Barbie nam je prva poručila da možemo biti sve što poželimo!

Roza kuća, roza auto, roza odjeća, roza, roza, roza, roza. U Barbie svijetu sve se rozi! I za to postoji jako dobar razlog – sve je njezino! Taj auto je njezin auto. Ta kuća je njezina kuća. Ta odjeća je njezina odjeća. Ona si je to omogućila. Ona je sama to stvorila. Ona je to sama privrijedila. Ona. Ta roza boja simbol je njezine samostalnosti, ženske samostalnosti.

Roza boja kao simbol neovisnosti žena

I dok se danas rozu boju čak i kritizira i ‘optužuje’ za stereotipizaciju žena, u vrijeme nastanka Barbie roza je bila simbol ženske snage i neovisnosti. A Barbie je simbol svih žena koje mogu biti takve – samostalne, neovisne, snažne i onakve kakve one žele biti.

Barbie ima puno veći značaj od onog ‘obične lutke’. Ona to nikako nije. Barbie je revolucija i zato je nastala sveopća pomama za Barbie filmom koji je tek pretpremjerno prikazan. Barbiemanija je možda prava riječ. Pravog značaja Barbie možda nismo niti svjesni, ne znamo objasniti zašto se toliko veselimo tom filmu, no odgovor je da je zapravo Barbie utkana u svaku od nas. Kako? Jer ona je generacije žena odgojila da postanu upravo to – žene. Da vrijede same za sebe, da ne moraju biti ‘nekome nešto’ da bi bile vrijedne.


Pročitajte više: Utječe li Barbie na izbor zanimanja kod djevojčica?


Djevojčice se igrale ‘bebama’ dok nije došla Barbie

Ako pogledamo na povijest igrački za djevojčice, one su se u pravilu igrale s ‘bebama’. Lutkicama koje izgledaju kao mala djeca. Budilo je to u njima od malena majčinske osjećaje, empatiju, nježnost… ali vjerojatno i duboko ukorijenjenu ideju o tomu da će, jednom kad narastu, i same imati svoju bebu. Jer igračke nas socijaliziraju i pripremaju na budućnost, na određeni način.

I onda je došla Barbie. Po prvi put u povijesti djevojčica je u ruku uzela ‘ženu’, a ne ‘bebu’. Po prvi put imala je priliku razviti viziju buduće sebe kroz tu lutku koju drži u ruci. Barbie odvjetnica, liječnica, princeza, frizerka, policajka… sve to mogle su zamišljati male djevojčice i stvarati svoje scenarije. Mogle su imati i Barbie s bebicom, djetetom. Otvorila je Barbie čitav jedan novi svijet. Pokrenula je revoluciju. Barbie je ikona, Barbie je institucija. I otud ova barbiemanija.

Značaj Barbie najbolje je dočarala sama redateljica i scenaristica filma, Greta Gerwig. U jednom od teasera za film mogli smo vidjeti scenu kojom, pretpostavljamo, počinje ovaj dugoočekivani film. Scena je to koja neodoljivo podsjeća na kultnu scenu “The Dawn of Man” filma “Odiseja u svemiru”.


Pročitajte više: Neka moderna Barbie? Snima se film gdje Ken nema novaca ni posao. Uzdržava li ga partnerica?


Odiseja u svemiru, Barbie na Zemlji

“The Dawn of Man” je početni dio filma koji prikazuje grupe primata koji se bore za preživljavanje. Kada se monolit odjednom pojavi, to pokreće evolucijski skok. Scena pokazuje kako tehnologija (u ovom slučaju ‘obična’ kost) može izazvati značajne skokove u evoluciji.

Više od pola stoljeća nakon Kubrickove Odiseje u svemiru, stiže Gerwigina Barbie. Kao pravi postmodernistički film poigrava se već postojećim djelom. Gerwig je uzela Kubrickovu Odiseju u svemiru pa kultnu scenu dolaska monolita iskoristila u svojoj Barbie.

Gerwig je iskoristila sve čari intertekstualnosti odnosno uključivanja referenci na druga djela pa se na dolazak Barbie lutke referirala se kao na dolazak monolita u Odiseji u svemiru.

Tamo je monolit pokrenuo revoluciju, a revoluciju je donijela i pojava Barbie, poručuje Gerwig. Odbacuju se ‘primitivne’ lutke i započinje nova era. Era u kojoj će djevojčice odrasti u žene kakve one žele biti.

Film koji će gledati oni koje je Barbie odgojila

Barbie film namijenjen je publici 13+. On nije za djevojčice, već za sve djevojke i žene koje su zapravo prve generacije koje su odrasle igrajući se barbie lutkom.

Barbie publika definitivno su milenijalci i pripadnici generacije Z. Ljudi koji su odrasli uz Barbie tijekom 80-ih, 90-ih i 2000-ih godina. Oni koji će moći uvidjet koliki je zapravo indirektni utjecaj ova influencerica među lutkama imala na njih i njihove živote.


Pročitajte više: Barbie novom reklamom poručuje djevojčicama da mogu biti što god požele


Pojava Barbie lutke: ima više od 250 karijera

Nije slučajno u teaseru Barbie (Margot Robbie) odjevena u crno-bijeli jednodjelni kupaći kostim. Upravo je to odjeća koju je na sebi imala prva Barbie lutka.

Prva ‘barbika’ lansirana je u ožujku 1959. godine. Nosila je crno-bijeli prugasti kupaći kostim, imala je crvene usne i kosu zavezanu u razigrani plavi repić. Puno ime joj je Barbara Millicent Roberts, a postala je prva masovno proizvedena lutka na američkom tržištu s karakteristikama odraslih osoba, piše History. Postala je jedna od najprepoznatljivijih igračaka u povijesti.

Barbie je bila ideja Ruth Handler, suosnivačice tvrtke za proizvodnju igračaka Mattel, Inc. Inspirirana promatranjem svoje kćeri kako se igra s izmišljenim papirnatim lutkama odraslih žena, Handler je shvatila da na tržištu postoji neispunjena niša za igračku koja bi omogućila malim djevojčicama da zamišljaju svoju budućnost.

Službeni rođendan Barbie je 9. ožujka 1959. – dan kada je službeno predstavljena svijetu. Handler je uvijek vidjela Barbie kao odraz vremena, pri čemu je prva lutka oponašala glamur zvijezda 1950-ih kao što su Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe. Prva Barbie lutka prodana je za 3 dolara.

Tijekom svog postojanja, Barbie je imala više od 250 karijera. Probila je “plastični strop” kada je otišla na Mjesec 1965. godine, čak četiri godine prije Neila Armstronga, piše History.

Od tada je bila sve, od doktorice do paleontologinje, rock zvijezde do inženjerke računarstva. I to je glavna poruka koju ova lutka šalje: svaka djevojčica izrast će u ženu kakva poželi biti. Može biti sve što naumi i ima pravo biti samostalna i neovisna!

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -