5 razloga zašto volimo Beyonce

Kao i vjerojatno svi ostali na planeti, za Beyonce smo saznali prije nekih dvadesetak godina, dok je još bila članica grupe Destiny’s Child. Međutim, iako je tada bila vodeći vokal, u javnosti nije postojala tolika naklonost prema njoj kakva postoji danas.

Njezin talent i radna etika u široj su javnosti prepoznati tek kada se odlučila okušati u solo karijeri. Godinama je razvijala svoj izričaj, a sadašnji su joj nastupi nerijetko usmjereni promicanju svijesti o feminizmu, obrazovanju djevojčica te kritiziranju policijske brutalnosti. Kada je riječ o scenskim nastupima, Beyonce je u ligi izvan bilo kojeg drugog popularnog glazbenika. Donosimo 5 razloga zbog kojih smo i mi njezini fanovi.

Zna kako od osobne krize napraviti marketinški hit

Činjenica je da mediji uživaju u skandalima u koje su uključene planetarno popularne osobe. Kada je 2016. izdala svoj šesti studijski album, medije su preplavili napisi o nevjeri njezinog supruga Jay Z-ja, o čemu je bila riječ u albumu. Međutim, album Lemonade bio je mnogo više od retrospektive jedne veze i njegove nevjernosti. Bio je album o ljubavi koju žene imaju – ljubavi koja ponekad prijeti da će nas ubiti, izluđuje nas, ali nas i čini jačima nego ikad. Bio je oda Afroamerikankama i kritika policijskoj brutalnosti. I naposlijetku, bio je pomno osmišljen i razrađen marketinški potez, u kojemu je iz svega profitirala upravo Beyonce. Umjesto da je tajila suprugovu nevjeru dok jednog dana ne bi procurila u javnost, ona je album popratila premijerom 65-minutnog filma istog naslova, podijeljenog u jedanaest poglavlja, a svako je poglavlje predstavljalo jednu fazu kroz koju je prošla kako bi suprugu oprostila nevjeru.

Povezano: Zašto je pjevačica s Barbadosa uzor mnogim ženama?

Priređuje nezaboravne scenske nastupe

Kada Beyonce dođe na pozornicu, znate da vas čeka prava poslastica. Osim dramatičnog vokalnog nastupa, u njezinim nastupima možemo vidjeti nevjerojatnu scenografiju, koreografiju i kostimografiju. Vidljivo je koliko je truda i planiranja uloženo u organizaciju nastupa, što ju čini izuzetno popularnom među fanovima, koji se iznova vraćaju na njezine koncerte. Njezin legendarni nastup na Super Bowlu 2013. možete pogledati ovdje.

Promiče pokret tjelesne pozitivnosti

Beyonce ima obline…i ne srami se pokazati ih. Kroz cijelu je karijeru promicala tzv. body positivity pokret, koji započinje prihvaćanjem svih nesavršenosti koje mislimo da naše tijelo ima. U nekoliko je glazbenih videa obrađivala tematiku tjelesnog imidža, te nastojala inspirirati i muškarce i žene da prihvate svoju prirodnu ljepotu. Također je bila ambasadorica Let’s Move! kampanje javnog zdravstva u SAD-u, koju je predvodila Michelle Obama, supruga tadašnjeg predsjednika Baracka Obame. Kampanja je za cilj imala smanjenje pretilosti i poticanje zdravog načina života kod djece. I nemojmo zaboraviti da je pjesma Destiny’s Childa Bootylicious odigrala vrlo važnu ulogu o uvrštavanju pridjeva bootylicious u Oksfordski rječnik engleskog jezika.

Povezano: Michelle Obama podijelila snažne savjete o bračnim odnosima

Video Move Your Body, za kampanju Let’s Move! (GIPHY)

Obitelj joj je najvažnija

Iako je pravi “mogul”, jedan je od razloga njezine popularnosti transparentnost u pitanju obiteljskog života. Za nju je obitelj na prvom mjestu, i tu poruku vrlo efektivno šalje u javnost. Ona zna da su njezini fanovi zainteresirani za njezin privatni život, zbog čega im često omogućuje uvid u “behind the scene” majčinski život. Ovime između ostalog omogućava fanovima da se bolje povežu s tekstovima pjesama i popratnim videima.

Nije ju strah govoriti o osjetljivim društvenim temama

U zadnjih je par godina privlačila pažnju kontroverznim nastupima i pjesmama, za koje su joj mnogi zamjerali da su previše “politički”. Bez obzira na to, Beyonce je pokazala da je žestok komentator društvenih zbivanja. U glazbenom videu za pjesmu Formation donijela je politički i osoban pogled na Afroamerikance koji su najčešće nosili terete američke politike. Video govori o postojanju višestrukih identiteta, a ne samo onog temeljenoj na rasnoj pripadnosti, i kritizira zločine protiv pripadnika ove rase. Video “tjera” gledatelje da priznaju složenost povijesti, kulture i običaja, na lak i složen način. Tjera ih da probleme Afroamerikanaca s margina presele u središte.

Foto: Instagram, Giphy

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -