Supergirl Workout – Christina Zwicker svjetski je priznata gimnastičarka

Zovem se Christina Zwicker, imam 20 godina i dolazim iz Zagreba. Članica sam hrvatske gimnastičke reprezentacije, a uz to i studentica druge godine Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Gimnastikom sam se počela baviti s nepune 4 godine. Od malih nogu bila sam dijete puno energije, dijete koje nije moglo par minuta stajati na mjestu. Bila sam uvijek živahna i razigrana. Voljela sam se pentrati gdje god je to bilo moguće, ali i tamo gdje je bilo nemoguće haha. Ljubav prema gimnastici rodila se 2006. godine tijekom ljetovanja. Nakon večere otišli smo u šetnju gradom gdje sam vidjela akrobate kako na rivi izvode razne elemente; salta, zvijezde, špage, stojeve…. U tom trenutku okrenula sam se svojim roditeljima i rekla da i ja želim biti poput tih akrobata; hodati na rukama, letjeti po zraku. Pri povratku u Zagreb roditelji su me upisali u ZTD Hrvatski Sokol, gimnastički klub u kojem sam i dan danas.

christina zwicker

Pročitajte više: Supergirl Workout – Lana Petranović naša je vrhunska klizačica u paru


“Ženski sport je zapostavljen u hrvatskoj”

Tijekom svoje karijere imala sam puno uspona i padova, uspjeha i neuspjeha. Kao najvažnije natjecanje u karijeri izdvojila bih jedno iz 2012. godine. Bilo mi je to prvo međunarodno natjecanje i završila sam kao drugoplasirana u višeboju te sam ušla u tri pojedinačna finala. Nastavila sam trenirati i truditi se kao i prije i kako sam odrastala natjecanja su prelazila s razine državnih i međunarodnih na razinu Svjetskih kupova, Europskih i Svjetskih prvenstva.

Svojim najvećim uspjehom smatram osvajanje zlatne medalje na Svjetskom kupu 2020. godine te ulazak u dva pojedinačna finala na Europskom prvenstvu krajem iste godine. Ti su mi uspjesi još jednom dokazali da nikada ne treba odustajati i da će se sve kad-tad vratiti. U najljepšem sjećanju ostala su mi dva nastupa, finala Svjetskih kupova u Osijeku 2021. i 2023.

Mislim da u Hrvatskoj ženski sport općenito nije zastupljen u jednakoj mjeri kao i muški. Kada se još tome pridoda da je gimnastika sama po sebi manji sport kao rezultat ispadne da kada drugima spomenem da se bavim gimnastikom nebrojeno puta kao reakciju dobivam pitanje: „Kako dobro! Al’ čekaj, jel’ ti onda trčiš ili bacaš loptu?“ Unatoč tome, primjećujem da se u posljednjih nekoliko godina stvari mijenjaju.

christina zwicker

Pročitajte više: Supergirl workout: Women in Adria i Sport Vision osnažuju žene u sportu


Sport je izvrstan za izgradnju radnih navika

Budući da je gimnastika bazičan sport, mislim da se stječu odlične predispozicije za bilo što drugo. Gimnastika je sport u kojemu se cijeni redovitost, disciplina i upornost pa samim time pomaže u izgradnji radnih navika od malih nogu.

Kako stara izreka kaže „mens sana in corpore sano“, odnosno „zdrav duh u zdravom tijelu“. Preporučila bih svima da se bave gimnastikom prvenstveno zbog zdravlja, i fizičkog i mentalnog. Osjećaj slobode i „letenja“ u zraku neusporediv je s bilo čim drugim. Od toga se zapravo i rodila moja ljubav prema ovom sportu. Također, emocije koje te preplave kada savladaš novi element, završiš dobar trening ili natjecanje neprocjenjive su. Nije ni za odbaciti da ćeš upravo ti biti ona osoba u društvu koja će uvijek moći napraviti zvijezdu, špagu ili salto gdje god se nalazili.

Poručila bih svima, i mlađima i starijima, da se uvijek treba boritinikada ne odustajati, ma koliko god teško bilo, i da uvijek treba davati sve od sebe jer će se sav taj trud jednom vratitiSport je tu da nas svakodnevno podsjeti koliko je važno raditi na sebi, i fizički i mentalno. A sport i nije samo sport, već je i sklapanje novih prijateljstava, putovanje svijetom i širenje vidika u svim pogledima.

Christina je u Sport Vision trgovini pronašla Champion tenisice KIKA iz nove kolekcije, elegantne, prefinjene i udobne klasične tenisice koje nikad neće poželjeti skinuti. Jednostavna, a opet elegantna trenirka iz nove Champion kolekcije ostavlja sjajan osjećaj na koži tijekom treninga te osigurava udobnost tijekom razgibavanja i treninga.

Cilj projekta Supergirl workout X Woman in Adria je podržati spolnu ravnopravnost i mlade djevojke upoznati sa sportom koji nije toliko zastupljen. U sportu nerijetko dominiraju muškarci, a žene – sportašice su u vrlo malom postotku zastupljene u medijima i vidljivosti na javnoj sceni. Na vodećim pozicijama u sportu uglavnom se nalaze muškarci, a u vodećim strukturama žena gotovo da i nema, što je ujedno i glavni razlog pokretanja projekta. 

Tekst je prenesen sa Sport Vision.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -