Želite si priuštiti putovanje u inozemstvo, ali ne stignete se cijepiti prije godišnjeg, a testovi su vam skupi? Evo gdje možete ići…

Ako ste se našli u situaciji da se ne stignete cijepiti prije godišnjeg odmora, a testovi su vam skupi, ili samo želite skočiti na vikend odmor u susjednu državu, istražili smo koje su vam opcije. Ispada da putovanje u inozemstvo više nije ni nemoguće ni teško!

Iako za putovanje u većinu država morate imati potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR ili antigenski test, ipak postoje neke bliske zemlje u koje možete otputovati prema pravilima “starog normalnog”. Za čak pet zemalja koje nam se nalaze u blizini trebat će vam samo putovnica ili osobna iskaznica.


Pročitajte još: Kako su žene projektom RebranD odlučile spasiti turizam!


Ako se zaželite sarajevskih ćevapa, dobra je vijest da do susjedne BiH možete skoknuti s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom, bez ikakvih drugih covid isprava. Ovo vam je omogućeno samo ako imate hrvatsko državljanstvo, kao i srpsko ili crnogorsko, dok su za strane državljane pravila drugačija. Ovo je dobra vijest za sve Hrvate koji redovito posjećuju Međugorje, kao i za mostarske studente. Bosna i Hercegovina u posljednjih se nekoliko godina sve više počela profilirati kao turistička država, a posjetitelji rado odlaze na rafting, planinarenja i šetnje prekrasnom prirodnom.

Putovanje u inozemstvo, a opet osjećaj kao da ste doma, upravo je takav doživljaj ljetovanja u Crnog Gori. Ovo je još jedna država koja u zadnjih par godina doživljava turistički procvat. Budva je postala hit destinacija i među hrvatskim turistima, a i drugi manji gradići osvajaju svojim jadranskim šarmom. Dobra je vijest da trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. To znači da u ovu državu ulazite bez potvrde o cijepljenju ili covid testa. Pa ipak, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova upozoravaju da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno na cijelom teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina.


Pročitajte još: Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti


Jedna od država koja nam otvara svoja vrata bez dodatnih covid isprava je Mađarska. Uredbom Vlade Mađarske od 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Republike Hrvatske, Republike Austrije, Rumunjske, Republike Srbije, Slovačke Republike i Republike Slovenije, osim u slučajevima putovanja civilnim zrakoplovom. Mađarska je poznata po svojim termama i ‘mađarskom moru’ odnosno Balatonu. Osim toga, Budimpešta je poznata kulturna destinacija koja svojom poviješću i brojnim znamenitostima oduvijek mami turiste iz cijeloga svijeta.

Ako za vas putovanje u inozemstvo znači posjetiti državu s kojom ne graničimo, dobra je vijest da Njemačka dopušta ulazak bez covid testova, potvrda i karantene za sve stanovnike područja koja su označena kao nerizična. Od 27. lipnja 2021. područje Republike Hrvatske kategorizirano je kao nerizično, osim Međimurske i Zadarske županije, te putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Republike Hrvatske mogu ući u Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.


Pročitajte još: Besplatni antigenski testovi novost su u hotelima Falkensteiner!


Neki stanovnici Hrvatske mogu također otputovati u susjednu Sloveniju. Odlukom slovenske vlade koja je na snazi od 19. lipnja 2021. uveden je pored zelenog, crvenog i tamno crvenog popisa i dodatni narančasti popis država i administrativnih jedinica. Na zelenom popisu država i administrativnih jedinica su hrvatske županije: Bjelovarsko-bilogorska županije, Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija, Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija, Sisačko –moslavačka županija. Putnici koji ulaze u Sloveniju iz tih županija ne moraju imati negativan PCR ili brzi antigenski  test niti potvrdu o cijepljenju odnosno potvrdu o preboljenoj bolesti COVID 19. Slovenija ima brojne destinacije u podnožju Alpa koje su idealne za spas od ljetnih vrućina, poput Bledskog i Bohinjskog jezera, Logarske doline i ostalih prirodnih znamenitosti.

Foto: Bledsko jezero/Unsplash/Arnaud STECKLE

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -