Od dna do vrha: Top lista žena koje su same stekle bogatstvo!

Sve se više žena ostvaruje na visokim poslovnim pozicijama čime razbijaju rodne stereotipe koji još uvijek postoje. Forbes je sastavio popis 100 najbogatijih samoostvarenih poduzetnica, managerica i kreatorica zabavnog sadržaja u SAD-u. Ove bogate žene, vrijedne 90 milijardi dolara, pokrenule su i proširile tvrtke raznih područja – od izrade raketa, snowboarda pa do Covid-19 testova.


Pročitajte više: Kako prva dama Jill Biden mijenja rodne stereotipe


Bogate žene koje su same došle do vrha

Na popisu se nalaze uspješne i bogate žene u dobi od 23 (Kylie Jenner) do 94 (Alice Schwartz). Dolaze iz svih krajeva SAD-a, a samo u Kaliforniji živi njih 45. Njihove inspirativne priče dokaz su da se nitko ne rađa uspješan, već se do samog vrha dolazi trudom i radom.

Dianne Hendricks

Već treću godinu zaredom, na vrhu liste nalazi se poduzetnica Diane Hendricks, osnivačica ABC Supply, jednog od najvećih američkih veletrgovačkih distributera krovišta i prozora. Trenutna vrijednost joj je 8 milijardi dolara, u odnosu na 7 milijardi prije godinu dana.

“Vlasnicima malih i velikih poduzeća potrebno je maknuti se s puta i omogućiti im da rade ono o čemu vlada može samo sanjati – stvaranje radnih mjesta i bogatstva.”

Judy Faulkner

Na drugom mjestu nalazi se Judy Faulkner, koja je 1979. pokrenula tvrtku za proizvodnju medicinskih zapisa Epic. Ove se godine pomaknula s četvrtog mjesta zahvaljujući povećanju neto vrijednosti od 1,9 milijardi dolara na nedavnih 5,5 milijardi dolara.

Judy je smatrala da je njezin životni poziv razviti softver koji će ljude držati zdravima i koji će bolesnima pomoći da se oporave te će omogućiti otkrivanje opasnosti određenih supstanci prije nego one naštete.

Taj je softver zamišljen da razmjenjuje informacije sa zdravstvenim organizacijama u koje je pacijent premješten te da pomogne istim organizacijama da se bolje brinu o pacijentima, ali i da rastu i napreduju.

“Nikada nisam sanjala o tome da postanem milijarderka koja raskošno živi. Moj je plan oduvijek bio novac od dionica Epica dati u zakladu. Zaklada će se pobrinuti za daljnja ulaganja u zdravstvo i tome slično.”

“Prije mnogo godina pitala sam svoju djecu koje dvije stvari trebaju od roditelja. Odgovorili su mi – hranu i novac. Rekla sam im – korijenje i krila.

Moj cilj ulaganja 99% imovine u dobrotvorne svrhe je pomoći drugima dati korijenje – hranu, toplinu, sklonište, zdravstvenu skrb i obrazovanje – kako bi mogli razviti krila.”

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey svoj hit talk show koji je vodila 25 godina, razvila je u pravo poslovno carstvo. Prema procjeni “Forbesa”, dobit talk showa vrti se oko dvije milijarde dolara.

2011. godine, Oprah je pokrenula svoj kanal OWN, a njezinih 25,5% udjela vrijedi više od 65 milijuna dolara.

Uspjeh Oprah Winfrey možda piše jednu od najinspirativnijih priča. Kao dijete, bila je toliko siromašna da su je u školi zadirkivali što je nosila haljine od vreća za krumpir.

“Pretvori svoje rane u mudrost.”

Otvoreno je pričala o sebi kao žrtvi seksualnog zlostavljanja rođaka i prijatelja njezine majke. S 14 godina rodila je sina koji je umro kao novorođenče, a danas je jedna od najutjecajnijih žena SAD-a.

U beskonačnom broju intervjua sa slavnim osobama, intervjuirala je i Michaela Jacksona, što je postao četvrti najgledaniji događaj u povijesti američke televizije, kao i najgledaniji intervju svih vremena.

Svojoj baki, Hattie Mae je najzahvalnija što ju je potaknula da govori javno te joj je na taj način dala samopouzdanje.

Oprah Winfrey je prva žena crne rase koja je postala milijarderka te je najbogatija Afroamerikanka. Mnogi je nazivaju i najutjecajnijom ženom na svijetu.

2013. tadašnji predsjednik Barack Obama dodijelio joj je predsjedničku medalju za slobodu (najvišu civilnu čast u državi).

Rihanna

Rihanna, koja se nalazi na 33. mjestu, jedna je od slavnih osoba koja javno pokazuje svoju humanitarnost. Donirala je više od 8 milijuna dolara za napore za pomoć pri traženju lijeka za koronavirus. Milijun dolara je donirala potrebitima u New Yorku, 2,1 milijun dolara žrtvama zlostavljanja u LA-u i 5 milijuna dolara drugim dobrotvornim organizacijama putem svoje zaklade Clara Lionel.


Pročitajte više: 6 savjeta o uspjehu kojima nas je naučila Rihanna


Unatoč svom glazbenom uspjehu, najveći dio bogatstva stekla je kroz Fenty Beauty, kozmetički brand. Osim toga, suvlasnica je linije donjeg rublja Savage X Fenty s tvrtkom TechStyle Fashion Group.

Nakon što ju je njezin bivši dečko Chris Brown fizički napao, organizacija STOParazzi predložila je zakon koji zabranjuje objavljivanje fotografija ili informacija koje bi žrtve zlostavljanja izložile javnosti.

Obično se identitet žrtve ne bi otkrio, što s Rihannom nije bio slučaj. TMZ, koji je podijelio njezine fotografije, još nije kažnjen. Unatoč mnogim teškim vremenima koja je Rihanna prošla, danas se nalazi na samom vrhu.

Whitney Wolfe Herd

39. mjesto liste koja broji bogate žene pripada Whitney Wolfe Herd, osnivačici i izvršnoj direktorici Bumblea – aplikacije za spojeve u kojoj prvi korak čine žene.
Procjena vrijednosti Bumblea je 3 milijarde dolara, a aplikacija ima i fond posvećen ulaganju u žene osnivačice.

Iako su mnogi bili skeptični prema toj aplikaciji, njezina vizija bila je osamostaliti žene da same odluče što žele i da se prestanu opterećivati hoće li ih netko primijetiti. Bumble je proširio svoje područje sa spojeva na profesionalno umrežavanje i sklapanje novih prijateljstava.

2018. godine, Whitney je donijela stratešku oluku da Bumble uvede i na područje Indije, što je rizičan potez s obzirom na to da Indija još uvijek ima jednu od najviših stopa seksualnog nasilja na svijetu.

“Nitko nije rođen da bude poduzetnik. Nijedan uspješan poduzetnik nije se probudio i rekao “Želim biti poduzetnik”. Gotovo svaki uspješan poduzetnik se probudio i uvidio problem koji strastveno želi riješiti. Najbolji poduzetnici na svijetu zapravo su oni koji rješavaju probleme i žele svijet učiniti boljim mjestom. To je dobitna kombinacija.”

Donna Carpenter

Donna Carpenter kao vlasnica i bivša supredsjednica Burtona, tvrtke koja proizvodi opremu i odjeću za snowboarding, koju je osnovala sa svojim pokojnim suprugom Jakeom Burtonom, zauzima 44. mjesto.

Osnovan 1977. godine, Burton je zaslužan za razvoj modernog snowboarda i pretvaranje relativno nepoznatog hobija u uobičajeni sport. Tvrtka Burlington, Vermont, ima urede u šest zemalja, s preko 1.000 zaposlenika i 32% udjela u globalnoj industriji snowboarda. Donna je bila direktorica tvrtke od 2016. do početka 2020. godine.

“Neuspjeh je temelj uspjeha. Koliko god bolno bilo, istinski rast događa se tek kada učimo na svojim greškama.”

Gwynne Shotwell

Na 72. mjestu liste koja broji bogate žene, nalazi se Gwynne Shotwell, predsjednica i glavna direktorica tvrtke SpaceX, komercijalne tvrtke za istraživanje svemira koju je osnovao Elon Musk.

Od futurističke ideje o mogućnosti života na drugim planetima, razvila se do tvrtke koja broji preko 6.000 zaposlenih i vrijednost od 46 milijardi dolara.

U svibnju 2020. tvrtka je prvi put poslala astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu u sklopu ugovora s NASA-om.

Shotwell je bila jedanaesta zaposlenica SpaceX-a, a kompaniji se pridružila 2002. godine. Prije toga bila je u Microcosm, Inc. na mjestu direktorice svemirskih sustava.
Od 2019. godine SpaceX je lansirao preko 700 satelita za svoj projekt Starlink, čiji je cilj pružanje bolje internetske usluge širom svijeta.

Kelly Steckelberg

Kelly Steckelberg na 78. mjestu, od 2017. je glavna financijska direktorica Zoom Video Communications. Većina njezina bogatstva leži u Zoom dionicama koje su više nego upeterostručene u prvih 8 mjeseci 2020. godine.

Jedna od rijetkih dobrih stvari koje je donijela pandemija je porast korištenja platformi za videopozive, među kojima je i Zoom.

Prije Zooma, Steckelberg je bila izvršna direktorica web stranice za sastanke Zoosk te je provela dva desetljeća radeći u financijama za tvrtke poput Ciscovog Webexa.

Foto: Pixabay/AhmadArdity

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -