4 pitanja koja si morate postaviti prije nego samouvjereno prihvatite naizgled bolji posao

Pandemija je navela mnoge ljude da preispitaju svoju karijeru. Nedavno istraživanje giganta za softvere i usluge u području ljudskih resursa, Ceridiana, pokazalo je da 64% Amerikanaca aktivno traži novi posao ili barem razmišlja o napuštanju sadašnjeg poslodavca ako im se obrati druga tvrtka. To se posebno odnosi na radnike mlađe od 30 godina, od kojih su tri četvrtine izjavile da su spremni na pomak u karijeri. No, prije nego što prihvatite bolji posao, postavite si četiri važna pitanja!

Paketi naknada čine vam se atraktivni, a poslodavci nude veću fleksibilnost. Tvrtke vam se možda agresivno počinju udvarati jer ste žena ili nedovoljno zastupljena manjina. Ako ste se sami našli u takvoj situaciji, dobro razmislite je li prihvaćanje ponude za naizgled bolji posao mudar potez?


Pročitajte još: Kako uz pomoć pregovaranja dobiti povišicu ili promaknuće


Kako bi uspješno promislili i donijeli zadovoljavajuću odluku, potrebno je postaviti si jasne ciljeve. Što su oni konkretniji, tim ćete lakše donijeti pravu odluku. Nije važno samo uzeti u obzir donosi li novi posao trenutno bolju ponudu, već procijeniti hoće li vas on približiti vašim dugoročnim ciljevima.

Da vam nije ponuđen bolji posao, biste li ga sami tražili?

Svi vole da im se udvara. Kad vam se regruter javi u vezi s nekom prilikom, teško je ostati ravnodušan. Takvi razgovori laskaju vašem samopouzdanju i pobuđuju osjećaj za nove mogućnosti. Ali to ne znači nužno da se i vi nalazite u periodu života kada vam je nova prilika potrebna ili korisna.

Na temelju svojih ciljeva trebali biste sastaviti vlastiti popis koraka koje bi bilo dobro napraviti u budućnosti i tvrtki koje bi vas najbolje pozicionirale za rast i vidljivost. Ako tvrtka koja vas je kontaktirala nije na vašem popisu, budite oprezni. U redu je razmotriti je li vaš popis propustio uvjerljivu opciju. Ali nemojte se zavoditi nečim što vam inače ne treba samo zato što vam se netko dodvoravao pozivom za novačenje.

Prijavljujem li se za uzbudljivi sprint, umjesto da trčim maraton?

U redu je prihvatiti se uzbudljivih, možda visoko plaćenih kratkoročnih zadataka, ako postoji pouzdan put do sljedećeg koraka prema vašem cilju. No, kratak sprint – ma koliko uzbudljiv – koji vas nakon toga ostavlja po strani može biti opasan zaobilazni put. Pažljivo procijenite dinamiku. Primjerice, ovisno o tvrtki i njenoj kulturi, međunarodni zadatak može biti uzbudljiv i ubrzan. Ali u drugim slučajevima, često mijenjanje prioriteta moglo bi vas na kraju ostaviti van perspektiva, što bi moglo dovesti do zastoja vaše karijere.


Pročitajte još: Savjeti za karijeru koje ne trebate slušati!


Najprije pitajte tko pa onda što

Većina opisa poslova fokusira se na ono što ćete raditi, ali rijetko spominju s kime ćete to raditi. Je li vaš budući šef tip koji razvija svoje ljude i zagovara mogućnosti? Ili onaj koji češće zapostavlja tim i uzima zasluge za njihov rad? Osobito na početku vaše karijere, razlika između ova dva arhetipa može značiti puno više od doslovne uloge koju prihvaćate. Trebat će vam mentori i sponzori kako biste maksimizirali svoj potencijal u karijeri. Svaki izbor posla prilika je da odaberete neke ljude koji će igrati važnu ulogu u vašoj budućnosti.

Kolika je vjerojatnost vašeg uspjeha?

Prije nego što se prijavite za bilo koji posao, vizualizirajte materijalne doprinose koje ćete pribaviti kako biste nastavili postizati uspjehe. Budite iskreni prema sebi. Jeste li spremni poduzeti sljedeći korak ili još uvijek postoje neke praznine koje morate popuniti kako bi napredak postao vjerojatnost, a ne samo mogućnost? Budući da je svaka karijera maraton, bolje je kretati se i pobjeđivati ​​nego prebrzo sprintati i ostati bez goriva.

Foto: Unsplash/LinkedIn Sales Solutions

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

tražiteljice azila

Za žene je upravo donesena povijesna odluka Suda Europske unije

Sud EU-a ovog je tjedna donio presudu po kojoj se izbjeglički status može dodijeliti ženama tražiteljicama azila koje su usvojile temeljnu vrijednost...
- Advertisment -