Grafička dizajnerica otkriva zašto je boja brenda toliko važna i kako odabrati svoju!

Poznati slikar W. Kandinsky je jednom izjavio da je boja snaga koja direktno utječe na našu dušu. I zaista je tako. Boje koje volimo i koje su nam oku ugodne utkali smo u svoj svakodnevni život. Boje izazivaju u nama emocionalne reakcije i igraju veliku ulogu u neverbalnoj komunikaciji. Ne čudi stoga što se u poslovnom svijetu psihologiji boja pristupa s puno pažnje, pogotovo u marketingu i brendiranju. Koja onda treba biti boja vašeg brenda?

Ljudi su vizualna bića i preko 80% informacija primamo vizualno. Boja je moćno oružje u marketingu i najveći svjetski brendovi to itekako dobro znaju. Mnogi su poznati upravo po boji svoga logotipa (Coca-Cola po crvenoj, Harley-Davidson po crnoj, a Tiffany plava je čak zaživjela i kao naziv za točno tu određenu nijansu plave koju brend koristi).


Pročitajte više: Svjetski poznata dizajnerica i stručnjakinja za branding Iva Babaja na Networking Breakfastu otkrila što stoji iza uspješnog branda i kako dobar dizajn može pomoći razvoju nacionalnih ekonomija


Dobro odabrana boja brenda pomaže u odluci o kupnji

Razvoj marketinga pridonio je velikom broju istraživanja upravo utjecaja boja na potrošače, drugim riječima, puno je sredstava uloženo u istraživanje kako kupce „nagovoriti“ da kupe baš određeni proizvod i kako taj proizvod učiniti što privlačnijim krajnjem kupcu, a boja u tom procesu ima najveću ulogu. Istraživanja su pokazala da se više od 60% odluke o kupnji proizvoda odnosi upravo na doživljaj boje.

Boja osim emocionalnog i subjektivnog značenja ima ono naučeno i kulturološko, tako da se može očekivati određeno ponašanje pojedinca s obzirom na boju. To je svojevrsna manipulacija i često se događa na nesvjesnoj razini. Primjerice, pakiranja s istaknutim zelenim i prirodnim tonovima neizbježno komuniciraju organsko, prirodno i ekološki prihvatljivo iako realno to ne mora biti stvarni slučaj glede samog proizvoda. Kombinacija boja i materijala prilikom dizajniranja ambalaže može uvelike utjecati na doživljaj krajnjeg kupca.  Drugim riječima, mi kao dizajneri u rukama imamo jedno zaista moćno sredstvo i nužno je da ga koristimo na ispravan način.

Što boje simboliziraju?

Istraživajući psihologiju boja, otkrivene su neke uopćene značajke koje boje imaju na većinu ljudi. Pogledajmo simboliku nekih osnovnih boja:

Crvena je emocionalno vrlo intenzivna boja puna kontradikcija u svojoj simbolici. S jedne strane crvena simbolizira agresiju i rat, no s druge strane ljubav, želju i strast. To je boja vatre i krvi, simbolizira energiju, snagu, hrabrost i  toplinu. Intenzivna je i jako privlači pažnju, stoga se često koristi za označavanje opasnosti (prometni znakovi, upozorenja).

Plava boja je boja neba i mora, simbolizira mirnoću, stabilnost, povjerenje, sigurnost, pouzdanost i kvalitetu. Djeluje umirujuće i opuštajuće, a istraživanja pokazuju da je upravo plava najpopularnija boja na svijetu i među muškarcima i ženama. Plava je također najzastupljenija boja među najvećim svjetskim brendovima, čak 33%, a slijede ju crvena pa crna.

Zelena je boja prirode, rasta i harmonije. Simbolizira mladost, život, balans, zdravlje, prirodnost i spokoj. Tamnozelena se povezuje s bogatstvom i prestižom.

Ljubičasta komunicira luksuz, sofisticiranost, plemstvo i kraljevsku osobu. U prošlosti su samo plemići mogli nositi ljubičasto zbog njene skupe proizvodnje. Rijetko se nalazi u prirodi. No ujedno je simbol kreativnosti, mudrosti, misterija, duhovnosti i senzualnosti.

Žuta je kao i samo sunce, intenzivna i blještava. Povezana je sa srećom, energijom, unutarnjom snagom. Žuta je jarka boja, stoga ne čudi da ju se često kombinira s crvenom kako bi se privukla pozornost. To je boja pozitive, topline i motivacije.

Narančasta je topla boja koja nastaje miješanjem crvene i žute. Povezuje se s vatrom, zalascima sunca i dio je predivne palete boja jeseni. Simbolizira komunikaciju, zabavu, zaigranost i veselje.

Smeđa simbolizira prirodnost, prizemljenost, jednostavnost, izdržljivost i čvrstoću. To je boja zemlje i potrebno ju je pažljivo upotrebljavati jer može označavati i prljavštinu.

Crna simbolizira moć, eleganciju, bezvremenost, glamur i ekskluzivnost. To je boja smrti, snage i autoriteta, boja revolucionara. Često je to boja nepoznatoga ili negativnog.

Važno je napomenuti da je doživljaj boje puno kompleksniji i može ovisiti čak i o zemlji u kojoj živimo i naravno o trendovima. No generalne značajke su nešto što nam uvelike može pomoći da si olakšamo odabir pravih boja za brend i da osiguramo da idemo u dobrom smjeru.


Pročitajte više: Kako mali poduzetnici izgraditi jaki brand s minimalnim budgetom?


Kako odabrati boju za svoju brend?

Ukoliko i dalje ne znate koja je boja brenda najbolja za vas, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Što vaš brend predstavlja vama?
  2. Kako želite da ga dožive drugi?
  3. Kakvu osobnost želite da ima vaš brend? (profesionalan, razigran, ženstven, pouzdan…)
  4. Koje su boje vaše konkurencije i koliko se možete istaknuti u odnosu na njih?

Važno je napomenuti da se gore navedene simbolike boja ne treba doslovno pridržavati, drugim riječima, važan je kontekst. Boje su kontradiktorne i izazivaju neke pozitivne i neke negativne emocije. Primjerice, zelena može značiti prirodu, zdravlje i harmoniju, no određene nijanse zelene podsjećaju na plijesan te u negativnom smislu asociraju na mučnine i bolesti.

Prilikom brendiranja, dobro je uz osnovnu boju odabrati 2-3 dodatne boje koje ćete koristiti na svim platformama kako biste povećali svijest o brendu. Budite dosljedni jer je boja brenda prva i najuočljivija informacija koju će kupac i klijent vidjeti, no sjetite se da je brend puno više od boje. Bitan je kontekst, tipografija, ton glasa vašeg brenda, svakodnevna komunikacija s krajnjim korisnikom na društvenim mrežama i mnogo detalja koji zajedno grade jedan osjećaj i poruku koja je utkana u vaš brend.

Autor: grafička dizajnerica Ana Jurić, Pun Kufer Ideja

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/drz

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -