljavale, nastajat će to i osigurati. “Način funkcioniranja u proteklih šest mjeseci u ovoj djelatnosti nije donio baš neki napredak.”

Iako su svi dosta oprezni, neki klijenti odgađaju planirane projekte za narednu godinu. “Neki bi htjeli nastaviti raditi, ali ne žele preuzeti odgovornost za okupljanja i eventualnu mogućnost zaraze. Manji klijenti ili osobe koje same biraju edukacije su spremnije pridružiti se treninzima u malim grupama, ali većina unaprijed pita na koji način se poštuju propisane mjere.”


Pročitajte više: Kome je “novo normalno” zapravo normalno?


Klasična učionica je neizostavna za kvalitetan nastavni proces

Vlasnica Jezičnog centra Sintagma Branka Šegvić je svjesna da od samog početka pandemije sektor obrazovanja nije imao neke opcije pa su se prebacili iz učionice u online nastavu. “U obrazovanju je veoma važna prisutnost profesora, izravan kontakt, povratna informacija, motivacija i dinamika s kolegama, tako da je cijela transformacija u online nastavu zaista bila izazovan proces. Naravno, nije nemoguće. Učiti se uvijek može i uvijek postoji način. Međutim, klasična učionica je neizostavna za kvalitetan nastavni proces.”

Ovu godinu krenuli su s obje opcije – klasična i online nastava jer nisu sigurni što ih čeka te trebaju biti spremni na sve. Što se klijenata tiče, ima onih koji preferiraju klasični oblik nastave, ali i onih koji radije uče iz udobnosti svoga doma. “Mislim da ćemo online nastavu kao opciju zadržati i u budućnosti bez obzira na situaciju s obzirom na to da i taj način učenja ima svoje prednosti. Ne može možda potpuno zamijeniti klasičnu učionicu, ali može biti izvrstan dodatni alat”, zaključila je Branka.


Pročitajte više: Kako će izgledati sport nakon epidemije i hoće li fitness centri uopće preživjeti?


Klijenti su zadovoljni uslugom online treninga, no profit je smanjen

Epidemija koronavirusa napravila je ogroman udarac na fitness centre i studije, a to je osjetila i vlasnica Studija Plank Patricija Ćurković. “Tijekom karantene moj studio bio je zatvoren dva mjeseca, svoje poslovanje prebacila sam online. No, svega 30% klijentica je treniralo online što mi je ipak pomoglo da riješim određeni dio financija. Nakon karantene uvela sam online treninge kao jednu od opcija treniranja te i dalje imam određeni broj klijentica koje su nastavile trenirati online. Što se tiče profita, nakon karantene je smanjen za otprilike 30-40%.”

Ožujak i travanj za fitness centre su najbitniji mjeseci i stoga su puno izgubili s obzirom na to da od ožujka do svibnja pokušaju zaraditi da bi pokrili srpanj i kolovoz u kojem je pad prometa za 80%.


Pročitajte više: Kako izgleda “novo normalno” za poduzetnice u beauty i fitness sektoru?


“Trenutno funkcioniramo i online i live, i tako će i ostati, no u live varijanti u dvorani smanjili smo broj korisnika u terminu s 10 na 7 što su 3 osobe manje, čime dolazimo do manje isplativosti.”

Klijenti su zadovoljni uslugom online treninga i svim mjerama kojih se pridržavaju u studiju, jedna od njih je da su svima obavezne maske, a ujedno su jedini centar za vježbanje u kojem su maske obavezne i za klijente, a ne samo za trenere kako bi spriječili širenje virusa.

“Ono što bih voljela nadodati je da smo mi poduzetnici i vlasnici obrta najugroženija poslovna skupina ljudi, zaposlenici u tvrtkama mogu raditi od doma bez kontakta s ljudima ili pak samo ostati doma te će njihovo radno mjesto ostati sigurno, dobit će plaćeni dopust za liječenje ili boravak u samoizolaciji, a njihovi klijenti neće saznati da su oni bili zaraženi ili u samoizolaciji, dok mi obrtnici koji smo samozaposleni i najčešće jedini zaposlenici obrta imamo problem jer kada mi ne možemo raditi, ne radi tj ne teče naše zaposlenje. Da nadodam, našim klijentima moramo objasniti zašto zatvaramo svoja vrata, a time im govorimo da smo zaraženi ili moramo u samoizolaciji i još k tome naša “davanja”, režije, najam, doprinosi i plaća nemaju od kuda biti isplaćeni. Jer poticajem od države od svega 2.000 – 4.000 kn ne možemo pokriti niti vlastiti život, a kamo li dugove poslovanja”, zaključila je Patricija.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -