Prijedlog za vikend ili godišnji odmor? Obilazak Istre biciklom!

Ako volite biciklističke staze, a niste se još vozili Istrom, vrijeme je da ovog proljeća to učinite. S više od 50 označenih staza koje prolaze kroz unutrašnjost te cestovnih staza uz morsku obalu, Istra je stvorena za biciklizam. U Istri ćete pronaći preko 3000 kilometara biciklističkih staza.


Pročitajte više: Ljetne škole za djecu i mlade u Hrvatskoj na području Istre i Dalmacije!


Koje biciklističke staze u Istri odabrati?

Ukoliko volite aktivni odmor te želite istražiti nešto novo, uzmite svoj bicikl ili ga iznajmite u Farus travel putničkoj agenciji i krenite u biciklističku avanturu Istrom. Iako sve biciklističke stazi u Istri imaju svoju priču, nama je srce osvojila staza Parenzana. DIONICA – Grožnjan – Biloslavi – Kostanjica – Završje – Antonci – Oprtalj – Livade.

Doživjeti istarske gradiće, skrivene dijelove netaknute prirode, romantična mjestašca bogate povijesti i sve to uz ugodnu vožnju na dva kotača. Uzmite u obzir da u svakom trenutku možete uzeti predah u njihovim poznatim konobama.

Uz degustaciju ulja možete kušati njihova vina u ugodnim ambijentima istarskih proizvodnji gdje vam se Istra približi okusom i mirisom. Dionica od Grožnjana do Livada nama se najviše svidjela. Svjež zrak i tišina ovog kraja osvajaju svakog biciklista i šetača. Ponekad je dovoljno samo stati, duboko udahnuti i osluškivati prirodu. Kako je sada vrijeme šparoga sreli smo i mnogo šetača.

Ipak, biciklista je bilo najviše. Početak naše ture bio je u malenom mjestu Stanica kod Grožnjana. Naš prvi tunel bio je Kalcini (dužina 179 m). Ovaj tunel nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini Parenzane (293 m).

Rasvjeta u tunelima se pali prilikom prolaska, a vijadukti su ograđeni i sigurni. Staze su pogodne i za obitelji s većom djecom. Tijekom vožnje oduševio nas je pogled na dolinu rijeke Mirne, Motovun, Vižinadu i Kostajnicu.


Pročitajte više: Nikolina Paić Pašić zna kako turizam može preživjeti za vrijeme pandemije


Odmorili smo se u gradiću Završje koji sa svojom srednjovjekovnom kulom dominira ovim područjem. Laganom vožnjom krenuli smo prema Livadama, prekrasnom istarsko mjestašce u dolini.

Pronašli smo autohtoni restoran gdje se poslužuje istarska domaća hrana. Nismo pogriješili, istarski fuži s tartufima te domaća štrudla kao desert zadovoljili su sve naše želje.

Biciklom po Istri postala je s godinama naša tradicija. Proljeće i jesen naše je omiljeno doba kada biciklom istražujemo Istru, kraj za kojeg smo mislili da smo ga upoznali, međutim nešto novo nas uvijek iznenadi.

Vožnja biciklom po Istri naša je vječna inspiracija i mjesto našeg sjedinjenja s prirodom na koje ćemo se uvijek vraćati.

Autor: Nikolina Paić Pašić, BLOG FEED | Travel Blog (mycroatia365.com)

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -