Kako očistiti bižuteriju: savjeti koji ‘zlata vrijede’

Zlato, srebro, bakar, čelik – ili njihova imitacija, džepu dostupnija – bižuterija? Bižuterija je iznimno popularna među ljubiteljicama nakita. Nakit od bižuterije nije ništa manje lijep i privlačan od onog ‘pravog’ iako ga se često podcjenjuje, a sve ljubiteljice kombiniranja nakita znaju da će s bižuterijom najbolje proći – neće previše novca potrošiti, vizualno nema razlike, a nije niti prevelika šteta ako se uništi ili izgubi. Ipak, bižuterija nije dugotrajna već ima svoj rok trajanja… brzo promijeni boju, postane zelenkasto-crna… Donosimo par načina kako da produžite životni vijek svojim omiljenim komadima bižuterije i objašnjavamo kako očistiti bižuteriju.

Dva savjeta kako očistiti bižuteriju

Problem s bižuterijom je što se uglavnom ne zna točan materijal od kojeg je nakit napravljen. Samim time je čišćenje otežano jer svaki materijal drugačije reagira i (ne)odgovaraju mu druge stvari. Tako da je strah da ćemo čišćenjem zapravo dokrajčiti svoj nakit potpuno opravdan. Ipak, evo dva savjeta kako očistiti bižuteriju koja odgovaraju većini materijala i koja ne bi trebala učiniti nikakvu štetu.

Najjednostavniji mogući savjet je da pomiješate par kapi deterdženta u čaši vode i zatim nježno četkicom očistite svoj nakit. Umjesto da ostavite nakit da se sam osuši, osušite sušilom za kosu, no nikako ne visokoj temperaturi. Također, pripazite i da voda nije prevruća. Neka bude mlaka, no nemojte koristiti vruću vodu, a i deterdženta je dovoljna tek kapljica.

Drugi način je da koristite ocat i sodu bikarbonu. U plitku posudu stavite ocat i na kratko uronite svoj nakit. Pazite da predmet ne upije ocat. Zatim na četkicu za zube stavite malo sode bikarbone i nježno četkajte nakit kako biste uklonili prljavštinu koja se nakupila. Isperite vodom i posušite fenom. Uvijek za sušenje odaberite fen, a ne ručnik jer ćete tako biti sigurni da se svaki dio nakita jednako posušio i da nije ostalo octa, deterdženta ili vode.


Pročitajte više: Koji nakit odabrati u poslovnim prilikama?


Kako produžiti život bižuteriji?

Iako se često savjetuje da se nakit očisti tako da se blazinica poškropi alkoholom, ovaj savjet treba uzeti sa zadrškom jer alkohol oštećuje većinu metala. Ipak, ako vaš nakit ima umjetne dijamantiće i cirkone, te dijelove slobodno očistite vatom i alkoholom. Isto tako, pasta za zube – koja se često koristi za poliranje srebra – nije baš najsretnije rješenje za bižuteriju. Ona može uništiti polituru na nekim metalima pa ju radije izbjegavajte. Pasta za zube odličan je odabir za nakit od plastike.

Ako želite spriječiti brzu oksidaciju i promjenu boje na omiljenim komadima bižuterije, čuvajte nakit u plastičnim vrećicama na zatvaranje ili u dobro zatvorenim kutijama. Također, životni vijek možete produžiti jednim vrlo jednostavnim trikom, a sve što vam treba je bezbojni lak za nokte. Pažljivo bezbojnim lakom premažite nakit koji ste prethodno očistili i ostavite ga da se osuši. Zbog tog zaštitnog sloja bižuterija neće promijeniti boju i dulje će trajati.

Dajemo vam i nekoliko bonus savjeta. Prvo i osnovno: Ako nosite prstenje ili narukvice od bižuterije, obavezno skinite prije nego što idete oprati ruke. Izbjegavajte kontakt s vodom jer bižuterija ne voli vodu i prije će se uništiti, promijeniti boju i propasti ako dolazi u kontakt s vodom. Držite nakit u posebnoj kutiji, neka se međusobno ne dotiče jer metali znaju reagirati u kontaktu s drugim materijalima pa i to može biti razlog za promjenu boje. Također, pazite da ne nanosite parfeme i dezodoranse dok imate bižuteriju na sebi jer joj to nikako ne odgovara i ponovno riskirate da se prijevremeno uništi, piše Tportal.

Foto: Pixabay

Ne propustite naše događaje i najnovije vijesti!

* indicates required
Zanimaju me događaji i sadržaj za:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -