Ne znate gdje bi proveli vikend? Zašto ne uživati u kulturi i drugačijoj ponudi prekrasne Like?

Bajkovita Lika polako se pretvara u vrhunsku turističku destinaciju, sa svojim prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah i sve boljom ugostiteljskom i smještajnom ponudom. Ovu je priliku prepoznala i poduzetnica Tamara Jurković, koja je sa svojom obitelji osnovala book caffe Paradiso – jedinstveni ugostiteljski objekt s posebnom pričom smješten u Otočcu. Proširili su svoj djelokrug pa tako svojim gostima organiziraju zanimljive kulturne događaje, a ovoga vikenda možete posjetiti i jedinstveni festival, The coklje fest.

Kako popularizirati knjigu u digitalno doba? Book caffe Paradiso ima odgovor

Osnivači book caffea, inače strastveni zaljubljenici u knjige, u jednom su se trenutku zapitali kako popularizirati knjigu u digitalno doba? Odgovor je bio jednostavan – tako da joj date sve mogućnosti koje imate na raspolaganju; tada pisana riječ lako pronalazi put do svojih čitatelja, a miris novo otisnutog izdanja brže završava u rukama onih koji je trebaju. Bilo da se radi o načinu predstavljanja, promoviranja ili samo posuđivanja, knjiga je medij koji se svakim danom iznova prilagođava vremenu u kojem živimo.


Pročitajte još: Želite si priuštiti putovanje u inozemstvo, ali ne stignete se cijepiti prije godišnjeg a testovi su vam preskupi? Evo gdje možete ići…


Neke od tih načina prakticiraju i sami, organizirajući predstavljanja novih književnih izdanja na pomalo drugačiji i neuobičajen način. Ideja vodilja bila je unapređenje ponude namijenjene lokalnim gostima, ali i turistima, te činjenica da su knjige nekima od njih zapravo poziv, a ne posao, a kako kažu, “možda smo jednostavno otkrili i prepoznali što je ono od čega nam srce pjeva.”

Ideja o book cafe-u nije nastajala godinama, nije se o njoj puno maštalo niti planiralo već je ovaj neobični kafić postavljanjem police za knjige u svoj prostor prije tri i pol godine jednostavno i spontano pružio knjigama šansu za nešto drugačijim publicitetom. Kroz 20-tak godina poslovanja cafe bara, skupilo se između njegovih zidova mnoštvo pričica različitih gostiju, a sve se zapravo mogu svesti pod zajednički nazivnik: ovo je kafić dobrih vibracija, ovo je rasadnik novih ideja i modernih prilagodbi, ovo je mjesto inovacija i prostor koji polako, ali sigurno diktira nove trendove.

Zanimacija za sve uzraste

Vlasnici pričaju kako se sjećaju godina u kojima računala i internet nisu bili sastavni dio gotovo svakog kućanstva. Tako su oni uveli cyber kutak za svoje goste i omogućili svima nesmetano korištenje. Svojim najmlađim gostima uredili su kid´s corner kako bi roditelji popili kavu na miru, a klinci pronašli neke nove zabave samo za sebe. Kao istinskim zaljubljenicima u životinjski svijet, postavljanje naljepnice pet friendly objekta na njihova vrata činilo im se kao sasvim razumljiva ideja.

Svi koji dođu u book caffe Paradiso mogu uživati u različitim eventima koji su mnogo više od promocije pisane riječi. “To su rasadnici pozitivnih primjera Gacke i Like koji zajedničkim naporima ovome kraju pomažu da se razvija i raste. Koristimo priliku dolaska poznatih i afirmiranih autora u naš book cafe kako bi skrenuli pozornost i na nekog domaćeg proizvođača, na dobru lokalnu priču, na potencijal koji zaslužuje pažnju”, kažu osnivači ovog nesvakidašnjeg caffe-a.

Kažu i kako su se za njihovim stolovima dogovarali poslovi, sklapale suradnje, rađale nove ljubavi, zabavljalo se i guštalo na jedan malo drugačiji način. “Prošla je u ove tri i pol godine čitava plejada zabavnih autora, afirmiranih književnika, svećenika, glazbenika i influensera kroz naš cafe, a sa svakim od njih vežu nas slične spone. Od prvoga dana upozoravali su nas neki da ograničimo posudbu knjiga samo na korištenje unutar book cafe-a. Nismo pristali. Naše su knjige dostupne svima; mogu se posuditi, pročitati i vratiti. Omogućili smo knjigama da slobodno putuju i traže put do svojih čitatelja. Neke tako pošaljemo mi, a neke dolaze k nama iz mnogih krajeva”, ispričali su.

book caffe paradiso

I to nije sve – Book Caffe Paradiso ima još iznenađenja za svoje posjetitelje!

Razmjena ideja omogućila je knjigama da ne skupljaju prašinu na policama jer najveću vrijednost svaka od njih ima upravo zahvaljujući čitateljima koji je uzmu u svoje ruke. Jednako spontano i neočekivano, kupljena je i vitrina u kojoj će stajati ipak malo posebniji naslovi. Radi se o arhivskoj građi koja na svojim stranicama krije obilje podataka, vrijednih uspomena i podsjetnika na neke slavne dane koje Gacka i Lika itekako imaju. Tako jedna knjiga govori o počecima turizma na Plitvičkim jezerima, pisana rukom američkih turistica koje su upravo Liku izabrale za svoje odredište, neke se bave Nikolom Teslom, najvećim znanstvenim umom Like i svijeta, neke predstavljaju svojevrsnu Bibliju iz Gacke a neke su djelo gospode koja su imala potrebu dokumentaristički zabilježiti kakav je to Otočac nekada bio.


Pročitajte još: Očekuje li se u turističkoj sezoni 2021. “postepidemijski boom”?


Tomislav Šiljković, Milan Kranjčević i Željko Stojanović samo su neki od autora čija djela krase ove police. Dio je ovo projekta „Čitanje grada i putovi pored znakova“ u kojem book caffe Paradiso sudjeluje zahvaljujući članstvu u Strukovnoj grupi kulturnog turizma HGK Županijske komore Otočac.

Svojevrsna kruna njihovih napora i aktivnosti 3. je po redu The coklje fest koji se održava 9 i 10. srpnja ove godine u Otočcu. U petak, 9. srpnja održava se promocija zanimljive knjige, djela Branka Blažine “Otisci potkova” – Životna trka na prstenac Nina z Barbana tiskane u nakladi izdavačke kuće Beletra. Knjiga govori o afirmaciji istarskog sela krajem prošlog stoljeća te nudi čitavu plejadu ideja kako prepoznati obilje koje nas okružuje. Pod sigurnim vodstvom Sandre Pocrnić Mlakar, otkriti će Gackoj i Lici kako je to jedan Nino vjerovao da i seljak zapravo može biti gospodin. Tom će se prilikom promovirati i lička rakija šljivovica, a posjetitelji će uživati i u razgovoru s domaćom čuvaricom baštine i tradicije Dragicom Rogić i uz topot kopita koji odjekuju stranicama ove knjige prisjetiti se kako su nekada živjeli naši stari.

Vjerni gosti najveće su blago

“Posebno veselje očekuje nas ovih dana jer smo upravo primili dar kojem se dugo veselimo. Prekrasni je to ormarić namijenjen slobodnoj razmjeni knjiga kojeg nam je izradila i darovala, zajedno sa suprugom, jedna draga gošća i istinska zaljubljenica u ovaj dio Lijepe naše. Ornela Benčić Žerić pravi je dokaz da ljubav prema knjigama ruši sve barijere i granice, da se prepreke sa lakoćom preskaču a da sve što knjizi zapravo treba samo je ljubav čitatelja”, kažu nam osnivači book cafe-a Paradiso.

U subotu, 10. srpnja, na glavnom gradskom trgu u Otočcu očekuje se raznoliko šarenilo rukotvorina i suvenira, starina i narodnoga blaga, vrijednih ruku različitih izlagača. Red pjesme i tamburice, pokoja gitara i jedna sasvim posebna rock čijana najbolja su pozivnica svima da posjete dolinu Gacke ovoga vikenda te da zajedno s organizatorima otkriju može li Gacka uspješno primijeniti neka istarska iskustva o kojima govori autor ove zanimljive knjige.


Pročitajte još: Guest experience: Kako kreirati nezaboravno iskustvo u turizmu i dobiti vjerne goste?


Puni paket ponude zaokružen je turističkim smještajem

“Logična posljedica naših aktivnosti u book cafe-u Paradiso, bilo je otvaranje turističkog smještaja za sve goste, koji opet u svojoj ponudi ima knjige – i to ne bilo kakve. Naše goste u apartmanu dočekuju izdanja koja promoviraju Otočac i Gacku, koja govore o Velebitu i Lici i koji otkrivaju ljepotu u jednostavnosti života. Pravi detox tijela i uma moguće je postići boravkom u čistoj prirodi koja nas okružuje, bilo da uživamo u šetnjama uz rijeku Gacku ili da biciklom obilazimo prekrasne lokacije koje ovaj kraj nudi. Meditativne, planinarske i hodočasničke staze na kojima svakim korakom putujemo bliže sebi samo su dio ponude koja ova čudesna destinacija nudi

Zato širimo krug zadovoljstva i dobrog osjećaja, uživajmo u događajima koji slijede i hrabro koračajmo svojim putem. Sve što nas možda ponekad muči, svaki odgovor koji trebamo sigurna sam postoji zapisan u nekoj knjizi. Samo treba zaviriti između korica i otploviti u čudesan svijet koji pisanom riječi podiže duhovnu vrijednost svakoga kraja iz kojeg dolazi”, rekli su osnivači Book Caffea.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -