Betty Boop se pojavila prije 93 godine i postala prava feministička ikona

Mini haljina bez naramenica, podvezica koja viri iznad koljena, crne kovrče, duge trepavice, velike naušnice na ušima i – dječje lice. Pogađate, Betty Boop! Ona je glavna junakinja istoimene serije crtanih filmova, jazz pjevačica i jedan od najprepoznatljivijih crtanih likova u svijetu, a danas slavi 93. rođendan. Njezin je lik svjetlo dana prvi put ugledao na današnji dan 1930. Danas možemo reći da je to bio itekako važan dan za žene koje su se diljem svijeta borile za ženska prava. Naime, Betty je bila prvi ženski glavni lik u povijesti crtanih filmova i postala je prava ikona feminizma, ali i animacije općenito.

Helen Kane je zbog nje tužila studio Fleischer

Stvorili su ju braća Max i Dave Fleischer, veliki suparnici Walta Disneya, a prvi se put pojavila u serijalu crtića Talkartoons, i to u SAD-u u vrijeme Velike depresije. Postigla je planetarni uspjeh netom nakon objave, a javnost ju je uspoređivala sa zvijezdama poput Grete Garbo, uz objašnjenje da je postala hitom preko noći te da je najpopularniji lik na ekranu u to vrijeme, piše Smithsonian Magazine. Valja napomenuti da njezin lik u početku nije izgledao onako kako ju znamo danas. U originalu je bila francuska pudla zaljubljena u psa Bimba, koji je do njezinog pojavljivanja bio glavni lik crtića. Ona ga je apsolutno zasjenila.

Njezin prepoznatljiv fizički izgled s početka priče inspiriran je izgledom pjevačice Helen Kane, popularne krajem 20-ih godina 20. stoljeća. Vjerovalo se da joj je Betty ukrala popularnost, zbog čega je Helen tužila studio Fleischer 1934., piše Povijest.hr. Vjerovala je da je Betty razlog zbog kojega se našla na rubu egzistencije. Ipak, taj spor nije dobila. Godinu dana nakon podizanja tužbe, 1935., počelo je objavljivanje Betty Boop stripova, ali je lik same Betty morao biti prilagođen „moralnim normama“.


Pročitajte više: Barbie nam je prva poručila da možemo biti sve što poželimo!


Betty Boop bila je cenzurirana

Kao prvo, nisu joj opraštali to što je u to vrijeme „jurila“ karijeru i bila neovisna. Uz to, zamjerali su joj što je bila prva veoma erotizirana ličnost crtanog filma, pa je njezina pojava izazivala mnoge kontroverze u američkom društvu.

Ipak, danas ju pamtimo kao ženskog lika koji je uvelike utjecao na feminizam. Ona nije bila samo seks-simbol, kako su ju mnogi okarakterizirali, već je bila i slobodna žena koja se i zabavlja, ali i radi. I prije svega – neovisna je. I nije ju bilo briga što drugi misle o njoj. Po uzoru na Ameliju Earhart, prvu ženu koja je preletjela Atlantik, Betty je bila pilot, piše Vogue.fr. Po uzoru na žene koje su osvojile izbore, ona se kandidirala za predsjednicu i pobijedila. Prva je pokrenula pitanje seksualnog uznemiravanja u industriji zabave jer je ošamarila neugodnog producenta u epizodi iz 1932.

Ipak, Hollywood ju je cenzurirao i zatražio poštivanje već spomenutih „moralnih normi“ u njezinom liku. Ta pravila dovela su do pada njezine popularnosti te je posljednji crtani film s njezinim likom u to doba snimljen 1939. Ipak, 1988. se pojavila u crtiću „Tko je smjestio zeki Rogeru“.

Ako vas zanima više o samoj Betty Boop, objavljen je dokumentarac o njezinom liku, pod nazivom Betty Boop Forever. Dodajte ga na popis!

Foto: Canva / Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -