Razvode se Bill i Melinda Gates, što će biti s imovinom koju su zajedno stekli?

Svijetom je odjeknula vijest da su se Bill i Melinda Gates odlučili za razvod nakon 27 godina braka. Iako su djelovali kao jedan od najskladnijih parova u svijetu biznisa, čini se da ipak nije tako. No, pitanje koje svi postavljaju je – što će biti s imovinom koju su zajedno stekli?


Pročitajte više: Ima li vaš suprug u slučaju razvoda pravo na polovicu vašeg biznisa?


Zašto su se Bill i Melinda Gates odlučili za razvod?

Jedan od najutjecajnijih parova u svijetu, suvlasnici tvrtke Microsoft te vlasnici najveće privatne zaklade, objavili su u ponedjeljak na Twitteru da se razvode. Oboje će ostati supredsjedatelji Zaklade Bill i Melinda Gates te će nastaviti zajedno raditi na oblikovanju strategija Zaklade i određivanju smjera organizacije, istaknuo je njihov glasnogovornik.

“Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak. Tijekom posljednjih 27 godina odgojili smo troje nevjerojatne djece i izgradili zakladu koja djeluje u cijelom svijetu kako bi omogućila svim ljudima zdrav i produktivan život. I dalje dijelimo vjeruju u tu misiju i nastavit ćemo zajednički rad u zakladi, ali više ne vjerujemo da možemo zajedno rasti kao par u sljedećoj fazi našeg života. Molimo vas prostor i privatnost za našu obitelj dok započinjemo putovanje u naš novi život”, stoji u objavi koju su na Twitteru podijelili i Bill i Melinda.


Pročitajte više: Kako preživjeti razvod braka?


Kakva će biti podjela imovine?

Najava koja je šokirala mnoge, očekivano na sebe navlači nekoliko pitanja o bogatstvu obitelji Gates i podjeli iste. Zasad je nejasno kako će par podijeliti imovinu i jesu li potpisali predbračni ugovor, ali zbog same veličine njihovog bogatstva ovo će vjerojatno biti jedna od najvećih nagodbi u povijesti.

Bill Gates, koji je 1975. osnovao Microsoft, vrijedi 130,5 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svijetu, prema Forbesu. Gates je prvi put postao najbogatija osoba na svijetu – s bogatstvom od 12,9 milijardi dolara – 1995. godine, godinu dana nakon što se oženio Melindom.


Pročitajte više: Razvod i očuvanje imovine: Sve što trebate znati!


Ako Bill i Melinda odluče podijeliti bogatstvo na dva jednaka dijela, Melinda će vrijediti 65,25 milijardi dolara, što bi bilo više od MacKenzie Scott, bivše supruge osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koja je razvodom dobila 59,8 milijardi (od tada je donirala gotovo 6 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe).

Ovaj vrtoglavi iznos izazova posebno zanimanje javnosti koja se, očekivano pita kako će se podijeliti imovina. Naravno, priča većinom ide od toga koliko će Bill novca izgubiti, a Melinda dobiti, iako ona već ima pravo na polovicu imovine koja je steknuta tijekom braka.

Za početak, Melinda je bila prisutna u počecima Microsofta i pomogla razvoju tvrtke prije nego što je Bill postao najbogatiji čovjek svijeta.

Nakon što je diplomirala, Melinda je postala voditeljica marketinga u Microsoftu, odgovorna za razvoj različitih multimedijskih proizvoda, stoji na Wikipediji. To uključuje proizvode kao što su Cinemania, Encarta, Publisher, Microsoft Bob, Money, Works (Macintosh) i Word. Radila je na Expediji, koja je postala jedno od najpopularnijih web mjesta za rezervaciju putovanja. Početkom 1990-ih Gates je imenovana generalnom direktoricom informacijskih proizvoda, prije braka s Billom koji se dogodio 1994. godine. Na pozicije je generalne direktorice informacijskih proizvode je bila do 1996.

Postavlja se pitanje kakav je utjecaj Melinda imala na razvoj kompanije s obzirom na to da se par upoznao kasnih 80-ih i bi li bez nje Microsoft postao ono što je danas.

Foto: Facebook Gates Foundation

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -