Supergirl Workout – Svjetska judo prvakinja Barbara Matić trenira u atomskom skloništu

Zovem se Barbara Matić, rođena sam u Splitu i imam 28 godina. Mislim za sebe da sam skromna, vrlo jednostavna i obična djevojka poput mnogih drugih, ali sam izuzetno fokusirana na ciljeve koje sam si zacrtala.

Nisam se nikada bavila drugim sportom, već preko 20 godina se bavim judom i u tome istinski uživam. Iako, uz judo u osnovnoj školi je bilo moguće trenirati i balet, ali se ja nikako nisam vidjela kako plešem u haljinicama, pa je odluka za judom time bila još lakša. Premda, danas van strunjače, u slobodno vrijeme volim nositi haljine i biti sređena.

“Padovi su me doveli tu gdje jesam”

barbara matić

Što se tiče nekakve krune sportskog rezultata naravno i logično je da su to po težini moje obje titule svjetske prvakinje u konkurenciji seniora. Više ova druga nego prva, jer teže je ostati na vrhu nego doći na njega, ali kada gledam svoju sportsku karijeru, sve svoje uspone i padove smatram uspjehom, jer bez toga danas ne bi bila tu gdje jesam.

Problematika juda nije ništa manja ili veća nego kao i kod mojih sportskih kolega u Hrvatskoj s kojima se susreću u svojim sportovima. Nikada nisam obraćala previše pozornost na takve stvari, jer mišljenja sam da je sve moguće. Ja na primjer treniram u atomskom skloništu, osvojila sam do sada četiri svjetske titule, dvije u juniorima, dvije u seniorima.

Pozitivna strana juda je zasigurno taj dio da je judo zaista sport za sve, bez obzira na spol, težinu ili visinu.

barbara matić

Pročitajte više: Supergirl Workout – Christina Zwicker svjetski je priznata gimnastičarka


Judo je sport prave rodne ravnopravnosti

Iako je judo borilački sport i na prvu pomisao muški sport, jako puno cura, djevojačka i žena se bave tim sportom. Sve je više žena na poziciji trenera, žena na čelu saveza i organizacija… IJF je u judu izjednačio i broj normi kod muškaraca i žena za OI.

Tako da bih mladima voljela poručiti da ne postoje muški i ženski sportovi, nego sport koji voliš i koji te zanima i kojim bih se voljeli baviti i onaj koji možda ne privlači toliko. Svi smo ponekad subjektivni, ali bitno je da se djeca, odrasli i opća populacija bave bilo kakvim sportom.

Ponekad prevelika subjektivnost najčešće ima negativan utjecaj. Ono što mogu preporučiti djeci je: pogledajte judo. Možda se baš i vi zaljubite na prvi pogled poput mene.

Barbara je u Sport Vision trgovini izabrala Nike React Pegasus Trail tenisice koje su idealne i za najzahtjevnije treninge! Lagane i udobne Nike Run Division ženske hlačice za trčanje čija Dri-FIT tehnologija uklanja znoj kože za brzo isparavanje, pružajući vam tako suh osjećaj i udobnost te Nike Air žensku jakna iz nove kolekcije svojim slim fit krojem osigurava udobnost tijekom cijelog treninga!

Cilj projekta Supergirl workout X Woman in Adria je podržati spolnu ravnopravnost i mlade djevojke upoznati sa sportom koji nije toliko zastupljen. U sportu nerijetko dominiraju muškarci, a žene – sportašice su u vrlo malom postotku zastupljene u medijima i vidljivosti na javnoj sceni. Na vodećim pozicijama u sportu uglavnom se nalaze muškarci, a u vodećim strukturama žena gotovo da i nema, što je ujedno i glavni razlog pokretanja projekta.

Tekst je prenesen sa Sport Vision.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -