Kako prva dama Jill Biden mijenja rodne stereotipe?

S obzirom na dugu Joeovu političku karijeru i bivšu ulogu potpredsjednika, obitelj Biden otprije je poznata javnosti. Jill Biden, jedna polovica ovog skladnog političkog para, poznata je po dugoj učiteljskoj karijeri i podršci koju je pružala kao “druga dama”. Ova snažna žena ipak se po mnogočemu ističe. Kao prva dama, naime, planira nastaviti s karijerom učiteljice, a evo što to znači za oduvijek prisutnu stereotipizaciju žena.

Jill Biden uvijek rame uz rame suprugu!

Buduća prva dama kroz razdoblje izborne neizvjesnosti stajala je uz supruga. U izbornoj noći s njim je čekala rezultate, a prije toga je držala snažne govore u kojima je promicala i širila Joeovu političku poruku. Osim toga, bila je aktivna na društvenim mrežama, dijeleći ažurno važne informacije o glasanju sa svojim pratiteljima.

Održala je govor na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji ove godine

Veliki dio druge večeri Demokratske nacionalne konvencije bio je usmjeren na Jill Biden. Predstavljena je videozapisom na kojem se nalaze članovi njene obitelji, prijatelji i pomoćnici koji opisuju njezin karakter, interese i ciljeve. Jill i Joe Biden ispričali su priču o tome kako su se upoznali i počeli izlaziti, a Joe je ispričao o Jillinoj ulozi u oporavku njegove obitelji nakon tragične smrti njegove prve žene i kćeri. Jillina obitelj također je govorila o njezinoj ljubavi prema trčanju, podučavanju i podvalama slučajnim prolaznicima – anegdota koja opisuje kako Jill kući donosi mrtve zmije da bi prestrašila ljude, poprilično je ukrala pozornost.

Svoj govor Jill Biden zaključila je pohvalivši svog supruga, opisujući njegovu sposobnost, suosjećanje i snagu. Tvrdila je da Joe Biden može okupiti zemlju, baš kao što je to učinio za vlastitu obitelj.

“Teret koji nosimo težak je i potreban nam je netko snažnih ramena”, rekla je Jill. “Znam da će joe, povjerimo li mu ovu naciju, učiniti za vašu obitelj ono što je učinio za našu. Okupiti nas i učiniti zajednicom, odvesti nas naprijed i ispuniti američko obećanje za sve nas.”

Jill i Joe upoznali su se na spoju “na slijepo” kojeg je dogovorio Joeov brat. Iako je Jill u to vrijeme studirala, a Joe je bio senator s dvoje djece, odmah su osjetili povezanost. Nakon što je Jill odbila prosidbu pet puta, konačno je pristala te su se vjenčali 17. lipnja 1977. u kapeli Ujedinjenih naroda u New Yorku. Četiri godine nakon, dočekali su svoju kćer Ashley. Joe je kao senator svakodnevno godinama putovao iz Washingtona u Wilmington, gdje su živjeli, kako bi mogao provoditi vrijeme s Jill i djecom. Sada imaju petero unučadi.

Kao prva dama ne planira prestati predavati

Nakon što je 1975. godine diplomirala na Sveučilištu u Delawareu, Jill je počela raditi kao učiteljica engleskog jezika u lokalnim javnim školama i u psihijatrijskoj bolnici. Završila je dva magisterija – iz čitanja na Sveučilištu West Chester 1981., te magisterij engleskog jezika sa Sveučilišta Villanova 1987. – dok je radila i podizala obitelj.


Pročitajte više: 10 moćnih izjava Kamale Harris koje će vas potaknuti da pucate daleko


Predavala je engleski jezik i radila kao specijalistica za čitanje u javnim školama u Delawareu, a kasnije je predavala i engleski jezik na Delaware Technical and Community Collegeu. Tu je poziciju obnašala 15 godina da bi se 2006. godine vratila školovanju i stekla doktorat iz obrazovanja na Sveučilištu Delaware 2007. godine.

Za razliku od mnogih drugih na ovako visokim pozicijama nastavila je raditi kao redovita profesorica na Sjevernoj Virginiji Community College – što bi rijetko tko očekivao jer je kao “druga dama” imala plaćeni posao za vrijeme potpredsjedničkog mandata svog supruga.

Kao prva dama Amerike, nastavit će predavati

Jednom kad muž položi pod zakletvu, Jill planira raditi dva posla: kao prva dama i profesorica engleskog jezika. S obzirom na to da kao druga dama ima iskustva, obavljanje dvostruke dužnosti za nju neće biti ništa novo.

“Dođemo li u Bijelu kuću, nastavit ću podučavati. Važno je i želim da ljudi cijene nastavnike i shvaćaju njihov doprinos te podignu svoju profesiju”, rekla je Jill nedavno za CBS Sunday Morning.

Biden vjeruje da vođenje vlastitog života i posla, izvan sjene njenog supruga, čini veliku razliku u njezinoj dobrobiti. Ne smatra da njezina karijera utječe na njezinu sposobnost da bude sjajna politička suradnica.

“Znala sam da ću, dopustim li da mi vrijeme prolazi, biti uvučena u Joeovu sjenu. Mogu imati vlastiti posao, vlastiti život, ali i raditi na političkim pitanjima”, rekla je još 2009. godine. “Mogu sve imati, zaista.”

U kontekstu predsjedničkih rodnih stereotipa, to je velika stvar. Od prve se dame inače očekuje da će podržavati supruga i ponaša se u skladu s rodnim stereotipima – odgaja djecu, vodi kućanstvo… Njezina vrijednost će se ocjenjivati prema tome kako vodi Bijelu kuću, koliko ljubazno ugošćuje te kako se oblači. Ispunjavanje tradicionalnih odgovornosti prve dame definitivno je posao koji zahtijeva naporan rad bez plaće.

No, kada prva dama izađe izvan društvenih očekivanja – pogotovo ako je viđena blizu stvarne politike – često je na meti kritika.

Nancy Reagan bila je osuđivana zbog svog sudjelovanja u administraciji svog supruga, Hillary Clinton vrijeđana je zbog mnogočega, ali kao prva dama dijelom i zbog sudjelovanja u zdravstvenoj reformi.


Pročitajte više: Impresivnim govorom Michelle Obama iskazala podršku Hillary Clinton


Čak i kada dama slijedi društveno nametnuta pravila, lako je naći razlog za prozivanje. Budite uspješne, ali ne ambiciozne. Lijepe, ali ne i razmetljive. Dobro govorite, ali ne i glasno. Budite samopouzdane, ali ne i arogantne. To su samo neki od stereotipa za koje se očekuje da ih prve dame moraju zadovoljiti. Michelle Obama suočila se sa svime i još više toga, kao prva dama koja se borila protiv rasizma i seksizma.

“U osnovi, prva dama trebala bi utjeloviti savršenu ženu”, napisala je Kate Andersen Brower u časopisu The New York Times prije četiri godine, razmišljajući što bi se dogodilo da je muškarac u toj ulozi.

Podučavanje je oduvijek viđeno kao prihvatljiv posao za ženu. Sukladan je stereotipnim očekivanjima da su žene jednostavno bolje s djecom, brižnije, empatičnije i tome slično. Laura Bush, bivša učiteljica, bila je široko hvaljena zbog svoje usredotočenosti na obrazovanje i pismenost tijekom svog boravka u Bijeloj kući.

Podučavanje ipak nadopunjuje posao koji Jill želi raditi u ulozi prve dame.

“Da je prva dama radila na nekom poslu koji je etički upitan, to javnosti ne bi bilo prihvatljivo”, rekla je Betsy Fischer Martin, izvršna direktorica Instituta za žene i politiku na Američkom sveučilišnom fakultetu Javnim poslovima. “Podučavanje samo poboljšava platformu za koju znamo da će se Jill zalagati”, rekla je.

“Ženama šalje vrlo snažnu poruku: Bez obzira koliko ostvaren, moćan ili važan vaš suprug, ne morate napustiti vlastitu karijeru ili igrati pomoćnu ulogu”, rekla je Jennifer Lawless, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Virginia.


Pročitajte više: Michele Obama podijelila snažne savjete o bračnim odnosima


Osim što je promicala obrazovanje, Jill se usredotočila i na potporu vojnim obiteljima kao druga dama. Još 2011. godine Jill i prva dama Michelle Obama pokrenule su zajedničkim snagama nacionalnu kampanju za pomoć braniteljima koji se vraćaju iz rata te vojnim supružnicima da pronađu mogućnosti za karijeru.

Jill radi na raznim inicijativama protiv raka

Obitelj Biden desetljećima je snažno uključena u istraživanja o raku. Kao razlog se smatra to što je Beauu Bidenu, njihovom sinu i posinku dijagnosticiran rak mozga 2013. godine, zbog čega je umro dvije godine kasnije.

Ipak, Jillino sudjelovanje u djelovanju na prevenciji raka započelo je mnogo prije Beauove dijagnoze. Nakon što je 1993. godine četvero njezinih prijateljica dijagnosticiran rak dojke, Jill je u Delawareu osnovala Inicijativu za zdravlje dojki Biden, s primarnim ciljem educiranja mladih žena o važnosti ranog otkrivanja raka.

Zaštitnički odnos prema suprugu

Jill često pokazuje svoju predanost kandidaturi supruga i dalje je jedna od njegovih najvećih podrška.

Na jednom od Bidenovih skupova, dvije su žene uletjele na pozornicu na kojoj je Biden održavao govor držeći natpise “Let diary die”. Prosvjednici Anti-mliječnih proizvoda, međutim, nisu imali šanse protiv bivše druge dame. Jill je s Bidenovom starijom savjetnicom Symone Sanders, brzo krenula u akciju, fizički obuzdavajući prosvjednike. Svojim je tijelom blokirala aktiviste od supruga, štiteći ga od moguće opasnosti.

Ova snažna žena mogla bi biti pravi preokret u rodnim stereotipima kakve smo dosad poznavali.

Foto: Flickr/Gage Skidmore

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -