Tijela ovih žena su dvostruko mlađa od njihovih godina, u čemu je tajna?

Ako ste ikada imali osjećaj da vaš broj godina nije u skladu s onime kako se osjećate, da ste stariji ili mlađi od sebe samih, niste jedini u tome. Znanost je pokazala da postoje dvije vrste dobi – kronološka i biološka. Kronološka dob je broj godina koji trenutno imate, a koja se broji od prvog dana rođenja. Ova druga, biološka dob, dob je koja označava stupanj starenja organizma. Ovisi o razini glikana – složenih ugljikohidrata koji su uključeni u gotovo sve tjelesne procese, a odražavaju životni stil.

Biološka dob ovisi o životnom stilu

Poznavanje biološke dobi postalo je sve popularnije upravo zbog činjenice da ovisi o životnom stilu i, važnije, da se može mijenjati ovisno o promjenama životnog stila. Oni koji žive aktivnije i paze na prehranu imat će manju biološku dob. Oni koji žive drugačijim lifestyleom, podatak o biološkoj dobi mogu iskoristiti kao motivaciju da poboljšaju kvalitetu svog života.

Dvije poduzetnice dijele svoje iskustvo

O svojem životnom stilu otkrile su izvršna direktorica Women in Adria Ivana Matić i Margareta Marković, mr.sc. profesorica kineziologije, instruktorica aerobika i osobna fitnes trenerica. One otkrivaju svoju kronološku i biološku dob i životni stil koji stoji iza tih impresivnih rezultata.

Fitnes trenerica koji cijeni svoje tijelo

Margareta Marković 46-godišnja je profesorica kineziologije i fitness trenerica. Prosječno ima 7-8 sati kvalitetnog sna dnevno i umjerenu razinu stresa. U svojoj prehrani preferira sezonsko i lokalno povrće, proteine kao što su tofu, riba, sir, rijetko meso, leća i slanutak te zdrave masnoće koje se mogu pronaći u orašastim plodovima i sjemenkama. Vježba 5-6 puta tjedno umjerenim intenzitetom. Kombinira treninge snage, jogu i pilates ili megaformere s umjerenim do visoko-intenzivnim kardiom. „Obično trčim ili hodam na otvorenom, govori Margareta“. Njena biološka dob je 20 godina. „Od suplemenata koristim chlorellu, Mg direct i B kompleks, te tekući kolagena s C vitaminom. I povremeno probiotike u kapsulama,“ ističe zaljubljenica u fitness i zdrav život.

Majka i CEO, a pronalazi vremena za tjelovježbu

Ivana Matić, 44-godišnjakinja je s biološkom dobi od 28 godina. Majka je troje djece i CEO Women in Adria. Visoku razinu stresa zbog poslovnih i obiteljskih obaveza tretira obaveznom svakodnevnom dvadesetominutnom meditacijom i dodatnih pet minuta meditacije ujutro. „Puno koristim eterična ulja na poslu i doma. Za sve: antistres, imunitet, osobito sad u vrijeme prehlada.“ Spava 7 sati dnevno, što vikendom nadoknađuje dodatnim satom spavanja. Za doručak jede zobenu kašu i orašaste plodove za snack, a ručak je vegetarijanski. „Ne jedem puno crvenog mesa, obožavam humus, maslinovo ulje. Bez problema sam nedavno prestala piti kavu, pijem matchu koja mi daje dugotrajniju energiju.“ Vježba 4-5 puta tjedno, od čega dva dana kružni trening, jednom tjedno trči, a ostalo su kratki treninzi koje svatko može pronaći na Instagramu. Suplementi koje koristi su antioksidansi, kolagen i hijaluron.

Obje poduzetnice zdravim načinom života održavaju mladolikost organizma i vitalnost. Pune su energije i spremne za nove izazove.

Women in Adria članice ostvaruju 15% popusta na Glycan age test!

Pripremljeno u suradnji s Glycanage

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -