Novozelandska premijerka osigurala besplatno cjepivo susjednim državama!

Pandemija je dosad odnijela 1,72 milijuna života u svijetu, a situacija je još uvijek neizvjesna. Cjepivo protiv korone koje je nedavno pušteno u distribuciju mnogi gledaju kao svjetlo na kraju tunela i konačno buđenje iz ove, većini, noćne more. Iako zloglasni COVID-19 nikoga ne pošteđuje zaraze, svaka se država sa suzbijanjem pandemije i sprječavanjem brzog širenja virusa nosi drugačije. Novi Zeland će čak omogućiti besplatno cjepivo!

Jacinda Ardern osigurala besplatno cjepivo Novozelanđanima i populaciji Tihog oceana!

Novom Zelandu, po broju smrtnih slučajeva (25), čini se, ide dobro. Unatoč tome, ne zavaravaju se niskim brojkama te je njihova premijerka Jacinda Ardern osigurala dovoljno cjepiva za Novozelanđane, ali i da susjednim pacifičkim otočnim državama podijeli besplatne doze!


Pročitajte više: Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa prethodno je razvila jedino cjepivo protiv raka!


Prošlog je tjedna Vlada Novog Zelanda objavila da su unaprijed kupljena dva dodatna cjepiva od AstraZenece i Novavaxa, što znači da zemlja ima i više nego dovoljno za opskrbu Tokelaua, Cookovih otoka, Niuea, Samoae, Tonga i Tuvalua.

“Trenutno imamo ugovore s četiri dobavljača koji pokrivaju tri različite vrste cjepiva i osigurali smo više nego dovoljno doza da pokrijemo cijelu našu populaciju i Tihi ocean”, rekla je Ardern.

“Ako novozelandski regulator lijekova Medsafe dokaže da su nabavljena cjepiva sigurna i učinkovita, pružit će široku pokrivenost stanovništva Novom Zelandu i našim pacifičkim susjedima.”


Pročitajte više: Tko je bračni par koji stoji iza Pfizer cjepiva za koronavirus?


Ardern je rekla da će to biti najveće cijepljenje na Novom Zelandu ikad te da će prioritet imati osoblje i djelatnici u prvoj liniji dodira s koronavirusum, koji su u najvećem riziku od zaraze. Cijepljenje šire javnosti očekuje se u drugoj polovici sljedeće godine.

Žena ispred vremena i najmlađa ženska premijerka u povijesti

Jacinda Ardern poznata je po tome da je po mnogočemu ispred vremena. Samo dva mjeseca nakon što je postala najmlađa čelnica Novozelanske laburističke stranke, postala je najmlađa premijerka zemlje u posljednjih 150 godina i najmlađa ženska premijerka ikad. Njezin je uspon bio toliko “meteorski” da je stekao vlastito ime – Jacindamania.


Pročitajte više: Novozelandska premijerka Jacinda Ardern osvojila drugi mandat!


“Naš je plan osigurati da nitko ne ostane bez cjepiva, čak i ako to znači da smo kupili više nego što nam treba. To je investicija koju vrijedi učiniti”, rekla je ministrica za istraživanje, znanost i inovacije Megan Woods.

Novi Zeland i dalje je jedna od samo nekoliko zemalja koje su obuzdale širenje koronavirusa, zabilježivši do danas samo 25 smrtnih slučajeva.

Foto: Flickr/OECD Organisation for Economic Co-operation and Development, Pixabay/geralt 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -