Novo istraživanje: Kod bolesti srca ženama više pomažu liječnice nego liječnici!

Rijetki su oni koji razumiju situaciju u kojoj se nikada nisu našli i rijetki su oni koji se mogu staviti u tuđu kožu i pomoći drugima. Isto je i u svijetu medicine, iako se od liječnika očekuje da razumiju bolesti, zbog krivog pristupa javljaju se neki rodno uvjetovani problemi. Nedavno je istraživanje, naime, pokazalo da liječnice više razumiju pacijentice kada su u pitanju bolesti srca, te im shodno tome, postave bolju dijagnozu i bolje pruže pomoć.


Pročitajte više: Zašto su žene na bolovanju češće od muškaraca?


Žene bolje razumiju bolesti srca kod pacijentica

Žene su često u nepovoljnijem položaju od muškaraca kada je riječ o medicinskoj dijagnozi, liječenju i ishodima nakon operacije, prema Women’s Agenda, a na sam ishod utječe to liječi li pacijenticu liječnica ili liječnik.

Prema nedavnom istraživanju, kardiologinja će prije poboljšati zdravlje srca pacijentice, od kardiologa. Studija je analizirala niz istraživanja posljednjih godina kako bi utvrdila da su srčani bolesnici koje je liječio kardiolog istog spola rezultirali boljim dugoročnim rezultatom s manje naknadnih posjeta bolnici i manje komplikacija – posebice kod žena.

Razumijevanje suptilnih znakova

Jedan od važnijih čimbenika je to što kardiologinje zaista pacijentice razumiju bolje nego kardiolozi.

“Žene će možda razumjeti suptilne znakove koje pacijentice mogu davati”, rekla je autorica studije, dr. Malissa Wood za Healthline. “Muškarci to često ne mogu razumjeti.”

Wood, kao suvoditeljica programa za zdravlje srca Corrigan za žene u općoj bolnici u Massachusettsu, rekla je da vjeruje kako joj životna iskustva pomažu pri liječenju pacijentica. “Razumijem teret mlade mame”, rekla je majka četvero djece. “Taj susret može zahtijevati puno strpljenja. Da biste došli do srži srčanog problema, treba vremena.”


Pročitajte više: Djeca iz Bjelovara obožavaju svoju stomatologinju koja ih liječi u kostimu Superzubarice!


Empatija i čitanje suptilnih znakova mogu se naučiti

Osim što ističe važnost životnog iskustva kod liječenja pacijenata istog spola, vjeruje i da se empatija i čitanje suptilnih znakova može učiti i na medicinskim fakultetima.

Iako Wood priznaje važnost zajedničkih iskustava između pojedinaca određenog spola, ona također vjeruje da se empatija i čitanje suptilnih znakova mogu podučavati na medicinskim fakultetima.

“Moramo poboljšati program medicinskih škola, kao i obrazovanje o rodu i spolu i muškarcima i ženama”, rekla je. “Srce žene na toliko je načina drugačije od srca muškarca.”

Specijalist iz The Kroll Medical Group u New Jerseyu rekao je za Healthline da je vidio utjecaj medicinske prakse na pacijente.

“Vidio sam mnoge pacijentice koje su se liječniku javile sa značajnim kardiovaskularnim bolestima, ali ih oni nisu otkrili već su probleme odmah prekrižili kao kardiovaskularne”, rekao je Spencer Kroll.

“Često je moja uloga bila proslijediti pacijentice drugim kardiolozima koji bi im možda bili prikladniji. Vidio sam da su mnoge kardiologinje pružale vrhunski tretman pacijenticama.” Kroll vjeruje da je konkretno rješenje imati više žena kardiologa.
Prema Woodu, žene čine svega 12 posto studenata medicine koji se specijaliziraju za kardiologiju, što znači da manje kardiologinja za pacijentice sa srčanim problemima.

Specijalizacijom liječnice potiču druge žene na isto

Osim toga, Wood vjeruje da, kada se žene odluče specijalizirati za kardiologiju, time potiču druge žene da se odluče za istu branšu.

“Moramo početi još u šestom razredu ili čak i ranije i pokazati djevojkama koliko to može biti korisno te da mogu biti sve što žele”, rekla je.

Wood smatra da je ključna promjena načina na koji se izvodi praksa, primjerice, omogućavajući fleksibilniji način rada i prakse.

“Počinjemo praksu činiti pristupačnijom i muškarcima i ženama, a ne samo ženama”, rekla je. “Kada pogledate godine koje su potrebne za završetak fakulteta i usavršavanje, dodajte tome još 3 do 4 godine za specijaliziranje za kardiologiju i time studenta gurnete u sredinu 30-ih.”

Veća fleksibilnost na korist svih

Pozivanje na veću fleksibilnost i normaliziranje ravnoteže između privatnog i poslovnog, koristilo bi svima, a ne samo ženama. “To bi bio ogroman plus jer će stvoriti i boljeg liječnika, a time i bolje liječenje”, rekla je.


Pročitajte više: Navike koje će smanjiti rizik od srčanih bolesti


Dugoročni cilj trebao bi biti da i muškarci i žene mogu s razumijevanjem postupati prema bilo kojem spolu, sa suosjećanjem.

“Ključno je razmišljanje o pojedinom pacijentu, a ne samo o bolesti”, rekla je Wood. “S boljom praksom, većom fleksibilnošću i većim fokusom na ovo razumijevanje, to se može postići.”

“Razumljivo je da vidimo porast broja liječnika koji se usredotočuju i ograničavaju svoju kliničku praksu kako bi se bavili rodnim razlikama u kardiološkoj skrbi”, dodala je Kroll. “To bi moglo dovesti do značajnog poboljšanja medicinske skrbi i uklanjanja uočenih rodnih razlika u liječenju bolesti srca.”

Foto: Pexels/Puwadon Sang-ngern

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -